Als u wilt weten of u een vaarbewijs nodig heeft, hoeft u niet te kijken naar het aantal PK van uw boot.Dit speelt namelijk geen rol. Er wordt wel gekeken naar de maximale snelheid van de boot.
Motorisering van minimaal 20+ pk. Snelheden van boven de 20 km/h.
Klein Vaarbewijs 2
Dit vaarbewijs is geschikt voor dezelfde vaartuigen als Klein Vaarbewijs 1. U mag hiermee varen op: rivieren, kanalen en meren. de Eems/Dollard. de Waddenzee.
Uit onderzoek is gebleken dat je met een motor met een maximaal vermogen van 4 pk meestal binnen de 20 kilometer per uur blijft. Met een boot met een vermogen van 6 pk of meer is de kans groter dat je harder vaart.
Je zit met die 15 pk al op de grens van wel of geen vaarbewijs. Het gaat er namelijk niet om,dat je geen 20 km/h haalt met al die mensen aan boord,maar alleen boot /motor is bepalend. Ja mag namelijk maar maximaal 20km/h zonder vaarbewijs.
Dat de motor 9.9PK heeft in plaats van 10PK, is omdat vroeger vanaf 10PK een vaarbewijs verplicht was. Tegenwoordig is dat vanaf 20km/h, houdt daar dus rekening mee in de combinatie tussen boot en motor.
Vaarbewijs 1 is vooral theorie
Vaarbewijs 1 is 80% uit je hoofd leren en 20% rekenen en Vaarbewijs 2 is 80% rekenen en 20% uit je hoofd leren. Als je allebei tegelijk doet is de slagingskans aanzienlijk kleiner, al kan het natuurlijk wel. Het is alleen gewoon heel erg veel theorie om allemaal tegelijk te onthouden.
Veel mensen vragen zich af of het halen van Vaarbewijs 2 moeilijk is. Dit verschilt per persoon. Als u al Vaarbewijs 1 heeft, heeft u al natuurlijk al een deel van de kennis. Daarnaast zijn er verschillende soorten lesmateriaal, zoals een dagcursus of videocursus.
”Kan ik ook alleen vaarbewijs deel 2 halen, zonder deel 1?” Nee dit kan niet. Deel 2 is een aanvulling op deel 1. Met deel 1 mag je varen, maar niet overal.
Snelheden van ruim 45 kilometer per uur lijken misschien wat magertjes, maar geloof me, het is meer dan voldoende om heel veel plezier te kunnen beleven en snel van A naar B te kunnen varen.
Ongeveer 33 km/uur, de snelheid is afhankelijk van veel factoren.
Als u in Italië op de meren, zoals het Gardameer, wilt varen heeft u Vaarbewijs 1 nodig. Voor het varen langs de kust is Vaarbewijs 2 verplicht.
Op het water geldt voor snelle motorboten een landelijke maximumsnelheid van 20 km/h, tenzij ter plekke iets anders is aangegeven. Er zijn veel plaatsen waar de snelheid afwijkt. Op brede rivieren en grote meren mogen kleine schepen vaak sneller varen.
U kunt Vaarbewijs 2 halen als u al in het bezit bent van Vaarbewijs 1, óf als u beide examens tegelijkertijd aflegt. Om Vaarbewijs 2 te halen moet u slagen voor de examens KVB1 en KVB2. U mag zelf kiezen om beide examen in één keer achter elkaar af te leggen, of om eerst KVB1 te doen en daarna KVB2.
Het gemiddelde slagingspercentage Klein Vaarbewijs 1 is 64,6% en dat van Klein Vaarbewijs 2 64,8%. In 2017 zijn de slagingspercentages voor beide examens met ongeveer 1% gestegen.
Hoelang moet je leren voor het vaarbewijs? De te bestuderen stof voor het examen Klein Vaarbewijs I lijkt op het eerste gezicht niet veel. Echter, de vele details die u moet kennen voor het examen vergen voor de meeste kandidaten minimaal 10 uur geconcentreerd leren.
Vaak vallen de schippers zonder vaarbewijs uiteindelijk toch wel door de mand. Zij vallen op door hun vaargedrag. Een vaarbewijs kunt u niet kopen, voor een vaarbewijs moet u leren en examen doen. Dit geldt voor zowel klein vaarbewijs 1 als klein vaarbewijs 2.
Als je Vaarbewijs is ingenomen, dan wordt deze doorgestuurd naar het Openbaar Ministerie. Het Openbaar Ministerie bepaalt dan voor welke periode je je Vaarbewijs niet mag gebruiken.
Weinig mensen denken dat het klein vaarbewijs halen moeilijk is. Je hoeft alleen maar goed verkeersregels uit je hoofd te kunnen leren. Maar zodra je omhoog gaat op de ladder en op grotere boten gaat varen, neemt de moeilijkheidsgraad van de examens aardig snel toe.
Vaarbewijs verlengen is afgeschaft. Het Klein Vaarbewijs blijft de rest van uw leven geldig. Ook de vaarbewijzen die behaald zijn voor 1 juli 2014 met een vervaldatum. Zelfs met een verlopen vervaldatum op uw pasje mag u gewoon blijven varen in Nederland.
Heb je een klein rubberbootje met 6 pk dan is een vaarbewijs verplicht, deze gaat sneller dan 20 km/h. Wanneer je op je vrije dag; of in de vakantie een eindje wilt gaan varen dan moet je in veel gevallen een vaarbewijs op zak hebben.
Voor deze lezerspaneltest gingen wij uit van een 2,5 pk benzinemotor, waarmee de snelheid onder de 13 km/uur blijft. Daarmee mag de boot ook worden bestuurd door een kind van 12 jaar of ouder. De meeste merken benzine outboards beginnen bij 2,5 pk, maar Honda is een uitzondering.
De boot mag niet sneller varen dan 13 kilometer per uur als je onder de 16 jaar oud bent. De boot mag ook niet langer zijn dan 7 meter zijn. In de praktijk komt dit vaak neer op een motor maximaal 2,5 PK.