Hoe heet een met kaas bedekte en gevulde tortilla? Inderdaad, dat is een quesadilla (quesa = kaas in het Spaans).
Een tortilla is een platte broodvariant op basis van maïs. Deze worden taco's genoemd wanneer ze gebakken en gevouwen zijn en opgevuld met verschillende ingrediënten. Wanneer ze opgerold en gevuld worden, zijn het burrito's. Gevuld met kaas noemen ze dan weer quesadilla's.
Een burrito is een grote tarwe tortilla die wordt opgevouwen en gevuld met wat je maar wilt. Het verschil met taco's is dat burrito's altijd met bloem worden gemaakt in plaats van maïsmeel. Kenmerkend aan een burrito zijn de bonen, maar je kan natuurlijk zelf kiezen met welke ingrediënten je je burrito wilt opvullen.
Tacoschelpen kun je eenvoudig maken van zelf gebakken tortilla's. Deze Mexicaanse pannenkoeken worden heerlijk krokant in de oven. Doe alle ingrediënten in een grote kom en mix het lekker door elkaar tot een mooi glad beslag.
De Rajas in dit recept komt van het woord rajas wat 'reepjes' (in dit geval chilli pepers) betekent in de Mexicaanse keuken. Normaal worden ze gebakken met uien en kruiden.
Mexicaanse gerechten
Het basisingrediënt van de meeste gerechten is maïs. De maïs wordt in verschillende vormen verwerkt en geserveerd. Verder gebruikt men in de gerechten vooral bonen, pepers, tomaten, rijst en avocado's. Bekende Mexicaanse gerechten zijn tortilla's, nacho's en salsa's.
De gemiddelde Mexicaans-Hollandse maaltijd bestaat uit wraps gevuld met gekruid gehakt (uit zakje), bonen, mais, guacamole en een klodder crème fraîche. Hier noemen we dat Mexicaanse tortillawraps. Wanneer je in Mexico een tortilla bestelt, krijg je enkel de wraps, veelal gemaakt van maismeel.
De Taco Bocado® is een pittige Mexicaanse snack. Een uniek product met een onderscheidende driehoeksvorm. Gevuld met malse kip en verse groenten, gehuld in een krokante flens, is de Taco Bocado® een graag geziene snack.
Taco: dubbelgevouwen tortilla
Vouw je (mais)tortilla dubbel en vul je hem, dan noemen we het een taco! Echte Mexicaanse taco's worden van zachte tortilla's gemaakt en krijgen een topping waarin verschillen smaken worden gecombineerd: kruidig vlees, sla, bonen en romige kaas.
Taco's zijn het lekkerst als je ze uit de hand eet. Gewoon afhappen of openbreken en beide helften opeten als een soort crackertjes met tacobeleg. Taco's eet ik niet heel vaak, gewoon ze af en toe.
Een enchilada is een traditioneel Mexicaans deeggerecht, dat bestaat uit maïstortilla, die wordt bedekt met een saus van tomaat en rode peper. Een enchilada wordt doorgaans gevuld met een combinatie van vlees, kaas, bonen, aardappelen en groenten, en wordt traditioneel geserveerd met guacamole of salsa-saus.
Een Mexicaans tortilla wordt in de Hollandse volksmond ook wel een wrap genoemd. Een wrap is eigenlijk een opgerolde tortilla. De tortilla is een plat brood dat gemaakt wordt van mais- of tarwemeel.
Quesadilla betekent letterlijk 'klein kaasding'. Het Mexicaanse gerecht bestaat uit tarwe- of maistortilla's, belegd met kaas en andere lekkernijen, die worden dubbelgeklapt en gebakken of geroosterd in een droge pan. Quesadilla's worden geserveerd in punten, met een salsa (saus) ernaast.
1. taco's. Laten we beginnen met het meest klassieke en beroemde gerecht uit de Mexicaanse keuken. Taco's komen in alle soorten en maten en worden per regio weer anders klaargemaakt.
Koriander, oregano, limoen, zwarte bonen, tomaten, tomatillo's, avocado's, nopales (cactusplant), cacao en vanille zijn enkele andere ingrediënten die vaak worden gebruikt in de Mexicaanse keuken.
Tortilla's. Tortilla's zijn de 'wraps waarmee veel gerechten in Mexico gemaakt worden. Oorspronkelijk bestaan ze uit maïsmeel, maar tegenwoordig worden er ook evenveel bloemtortilla's gegeten.
In Nederland kennen wij taco's als harde schelpen met een heerlijke vulling. Maar de traditionele Mexicaanse taco's zijn tortilla's van maïsdeeg. En waar wij de taco (of tortilla, snap je 'm nog?) vullen met gehakt, eten Mexicanen 'm het liefst met biefstuk, kalkoen of aardappelen.
Je kunt taco's vullen met alles wat je lekker vindt. Warm, of koud zoals in deze salade.
De Tex Mex keuken is ontstaan door de mix van twee continenten. Mexico grenst aan het Amerikaanse Texas en door de immigratie troffen de verschillende culturen elkaar. Zo vermengden de Texaanse en Mexicaanse keuken zich. De Mexicaanse keuken bestond uit een menu van onder andere maïs, tomaten, avocado en bonen.
Eindelijk is het zover, de naamloze snack van de Vries Snacks heeft een naam gekregen. Op 12 januari werd op de Horecava de nieuwe naam en naamgever van de snack bekend gemaakt. De Snack zonder naam zal vanaf nu: Anonimo heten. De naamgever Roger Kuypers heeft met het verzinnen van de naam € 1000 gewonnen.
De Mora Ragoezi is een driehoekige snack gevuld met een ragout van kip, ham en verse groenten. De krokante korst maakt deze snack extra lekker. Een keer iets anders dan een traditionele snack!
Schijfjes kippengehakt op een spies met ui, omhuld door een heerlijk licht pikant deeglaagje.
Maïs en bonen vormen van oudsher het basisvoedsel van de Maya's. Nog steeds horen tortillas, maïspannenkoekjes, bij iedere maaltijd in Mexico. Een traditioneel ontbijt, desayuno, bestaat uit eieren, tortillas, bonen (frijoles) en wat verse kaas of room.
Een ontbijt waar je wel tot 14.00 uur op kan teren, want de meeste Mexicanen lunchen pas rond dat tijdstip. Tot el desayuno fuerte behoren altijd eieren. En die eieren kan je op verschillende manieren eten. Er zitten bij deze eieren naar smaak altijd gebakken bonen en tortilla's (van maïs of van bloem).
Bekende Mexicaanse dranken zijn o.a.: Tequila, Tia Maria, Kahlua, Pina colada, Mezcal en de biermerken Corona en So.