Voor de hoogte van verdieping gebruiken we meestal de vuistregel dat een verdieping 3 meter hoog is. Het flatgebouw heeft ongeveer 30 verdiepingen. Lees je ook een keer de spelregels? Vragen naar aanleiding van dit antwoord?
De gemiddelde hoogte van een woonlaag is in Nederland 2,6 meter. Zoals je ziet, bestaat het complex uit vijf woonlagen. We hoeven nu alleen 2,6 te vermenigvuldigen met 5. Dus het gebouw zal ongeveer zo'n 14 meter hoog zijn.
Antwoord. Voor een volwaardige verdieping wordt doorgaans 2,40 meter gerekend. Wanneer je twee verdiepingen beoogt, kom je op 4,80 meter.
In de taalpraktijk wordt een verdieping echter haast altijd als een 'bovenverdieping' beschouwd. De meeste mensen beschouwen een flat van tien verdiepingen dus als een gebouw met tien verdiepingen boven de benedenverdieping.
Voor de hoogte van verdieping gebruiken we meestal de vuistregel dat een verdieping 3 meter hoog is.
Nummering en benaming
De eerste etage of eerste verdieping is de tweede laag, de tweede etage of tweede verdieping is de derde laag enzovoorts. Als de laag onder de grond ligt, heet deze de kelder. Een laag half in de grond heet kelderverdieping (ook wel souterrain).
De maatschappij schrijft voor dat leefruimte en keuken een minimale plafondhoogte van 250 cm moeten hebben. Voor slaapkamer en badkamer is dat 240 cm en voor garages en bergingen is dat 220 cm. De vrije hoogte tussen binnentrappen dient minstens 220 cm te bedragen.
De gemiddelde vloeroppervlakte van woningen, zonder ander gebruiksdoel als winkel of kantoor, bedraagt 120 vierkante meter. Eengezinswoningen zijn gemiddeld 1,6 keer zo groot als appartementen.
In het Bouwbesluit van 2012 is wettelijk vastgelegd dat de plafondhoogte van de slaapkamer, woonkamer en keuken in een nieuwe woning 2,6 meter moet zijn.
De internationale voet
De voet is geen SI-eenheid, maar de lengte ervan is in 1958 internationaal vastgelegd via de inch. Een inch is precies gelijk aan 2,54 cm en er zitten 12 inches in één voet. Hiermee is een voet 304,8 mm – 0,3048 m.
De nokhoogte van een woning is het hoogste punt van het dak. De goothoogte is de maat van de gevel, gemeten van het maaiveld tot en met de dakgoot. Bij enkele woningtypen van Groothuisbouw is het mogelijk de nokhoogte en/of de goothoogte aan te passen aan de in het bestemmingsplan geldende eisen.
1 m = 10 dm = 100 cm = 1000 mm.
Wolkenkrabbers kunnen gaan wiebelen bij een aardbeving of, couranter in onze contreien, bij een hevige storm. Bij lage gebouwen is de speling miniem, maar heel hoge torens kunnen tot enkele tientallen centimeter of zelfs meer dan een meter heen en weer bewegen.
Een ruimte wordt tot een bouwlaag gerekend, als het meetelt voor de gebruiksoppervlakte, bijvoorbeeld een kelder, de begane grond, een verdieping of een zolder. Een voor mensen toegankelijke zolder, waarin een netto-hoogte van 1,5 m of hoger voorkomt, is dus een bouwlaag.
Je leeft vooral in je leefruimte, een slaapkamer dient voornamelijk om tot rust te komen en daarom is een slaapkamer van 12 m² ruim genoeg voor de ouders. De uitstraling van de kamer doet daar ook een bijdrage aan.
Voor woningen moet de totale vloeroppervlakte van de woonlokalen minstens 18 m² zijn voor 1 persoon, 27 m² voor 2 personen, 40 m² voor 3 personen, 50 m² voor 4 personen, 60 m² voor 5 personen,...
Oppervlakte van minimaal 13 m² voor 2 personen, met een vrije bewegingsruimte van 90 cm rondom het bed en een vrije draaicirkel van 150 cm voor het manoeuvreren met een rolstoel. Per woning dient minimaal 1 slaapkamer hieraan te voldoen.
Hoge plafonds komen we bijvoorbeeld tegen in een loft, een vide, een zolder of een fabriekswoning. Ruimtes waarbij de ramen hoger zijn of het dak hoger. Benadruk deze hoogte door erop in te spelen met vorm, materiaal en kleur.
De breedte van doorzonwoningen is doorgaans 6 tot 6.5 meter, terwijl de diepte langzaam groeide van zo'n 7 meter rond 1910 tot zo'n 9 meter in de jaren 70.
Hoge plafonds Een authentieke jaren 30-woning heeft plafonds van 3,10 tot 3,20 meter hoog. Bij nieuwbouwwoningen zijn de plafonds lager, namelijk 2,60 meter hoog.
De zolder is de bovenste verdieping direct onder het dak van een gebouw. De term wordt vooral gebruikt bij gebouwen met een puntdak. De bovenste verdieping van een gebouw met plat dak wordt meestal geen zolder genoemd.
De woonlaag boven die op de begane grond is dan de eerste verdieping. Er zijn ook landen, waaronder Canada en de Verenigde Staten, waar men met "eerste verdieping" de woonlaag op de begane grond of het straatniveau aanduidt. Wat dus in Nederland de eerste verdieping is, wordt in Canada de tweede verdieping genoemd.
Een verdieping of etage is een bouw- of woonlaag. herkomstHet woord verdieping zou zijn ontstaan bij de wijziging van de bouw van de koopmanshuizen. Om ruimte te winnen werd er een kamer beneden het grondniveau geplaatst en ontstond er letterlijk een 'verdieping'.