Doordat de lava van samenstelling en stroperigheid verschilt bestaan er verschillende vormen van vulkanen: stratovulkaan, schildvulkaan en spleetvulkaan. Taaiere lava veroorzaakt eerder explosieve erupties, en vormt daarbij een stratovulkaan.
Stratovulkanen ontstaan voornamelijk langs convergente plaatgrenzen.Een calderavulkaan is een oudere vulkaan met aan de bovenkant een grote brede krater. Deze krater is ontstaan doordat een deel van de vulkaan in de magmakamer is gestort, die na een vulkaanuitbarsting is leeggestroomd.
Een vulkaan is een opening in het oppervlak van een planeet waar gesmolten gesteente (magma) als lava, gas en brokstukken van vast gesteente (tefra) door naar buiten komen. Rond zulke openingen wordt vaak met dit materiaal een berg gevormd. Men sprak daarom vroeger van een vuurspuwende berg.
Een vulkaan is een opening in het oppervlak van een planeet langs waar gesmolten gesteente in de vorm van as, lava en brokstukken naar buiten komt. Dat uitgestoten materiaal vormt doorgaans een berg rond de opening, vandaar dat vulkanen vroeger 'vuurspuwende bergen' werden genoemd.
Een vulkaan is een gat in de aardbodem waar magma vanuit het binnenste van de aarde ontsnapt. Als er te veel magma onder de aardkorst zit, ontstaat er een nieuwe vulkaan of barst er een bestaande vulkaan uit om de druk onder de grond weer in balans te brengen.
De meeste vulkanen ontstaan aan de grenzen van de aardplaten. Waar die platen tegen elkaar botsen, of juist uit elkaar bewegen, kan gesmolten gesteente (magma) naar het aardoppervlak stromen. Diep in de aarde zijn de temperaturen extreem hoog, waardoor er magma en gassen naar boven worden gedrukt.
Vloeibare lava kan temperaturen tot 1500 °C bereiken. Vooral de vulkaan Kilauea in Hawaï staat bekend om zijn gloeiend hete lava. De meeste lavastromen zijn echter 800 tot 1100 °C, en de vulkaan Ol Doinyo Lengai in Tanzania produceert de 'koudste' lava ter wereld van circa 500 °C.
De meeste vulkanen ontstaan op de grens van aardplaten
Wanneer de ene plaat onder de andere schuift, komt er zo veel warmte vrij onder de aardkost dat een deel van zo'n plaat smelt. Dit gesmolten gesteente, ook wel magma genoemd, stijgt vervolgens op uit de aardmantel en breekt door de aardkorst heen.
Typen vulkanen en erupties
Doordat de lava van samenstelling en stroperigheid verschilt bestaan er verschillende vormen van vulkanen: stratovulkaan, schildvulkaan en spleetvulkaan. Taaiere lava veroorzaakt eerder explosieve erupties, en vormt daarbij een stratovulkaan.
Het woord vulkaan komt van Vulcano, een Italiaans eilandje ten noorden van Sicilië. Dit eilandje is al heel erg lang vulkanisch actief en de oude Romeinen vernoemden hun God van het vuur "Vulcanus"naar dit eiland.
Hoeveel vulkanen zijn er actief? 'Wereldwijd zijn er ongeveer 1500 actieve vulkanen.
Een onderzeese of submariene vulkaan is een vulkaan die zich onder het wateroppervlak van een oceaan bevindt. Submariene vulkanen worden verantwoordelijk gehouden voor ongeveer 75% van de jaarlijkse totale magma-uitstoot.
Gestold magma wordt dieptegesteente of ganggesteente genoemd. Gestolde lava wordt uitvloeiingsgesteente genoemd.
Sinds kort bevinden zich in het Koninkrijk der Nederlanden twee actieve vulkanen: Mt.Scenery op het eiland Saba en de Quill op het eiland St.Eustatius. Deze noordelijke eilanden van de Nederlandse Antillen worden samen met Sint Maarten ook wel de “Bovenwindse Eilanden” genoemd (Afb.
Lava is rood/bruin van kleur, goed waterdoorlatend en heeft een goede haakweerstand.
De kleuren van een vulkaan kun je even goed voelen als zien. De heetste lava van de Fagradalsfjall op IJsland, een vulkaan op zo'n dertig kilometer van hoofdstad Reykjavik, is witgeel. Koelt het gesteente af, dan verandert het in oranje, rood en uiteindelijk diepzwart.
Tambora. De uitbarsting van de vulkaan Tambora op het Indonesische eiland Soembawa op 10 april 1815 wordt gezien als de grootste vulkaanuitbarsting sinds mensenheugenis. Bij deze uitbarsting vielen 10.000 slachtoffers.
Magma is het vloeibare gesteente dat zich onder het aardoppervlak bevindt. Magma in de Aarde heeft meestal een temperatuur tussen de 650 °C en 1200 °C. Wanneer magma tot aan het oppervlak omhoog komt wordt het gesmolten gesteente geen magma maar lava genoemd.
Met 129 actieve vulkanen is Indonesië het meest actieve land op de "Ring of Fire", het land is dan ook gemaakt door vulkanen.
De lavastroom heeft een temperatuur van ongeveer 1000 graden en bevond zich gisteravond op ongeveer 2 kilometer van de kust. Toen bewoog de lava zich met een snelheid van ongeveer 200 meter per uur. Het is nog onduidelijk wanneer de zee wordt bereikt, omdat de snelheid ook weer kan veranderen.
Actieve vulkanen zijn extreem gevaarlijk. Vulkanen bestaan in allerlei vormen en typen en komen vooral voor rond tektonisch actieve gebieden. De verschillende soorten uitbarstingen zijn gevaarlijk door de lava, maar ook door indirecte effecten als modderstromen, hete luchtstromen en wereldwijde temperatuursdalingen.
Een caldera is een grote vulkanische krater met een doorsnede van meerdere kilometers. Caldera's kunnen meer dan één vulkaan bevatten. De grootste actieve caldera ter wereld is Yellowstone in het midden van de Verenigde Staten. Deze caldera is ongeveer 55 km breed.
De zwaardere oceanische plaat wordt ónder de continentale plaat geduwd en neemt water en brokken steen mee naar beneden. Hoe verder naar beneden, hoe heter het wordt. En uiteindelijk smelt het gesteente. Het stijgt als magma op uit de aardmantel, breekt door de aardkorst heen en wordt een vulkaan.