Een beginnend darminfarct geeft (een combinatie van) de volgende symptomen: hevige buikpijn, die vaak uitstraalt naar de rug. koorts, misselijkheid en braken. diarree, vaak met bloed erbij.
Een darminfarct, ook wel mesenteriaal ischemie, treedt op bij een afsluiting van een slagader in de darmen. Dit ziektebeeld gaat gepaard met ernstige klachten. Omdat het klachtenpatroon niet eenduidig is, wordt een darminfarct vaak (te) laat ontdekt.
Een volvulus van de dunne darm veroorzaakt plotselinge aanvallen van hevige buikpijn (kolieken), misselijkheid, braken en een opgezette buik. Een volvulus van het sigmoïd geeft buikpijn en een opgezette buik. Daarnaast is het wegblijven van de ontlasting en winden een belangrijk signaal.
Als het zuurstoftekort langer dan zes tot acht uur duurt, sterft de darm af. De darm gaat dan lekken (perforatie) en dit leidt tot een buikvliesontsteking (peritonitis). Een stolsel in één van de aderen van het maagdarmstelsel kan ook voor een acute afsluiting zorgen (veneuze trombose).
Wat is een darmperforatie? Een darmperforatie is een gaatje in de darmwand waardoor de inhoud van je darm in je buikholte lekt. Als je darminhoud in je buikholte komt, zorgt dit voor een ontsteking van je buikvlies. Een perforatie van je darm kan grote gevolgen hebben wanneer het niet snel behandeld wordt.
Paralytische ileus
De darm ligt stil waardoor voedsel ophoopt en het lichaam niet kan verlaten. Dit kan ontstaan als gevolg van een buikvliesontsteking, een abces in de buik, alvleesklierontsteking, gebruik van bepaalde medicijnen of na een grote buikoperatie.
Klachten en symptomen bij verklevingen
diarree. winderigheid. buikpijn. opgezette buik.
Verklevingen kunnen voorkomen rond de baarmoeder, de eileiders en de eierstokken, of op andere plaatsen in de buik. Meestal geven ze geen klachten. Een aantal mensen krijgt wel klachten. Zij krijgen bijvoorbeeld last van buikpijn, een opgezette buik en verstopping.
Meestal geven divertikels zelf geen klachten. Heel soms hebben mensen last van een vage buikpijn of een opgeblazen gevoel. Ook kan een divertikel gaan bloeden, waardoor er bloed uit de anus kan komen. Meestal treden klachten pas op als divertikels gaan ontsteken (diverticulitis).
Bij een chronische darmontsteking krijgt u een of meer van de volgende medicijnen: Aminosalicylaten zoals mesalazine en sulfasalazine. Deze medicijnen zijn er in tabletten, capsules, zetpillen en vloeistof die u via de anus in moet spuiten (klysma's). Ze remmen de darmontsteking.
Sommige mensen kunnen buikklachten hebben die veroorzaakt worden door het dichtdrukken van de bovenste darmslagader bij de ademhaling door het middenrifbandje; het zogenaamde arteria coeliaca compressie syndroom.
De belangrijkste symptomen van een maag-darmbloeding zijn dat u bloed overgeeft, zwarte poep of zichtbaar bloed in uw poep. Als uw arts vermoedt dat u een maag-darmbloeding heeft, dan zal hij rectaal onderzoek uitvoeren. Bij 4 van de 5 patiënten gaat de maag-darmbloeding vanzelf over.
Een darmontsteking wordt vaak veroorzaakt door een virus of een bacterie. Het virus of de bacterie kan worden overgedragen door voedsel of (in zeldzame gevallen) via drinkwater. Ook kunnen virussen worden overgedragen van mens tot mens, bijvoorbeeld door het schudden van de hand.
Een buikvene trombose is een bloedprop in een ader in de buikholte, die zuurstofarm bloed richting het hart vervoert. De bloedprop blokkeert het bloedvat geheel of gedeeltelijk, waardoor patiënten zich meestal presenteren met buikpijn.
Als het bindweefsel verstijfd of verkleefd is, geeft dit pijnklachten. Dit komt omdat het weefsel tijdens het bewegen niet goed meer mee rekt met de spieren en de huid. Je kunt dit vergelijken met een trui. Wanneer je een trui aantrekt die lekker zit, kun je prettig bewegen en voelt het goed aan.
Een litteken en het gebied er omheen kan na verloop van tijd pijn gaan doen. De oorzaak is in veel gevallen een beschadiging van een zenuwtak of een zenuwtak die vastzit in het littekenweefsel. Er kan ook neuroomvorming (een goedaardige uitstulping van een zenuwtakje) optreden.
Ontstekingen kunnen goedaardige vernauwingen in de dikke (of laatste deel van de dunne darm) veroorzaken waardoor er geen ontlasting meer langs kan. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij de Ziekte van Crohn.
Omdat DIE en daarmee samenhangende verklevingen en vergroeiingen veelal in het kleine bekken, diep onderin de buik zitten, kunnen deze vrij vaak met echoscopie worden opgespoord.
Cine-MRI is een nieuwe dynamische MRI scan waarmee verklevingen kunnen worden opgespoord. Met deze scan kan in de toekomst worden onderzocht of pijnklachten daadwerkelijk door verklevingen worden veroorzaakt.
De operatie
Bij deze operatie worden meestal uw gehele baarmoeder, eileiders en eierstokken verwijderd. Ook wordt meestal het buikschort (omentum) weggehaald en er worden stukjes weefsel (biopten) genomen van het buikvlies.
Stress en de buik
Dit zorgt voor een verhoogde hartslag, meer adrenaline en een sneller reactievermogen. Dit heeft wel als gevolg dat er minder bloed naar de darmen gaat. De darmfuncties worden hierdoor vertraagd. Dit kan leiden tot verschillende darmklachten, zoals maagpijn, verstopping en een opgeblazen buik.
Darmverklevingen ook wel adhesie genoemd zijn stugge strengen of vliezen van bindweefsel. Deze bevinden zich als een soort littekenweefsel tussen de darmlussen. Deze strengen of vliezen komen ook tussen de organen en bekken-, buik- en borstwand voor. Adhesie tussen de dunne darmlussen.
Een divertikel is een uitgerekt stukje wand in de dikke darm. Een divertikel kan ontstoken raken. Dat heet diverticulitis. U krijgt dan buikpijn, meestal links onder in de buik.
Als ontlasting lang in de darm blijft zitten (verstopping), kan het gaan gisten door het inwerken van de bacteriën in de darm. Hierdoor ontstaat extra gasvorming. Dit gas kan door de wand van de darm in de bloedbaan worden opgenomen en via de longen worden uitgeademd. Dit kan een slechte adem veroorzaken.