Een familiale verzekering vergoedt schade die u, iemand uit uw gezin of uw huisdier toebrengt aan derden (elke persoon die geen deel uitmaakt van uw gezin). Volgens het Burgerlijk Wetboek bent u als burger verplicht om slachtoffers te vergoeden in geval van lichamelijke en/of materiële schade.
Welke informatie geeft u door? Uw identiteit en polisnummer. De identiteit van de persoon die de schade heeft veroorzaakt. De identiteit van de tegenpartij die onder de schade heeft geleden.
Er bestaat namelijk een extra waarborg bij een familiale verzekering om u te beschermen: de optie rechtsbijstand. Bij een ongeval waarbij u het slachtoffer bent, informeert een rechtsbijstandsverzekering u over uw rechten, verdedigt u wanneer nodig bij een schadegeval en betaalt de gerechtskosten terug.
Een familiale verzekering dekt uw burgerlijke aansprakelijkheid (BA) in uw privéleven. Loopt iemand schade op door uw fout, nalatigheid of vergetelheid? Of door uw kinderen of hond?
De volgende schade mag onder andere uitgesloten worden: schade die reeds gedekt is door een verplichte verzekering (bijvoorbeeld BA-auto) schade veroorzaakt door het gebruik van zeilboten van meer dan 200 kg of motorboten (bijvoorbeeld jetski) schade veroorzaakt door het gebruik van luchtvaartuigen.
Een familiale verzekering vergoedt schade die u, iemand uit uw gezin of uw huisdier toebrengt aan derden (elke persoon die geen deel uitmaakt van uw gezin). Volgens het Burgerlijk Wetboek bent u als burger verplicht om slachtoffers te vergoeden in geval van lichamelijke en/of materiële schade.
De meeste verzekeraars passen ook een franchise of vrijstelling toe bij een familiale verzekering. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen in geval van schade. Meestal schommelt dit bedrag tussen de 200 en 250 euro. Bijvoorbeeld de franchise is vastgesteld op 200 euro.
Een tegenslag schuilt soms in een kleine hoekje. Gelukkig is er dan de gezinspolis, ook gekend als de “familiale” polis. Die verzekering komt tussenbeide in de schade waarvoor uw gezinsleden of uzelf in de privésfeer aansprakelijk zijn.
Franchise in je familiale verzekering
Je familiale verzekering bevat een franchise. Het bedrag van de franchise wordt maandelijks aangepast. Het is een deel van de schadevergoeding dat je zelf moet betalen als je schade veroorzaakt.
De enige dekking die u kunt kiezen om schade aan uw auto door eigen schuld vergoed te krijgen, is de volledig casco verzekering. Dit is namelijk de enige soort verzekering die alle schades vergoedt, met uitsluiting van wettelijk uitgesloten gevallen (zoals dronkenschap).
Geschillen die je kon verwachten
Met een rechtsbijstandsverzekering krijg je geen dekking voor een conflict dat je kan voorzien of dat al speelt voor het afsluiten van de verzekering. Er is dekking voor onzekere gebeurtenissen.
Je bent verzekerd voor problemen waar jij als consument mee te maken kunt krijgen. Bijvoorbeeld als je niet blij bent met de aankoop van een bank en je er met de verkoper niet uitkomt. Je verzekert je voor conflicten over je werk, bijvoorbeeld bij ontslag. Denk ook aan problemen rond je pensioen of uitkering.
Een verzekering rechtsbijstand vergoedt de kosten voor een advocaat bij een juridisch geschil. Als je je ook verzekert tegen bouwgeschillen of geschillen bij een echtscheiding, dan is deze verzekering fiscaal aftrekbaar.
De familiale verzekering dekt lichamelijke en materiële schade die u, uw partner, uw kinderen of uw huisdier veroorzaken bij anderen. De waarborg rechtsbijstand helpt u met de terugbetaling als u schade heeft geleden.
Als de schade een direct of indirect gevolg is van iets wat iemand anders deed, kan je deze persoon aansprakelijk stellen. Het is wel belangrijk dat jijzelf voorkomt dat de schade wordt vergroot. Dat is jouw plicht en wordt schadebeperkingsplicht genoemd.
De franchise (of vrijstelling) is het deel van de schade dat je zelf moet dragen na een schadegeval. Het saldo bovenop de franchise neemt de verzekeraar voor zijn rekening. Is iemand anders aansprakelijk voor je schade, dan moet die uiteraard de schade vergoeden en heb je geen franchise.
De familiale verzekering dekt je burgerlijke aansprakelijkheid, voor jouw eigen fout en voor de fout van personen voor wie je verantwoordelijk bent.
Mocht de verzekerde van de aangesproken verzekeraar niet reageren, dan volstaat een schadeformulier die door beide partijen is ondertekend. De verzekeraar zal dan, wanneer de toedracht duidelijk is, de schade moeten afwikkelen op basis van het schadeformulier.
Wat als u geen familiale verzekering hebt? Als u geen familiale hebt, moet u de veroorzaakte schade zelf betalen. U zal zich ook zelf moeten verdedigen als u volgens u onterecht aansprakelijk gesteld wordt voor schade. De kosten kunnen dan hoog oplopen.
De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid uitbating dekt schade aan derden veroorzaakt tijdens je werkzaamheden. Het gaat dan om materiële, lichamelijke en immateriële schade veroorzaakt door een foute handeling, een vergetelheid van (een medewerker van) je bedrijf.
Je kan jouw familiale verzekering het best opzeggen via een aangetekende brief aan jouw verzekeraar. Vermeld in jouw opzegbrief zeker de volgende zaken: Jouw naam en adres. Jouw polisnummer.
Deze waarborg vergoedt de schade die u of één van uw gezinsleden toebrengt aan derden. Veroorzaakt u of een ander gezinslid schade aan een tijdelijk verblijf (vakantiewoning, studentenkot…), een hotelkamer of een feestzaal die u huurde? Geen nood, de schade is gedekt, ook in het buitenland.
Is je bril beschadigd bij jou in huis? Dan is dit verzekerd op je inboedelverzekering. Ook als je de bril zelf liet vallen en de glazen zijn stuk. Mogelijk geldt er een eigen risico van € 100,-.
Met een inboedelverzekering zijn uw spullen in huis goed verzekerd bij schade door brand, diefstal, inbraak, water en storm. Onder de inboedel vallen alle losse spullen die u zo kunt verhuizen zonder iets aan uw woning stuk te maken. Denk aan meubels, laptops, apparatuur (audio, tv en foto-/filmcamera) en kleding.
De franchise is een vast bedrag, bijvoorbeeld 250 euro. Dat percentage is bijvoorbeeld 2,5 of 3%. Hoe duurder uw wagen, hoe hoger dus ook uw franchise zal zijn. Is de schade groter dan het bedrag van de franchise, dan betaalt uw verzekeraar u het volledige schadebedrag terug.