Mensen van Marokkaanse afkomst krijgen automatisch de Marokkaanse nationaliteit, ook als ze hier zijn geboren.
Inleiding. Iedere Marokkaanse onderdaan die in het buitenland gevestigd of geboren is, ongeacht zijn/haar geslacht, leeftijd en gezinssituatie, dient zich te laten inschrijven bij de Marokkaanse Consulaire diensten van zijn/haar woonplaats. Deze inschrijving wordt "consulaire inschrijving" genoemd.
De vreemdeling moet dan in persoon worden gepresenteerd en de originele identiteitskaart moet worden getoond. Iedere Marokkaanse onderdaan die in Marokko officieel arbeid verricht danwel in loondienst is en ouder is dan 18 jaar, moet in het bezit zijn van een identiteitskaart.
De verwerkingstijd: In normale omstandigheden duurt de verwerking ongeveer 2 tot 4 weken. ð¶Kosten van de aanvraag: Je kunt rekenen op ongeveer 15 euro aan kosten per aanvraag.
De aanvraag voor de eerste afgifte of verlenging van de elektronische nationale identiteitskaart wordt door betrokkene persoonlijk ingediend tegen een gedagtekend ontvangstbewijs, bij de consulaire dienst van zijn woonplaats.
De CNIE is een officieel document dat de identiteit van iedere Marokkaanse burger vaststelt en vanaf het moment van geldigheid zijn/haar Marokkaanse nationaliteit. De CNIE is verplicht voor iedere burger ouder dan 18 jaar.
U heeft een geldig paspoort nodig als u naar Marokko reist waarmee u zich kunt identificeren. Bij vertrek uit Marokko moet uw paspoort ook nog geldig zijn. Heeft u de Nederlandse nationaliteit en u blijft minder dan 90 dagen? Dan heeft u geen visum nodig voor het reizen naar Marokko.
Als toerist met de Nederlandse nationaliteit, mag je maximaal drie maanden (negentig dagen) in Marokko verblijven zonder dat je een visum hoeft aan te vragen. Wil je langer dan drie maanden in Marokko verblijven, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de ambassade van Marokko in Den Haag.
Heeft u de Nederlandse nationaliteit en een andere nationaliteit? En wilt u naar het buitenland reizen? Dan kunt u contact opnemen met de ambassade of het consulaat van het land van bestemming. Daar kunt u informatie krijgen over het paspoort dat u kunt gebruiken om het land binnen te komen.
Bewijs van consulaire inschrijving met vermelding van het huidige adres van de betrokkene; Twee recente kleurenpasfoto's, op een lichte achtergrond formaat 3,5 x 4,5 cm; Inleveren van te vernieuwen CNIE (origineel); Administratieve of juridische bewijsstukken van rectificatie.
Reisdocumenten voor Marokko. Voor een reis naar Marokko dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat aan het eind van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Voor een reis korter dan negentig dagen naar Marokko heb je geen visum nodig.
Het document moet geldig zijn voor de duur van het verblijf. Voor reizigers die met de auto het land inreizen geldt een afwijkende eis: het paspoort moet nog minimaal 90 dagen geldig zijn na vertrek uit Marokko (bron: consulaat).
Auto of motor
Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Marokko, ook bij het huren van een voertuig. Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist.
Reist u naar het buitenland? Binnen Europa is een geldige Nederlandse ID-kaart meestal voldoende. Buiten Europa heeft u een Nederlands paspoort nodig. Voor sommige landen is een visum verplicht.
Meestal weet u binnen 15 kalenderdagen of u het visum krijgt. Soms is meer tijd nodig: de aanvraag kan dan 45 dagen duren, bijvoorbeeld als er extra documenten nodig zijn.
Vereisten voor een toeristenvisum voor Marokko voor Nederlandse paspoorthouders. Geen visum benodigd voor een verblijf van maximaal 90 dagen. De reiziger moet: In het bezit zijn van een paspoort met een geldigheid van minstens zes maanden na aankomst in het land van bestemming met minstens één lege visumpagina.
In de praktijk duurt het meestal 5 werkdagen voordat u uw paspoort of identiteitskaart kunt ophalen. Heeft u het document eerder nodig? Dan kunt u vaak gebruikmaken van een spoedprocedure. Kijk op de website van uw gemeente wat mogelijk is en wat de extra kosten zijn.
Je paspoort mag niet al lang verlopen zijn. Het land van bestemming moet een nooddocument accepteren. Indonesië, de Verenigde Staten, Zuid-Afrika en de Verenigde Arabische Emiraten accepteren dit bijvoorbeeld niet. Je moet aantonen dat je de reis niet kunt uitstellen.