Als je een nieuwe baan hebt gevonden hoort ontslag nemen er natuurlijk bij, maar let er op dat je het vinden van een nieuwe baan eerst tegen je huidige werkgever vertelt. Vertel het daarna pas tegen je collega's. Ga ook niet jouw collega's overhalen om mee te gaan naar jouw nieuwe werkgever.
Mag je op sollicitatiegesprek komen, laat dan tijdens het gesprek rustig weten dat je baas niets van je sollicitatie afweet. Vraag of je potentiële werkgever het ook geheim wil houden totdat je werkelijk bent aangenomen. Je kunt als reden geven dat je werkgever het niet leuk zal vinden dat je weg gaat.
Geeft de werknemer aan in de ontslagbrief dat hij of zij elders een nieuwe baan heeft gevonden dan is dit voldoende. Kan de werkgever mijn ontslag weigeren? In principe niet. Neemt de werknemer de juiste opzegtermijn in acht en heeft de opzegging de werkgever bereikt dan kan de werkgever niet weigeren.
Eentonigheid in je werkzaamheden, uit je functie gegroeid zijn of een te hoge werkdruk zijn goede redenen om naar iets nieuws op zoek te gaan. Ook aspecten die niet direct met de werkzaamheden te maken hebben zijn een aanleiding om van baan te switchen.
We willen je bedanken voor de geweldige tijd die we samen hebben gehad. Je hebt ons team verrijkt met je kennis en vaardigheden, en we zijn ervan overtuigd dat je succes zult hebben in je nieuwe uitdaging. Het zal hier niet hetzelfde zijn zonder jou, maar we koesteren de herinneringen die we samen hebben gemaakt.
"Gefeliciteerd met je nieuwe baan. Ik wens je het allerbeste toe met je toekomstige uitdaging. Bel mij als je ooit vragen hebt over ons vakgebied, ik help je graag." "We denken aan je terug met mooie herinneringen, die stuk voor stuk onvergetelijk zijn.
Ook op het werk bestaat privacy. Werkgevers mogen niet zomaar bijhouden wat werknemers doen, ook niet bij privé-gebruik van internet, e-mail of telefoon. De regels over wat wel en niet mag, en wat de werkgever kan controleren, moeten in een ICT- en internetreglement worden vastgelegd.
Het feit dat je elders solliciteert, vormt geen reden voor je werkgever om je te ontslaan om een dringende reden. Dat is zelfs het geval als je kandideert voor een functie bij een klant of een concurrent van je werkgever of een bedrijf waar hij een allesbehalve goede relatie mee heeft.
Schakel daarom 'Open to Work' in – een functie die recruiters en werkgevers laat weten dat je op zoek bent naar een nieuwe job. Hier kan je bovendien kiezen of alle LinkedIn-leden of enkel recruiters je status kunnen zien. Hou er wel rekening mee dat recruiters van je huidige werkgever je ook kunnen zien.
In de meeste gevallen gaat dit om 1 kalendermaand. Wil je bijvoorbeeld per 1 november in dienst? Dan is het belangrijk dat je vóór 1 oktober je huidige baan schriftelijk hebt opgezegd. Let wel op dat er uitzonderingen zijn waarbij er een langere opzegtermijn is.
Als u twee banen hebt en u wordt ziek, moet u per baan bekijken of u uw werk nog kunt doen. De arbeidsomstandigheden en de eisen die aan u gesteld worden, kunnen immers per baan verschillen. Het is mogelijk dat u wel in staat bent uw werk te doen voor de ene werkgever, maar niet voor de andere.
Opzegtermijn met vast contract
Dit betekent dat u 1 maand van tevoren uw contract moet opzeggen. Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand.
Je ontmoet nieuwe mensen, werkt in een nieuwe omgeving en krijgt misschien een compleet nieuw takenpakket. Dit zorgt voor een frisse wind, nieuwe inspiratie én meer creativiteit. Hierdoor krijg je meer energie en meer plezier in je werk! Door geregeld van baan te wisselen, leer je steeds meer mensen kennen.
Door te jobhoppen bouw je sneller een sterk netwerk op in verschillende branches en functies. Deze connecties kunnen later erg waardevol zijn, als je gaat solliciteren voor een baan waar je langer wilt gaan werken (en soms ook wanneer je besluit voor jezelf te starten als ondernemer).
Je ziekmelden tijdens je opzegtermijn is dus gewoon mogelijk. Dat recht heb je. Maar nadat deze termijn is verlopen, zal de werkgever je niet meer doorbetalen. Je zult op zoek moeten gaan naar manieren om geld te verdienen, ook wanneer je je nog niet helemaal prettig voelt.
Als je je ontslag geeft of krijgt, heb je tijdens je opzegperiode recht op sollicitatieverlof.Als je je ontslag krijgt, moet je werkgever je onder bepaalde voorwaarden outplacement aanbieden. Wat is het verschil tussen VDAB, RVA, de uitbetalingsinstelling, Hulpkas en vakbond?