De vlag van Mexico is een driekleur met vanaf de hijszijde naar het uiteinde de kleuren groen, wit en rood; in de middelste baan staat het wapen van Mexico.
Maïs, tomaten en chilipepers zijn basisingrediënten in bijna elke maaltijd. Ook wordt er vaak met bonen, avocado's en rijst gewerkt. Maïs wordt zowel gebruikt als graan, om bijvoorbeeld taco's en tortilla's te maken, als als volwaardige groente. Koriander en komijn zijn twee belangrijke smaakmakers.
Van de drie Noord-Amerikaanse landen is het verreweg het kleinst, maar het is nog altijd zo'n vijftig keer groter dan Nederland of België. Mexico is bekend om de sombrero's, de tequila en de oude culturen van de Azteken en de Maya's, maar ook om zijn prachtige Caribische kustlijn waar het goed toeven is.
In het noorden van Mexico en in het zuiden van de Verenigde Staten (met name Texas) is er een mengvorm van Mexicaanse en Amerikaanse cuisine ontstaan, die bekendstaat als tex-mex. Ingrediënten die uit Mexico afkomstig zijn zijn onder andere kalkoen, tomaten, pepers, pompoenen, avocado's en chocolade.
Als je iemand aanspreekt, bijvoorbeeld in een winkel of bus, begin dan je gesprek met een groet. Ook als je een restaurant of hotel betreedt, is het beleefd om vriendelijk 'buenos días' of 'buenas tardes' te zeggen. Je begroeting wordt beantwoord met een gelijke begroeting van de tegenpartij.
Dan zijn we nu uitgekomen bij onze conclusie en een antwoord op de vraag 'hoe duur is Mexico'. In totaal gaven wij in 26 dagen in Mexico een bedrag uit van ruim €2000 uit voor twee personen. Dit bedrag is exclusief vliegtickets van en naar Nederland. Dit komt neer op net geen €40 per persoon per dag.
Mexicaanse gerechten
Het basisingrediënt van de meeste gerechten is maïs. De maïs wordt in verschillende vormen verwerkt en geserveerd. Verder gebruikt men in de gerechten vooral bonen, pepers, tomaten, rijst en avocado's. Bekende Mexicaanse gerechten zijn tortilla's, nacho's en salsa's.
Een ontbijt waar je wel tot 14.00 uur op kan teren, want de meeste Mexicanen lunchen pas rond dat tijdstip. Tot el desayuno fuerte behoren altijd eieren. En die eieren kan je op verschillende manieren eten. Er zitten bij deze eieren naar smaak altijd gebakken bonen en tortilla's (van maïs of van bloem).
Maïs en bonen vormen van oudsher het basisvoedsel van de Maya's. Nog steeds horen tortillas, maïspannenkoekjes, bij iedere maaltijd in Mexico. Een traditioneel ontbijt, desayuno, bestaat uit eieren, tortillas, bonen (frijoles) en wat verse kaas of room.
Michelada. Een Michelada is een Mexicaans drankje gemaakt met bier, limoensap, verschillende sausjes (veelal met chili), clamato-sap (tomatensap met sap van schelpdier) en chilipepers. Een vreemde combinatie zo op het eerste oog en de meeste zullen hier een vies gezicht bij trekken.
Niet alleen voor ons is het kraanwater in Mexico niet veilig drinkbaar; dit geldt net zo goed voor de lokale bevolking. Om deze reden zijn punten waar je drinkwater kunt tappen dan ook heel vanzelfsprekend. In nagenoeg alle accommodaties in Mexico vind je wel een centraal punt waar een grote plastic fles met tap staat.
De "klassieke" Mexicaanse bieren, zoals Corona, bevatten typisch Mexicaanse grondstoffens zoals mais en/of rijst. Mexicaanse bieren bevatten weinig hop. De bieren hebben daardoor een zeer lichte, zachte smaak. De alcoholpercentages liggen veelal rond 4,5% - 5%.
1. taco's. Laten we beginnen met het meest klassieke en beroemde gerecht uit de Mexicaanse keuken. Taco's komen in alle soorten en maten en worden per regio weer anders klaargemaakt.
Fooien in Mexico
In restaurants is het normaal om ongeveer 10% tot 15% fooi te geven wanneer je tevreden bent over de service. Bij de meeste restaurants staat er een optionele fooi op de bon maar in sommige gevallen is de fooi er ongevraagd bij het totaalbedrag bijgerekend.
Hier wat kosten van eten en drinken in Mexico. Kosten voor drinken: Fles water (0,5 liter) ➜ €0,50. Biertje ➜ €1 tot €3.
In de deelstaat Veracruz (noorden en noordwesten) en ook bepaalde deelstaten in het centrum van het land (Zacatecas) alsook de deelstaat Mexico (naast Mexico stad) worden niet-noodzakelijke reizen afgeraden. De stad Mexico City (CDMX) wordt ook steeds meer in het vizier genomen door drugstrafficanten en criminelen.
Je koopt er allerlei pepers, saffraan, truffels en veel meer. Een van de grootste markten van de stad op het gebied van kruidenierswaren, fruit, bloemen, groente, vlees, vis en nog veel meer is Central de Abasto de la Ciudad de México (CEDA), te vinden in Iztapalapa in het zuidoostelijk deel van de stad.
Beste reisperiode voor Mexico. Mexico kun je het hele jaar door bezoeken, maar de beste kans op mooi weer heb je in de maanden december tot en met maart. In Mexico heb je verschillende klimaatzones die vooral worden bepaald door de hoogte en het regen- en droogseizoen.
Spaans is de officiële taal van Mexico. Weinig mensen in de zakenwereld spreken Engels.
Tegenwoordig wonen de meeste Mexicanen in de steden. De meest dichtstbevolkte plaatsen in Mexico zijn Mexico-Stad, Guadalajara, Monterrey en Puebla. De minst bevolkte plaatsen in Mexico zijn vooral in Baja California Sur, Campeche en Quintana Roo.
Echte Mexicaanse specialiteiten zijn verder sopa de limas (een soep waarin limoenen zijn verwerkt) tamales (in maïsbladeren gestoomde maïskolven gevuld met vlees en Spaanse pepers), cabrito (gegrild of gebakken geitenvlees), carne asada (dunne plakjes gebraden rundvlees) en Huachinango a la Veracruzana (roodbaars in ...