Hoewel natto vele voordelen heeft, is de hoeveelheid die je per dag moet eten afhankelijk van verschillende factoren zoals je gezondheidsdoelen en dieetvoorkeuren. Een algemene richtlijn is ongeveer een portie per dag.
De Amerikaanse aanbeveling voor volwassenen is 90 tot 120 microgram per dag. Nederland kent echter geen officiële aanbeveling voor volwassenen. * De adequate inneming (AI) is de laagst bekende hoeveelheid van een voedingsstof die voor vrijwel alle personen in een bepaalde bevolkingsgroep voldoende is.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid natto is één pakje, of ongeveer 50 gram , dat ongeveer 500 miljard natto-bacillen bevat.
Traditioneel wordt natto meerdere keren per week in kleine porties van ongeveer 40 gram gegeten.
Extreem lage bloeddruk: Omdat nattokinase uw bloeddruk kan verlagen, kan deze bijwerking extreem en ernstig worden. 47 Symptomen van gevaarlijk lage bloeddruk kunnen duizeligheid en flauwvallen zijn.
Bloedingsstoornissen : Nattokinase lijkt te werken als een bloedverdunner en kan bloedingsstoornissen verergeren. Gebruik met voorzichtigheid. Chirurgie: Nattokinase kan de kans op bloedingen tijdens of na een operatie vergroten. Het kan ook de bloeddruk moeilijk te controleren maken tijdens een operatie.
Nattokinase-interacties
De supplementen kunnen interacteren met bloedverdunners en andere medicijnen die de stolling verminderen, zoals aspirine en ibuprofen . Ze kunnen overmatig bloeden en blauwe plekken veroorzaken. De FDA reguleert wel voedingssupplementen, maar onder een andere set regels dan die voor voedingsmiddelen en medicijnen.
Natto wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor de meeste mensen om te eten, maar sommige mensen kunnen ook last krijgen van spijsverteringsproblemen zoals een opgeblazen gevoel en gas , zegt Sabat. Omdat natto wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, is het niet geschikt voor mensen met een soja-allergie, merkt Marcus op.
Natto (なっとう) is een traditioneel en populair ingrediënt uit de Japanse keuken. Het staat er al meer dan 1.000 jaar op het menu. Japanners eten natto bij hun rijst als ontbijt, combineren het met sojasaus en mosterd als bijgerecht, of verwerken het in hun misosoep. Natto wordt gemaakt van ongepelde sojabonen.
De aanbevolen hoeveelheid Nattokinase is meer dan 2.000 FU/dag . Het Nattokinase-activiteitsniveau in commercieel verkrijgbare natto varieert van 1.400 FU/verpakking (50 g) tot 2.000 FU/verpakking, zoals figuur 7 laat zien.
Ook is natto goed om 's avonds te eten , omdat bloedstolsels zich 's nachts sneller vormen. Natto 's avonds eten kan helpen om bloedstolsels te voorkomen. Natto is een uitstekend gezond voedsel dat verschillende gezonde ingrediënten bevat en gemakkelijk te eten is.
Omdat natto van soja wordt gemaakt, mogen mensen met een sojaallergie dit product niet eten.
Verbeterde darmgezondheid en metabolisme
De probiotische eigenschappen van nattokinase kunnen ook de stofwisseling stimuleren en lichaamsvet verminderen, waardoor stofwisselingsstoornissen zoals obesitas en diabetes gereguleerd en mogelijk voorkomen kunnen worden.
Kan de aanbevolen hoeveelheid eiwitten overtreffen
Twee kopjes natto zouden de ADH voor beide overschrijden. Te veel natto eten -- en daarmee meer eiwitten dan uw lichaam nodig heeft -- kan de kans op osteoporose, nierziekte en nierstenen vergroten, aldus de Physicians Committee for Responsible Medicine.
Hoe lang is de nattō houdbaar? Onze nattō met gerst is na productie ongeveer 5 weken houdbaar.De glutenvrije versie iets korter.Nattō kan ook worden ingevroren en is dan tenminste een 1/2 jaar houdbaar.
Natto is een Japans gerecht gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Het bevat veel voedingsstoffen die een goede darmgezondheid bevorderen en is de rijkste bron van vitamine K2 die er is. Eén eetlepel Natto bevat 150 microgram vitamine K2, ongeveer twee keer de aanbevolen inname.
De inname van 4 gram nattō per dag zou voor gezonde personen voldoende moeten zijn.
Binnen Japan is nattō het populairst in de oostelijke regio's, waaronder Kantō, Tōhoku en Hokkaido . Nattō wordt vaak beschouwd als een verworven smaak vanwege de krachtige geur, sterke smaak en plakkerige, slijmerige textuur.
Voordat je de natto over de rijst giet, roer je het goed door met eetstokjes of een vork tot het erg plakkerig wordt, gedurende ten minste 30 seconden . Sommige mensen voegen er ook karashimosterd aan toe.
Natto kan enkele maanden in de koelkast worden bewaard . Druk een stuk kaasdoek of ongebleekt bakpapier over het oppervlak om vocht vast te houden; bewaar in een luchtdichte container. Hoe langer het wordt bewaard, hoe uitgesprokener de smaak zal worden. Natto kan ook in de vriezer worden bewaard.
Onze gegevens, die een toename in de activiteit van fibrinolyse en anticoagulatieparameters tussen 2 en 8 uur na inname van NK bevestigen, komen overeen met hun resultaten.
Natto wordt vaak op zichzelf gegeten of geserveerd met verse, warme witte rijst . Breng het op smaak met karashi (pittige mosterd) of azijn om de scherpe geur en smaak te verminderen. Combineer het met eieren, salades, noedels of op toast om een maaltijd te verbeteren.
Huidig onderzoek toont aan dat NK antioxidatieve stress en ontstekingsremmende effecten heeft op macrofagen door lipopolysaccharide (LPS)-geactiveerde macrofaagsignalering te verbeteren. Bovendien werd aangetoond dat NK bescherming biedt tegen LPS-gestimuleerde acute nierbeschadiging en glomerulaire trombus in een muismodel [18].
Nattokinase is MOGELIJK VEILIG wanneer het oraal wordt ingenomen als medicijn. Het nemen van twee doses van een specifiek product dat nattokinase bevat (Flite Tabs) lijkt veilig. Het is echter niet bekend of het nemen van meer dan twee doses veilig is .
Uit een recent klinisch onderzoek onder 1062 patiënten met hyperlipidemie is echter gebleken dat suppletie met nattokinase in een dosering van 10.800 FU per dag gedurende 1 jaar het totale cholesterolgehalte in het bloed, triglyceriden en LDL-C aanzienlijk verlaagde en het HDL-C verhoogde [47].