Om naar Marokko te vliegen heb je een geldig paspoort nodig. Volgens de officiële regels moet je paspoort nog 6 maanden geldig zijn als je Marokko weer verlaat. Als je dit bij officiële instanties gaat navragen wordt er bevestigd dat dit écht nodig is.
Je dient in het bezit te zijn van een geldig paspoort. Met een identiteitskaart kun je niet afreizen naar Marokko.
Als toerist met de Nederlandse nationaliteit, mag je maximaal drie maanden (negentig dagen) in Marokko verblijven zonder dat je een visum hoeft aan te vragen. Wil je langer dan drie maanden in Marokko verblijven, dan is het raadzaam om contact op te nemen met de ambassade van Marokko in Den Haag.
We raden je aan een medische verklaring mee te nemen. Denk hierbij o.a. aan medicijnen als ADHD-medicatie, sterke pijnstillers en bepaalde slaapmiddelen. In Marokko komt hondsdolheid (rabiës) voor.
Marokko verbiedt de invoer van sommige goederen. Producten die niet aan gezondheidsnormen voldoen, zoals fytosanitaire en veterinaire normen en etiketteringsvereisten, en namaakproducten, mogen niet ingevoerd worden.
Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Marokko. Als je naar Marokko vertrekt is het verstandig reisadvies in te winnen en de juiste maatregelen te nemen. Zo worden voor Marokko inentingen aangeraden. Deze vaccinaties zijn niet verplicht, maar kunnen wel voorkomen dat je een vervelende ziekte oploopt.
Over het algemeen wordt Marrakech beschouwd als een veilige stad voor toeristen, ook voor vrouwen. Toch is het verstandig om enkele voorzorgsmaatregelen te nemen, vooral 's nachts of in rustigere gebieden.
Marokko is niet extreem duur, maar ook niet supergoedkoop. Het is een relatief welvarend land in Afrika en dat zie je terug in de prijzen. Toch is Marokko nog steeds goedkoper dan Nederland. Bijvoorbeeld een busrit is betaalbaar en je kunt er voor weinig geld overnachten.
Er kan veilig naar Marokko gereisd worden, maar in de buitengebieden gelden een aantal veiligheidsrisico's. Daarnaast zijn de toeristische steden, zoals Marrakesh en Agadir, ook de steden waar het meeste geweld en de meeste criminaliteit voorkomt. Wees daarom altijd extra alert.
Marokko heeft maar liefst elf vliegvelden en een vlucht duurt tussen de 2,5 en 4 uur.
In landen van de Europese Unie (EU) mag u aan het verkeer deelnemen met een geldig Nederlands rijbewijs. In landen buiten de EU heeft u daarnaast soms een internationaal rijbewijs nodig. Dit is een gewaarmerkte vertaling van uw huidige rijbewijs. U kunt een internationaal rijbewijs aanvragen via ANWB-verkooppunten.
Tijdens je Marokko reis moet je altijd alert zijn en geen 'domme' dingen doen zoals na middernacht door de verlate straatjes van de Medina lopen. Laat ook nooit waardevolle spullen en/of geld achter op je hotelkamer.
De munteenheid van Marokko is de Dirham (DH). 1 DH is ongeveer 11 eurocent; voor het gemak rekent u 1 op 10. Dat is ook de koers die op straat gehanteerd wordt als je direct met euro's betaalt. Op veel plekken kan dit, zeker bij wat grotere aankopen (souvenirs).
Hoeveel geld kan ik vanuit Nederland naar Marokko verzenden? U kunt tot €5.000 naar Marokko overmaken voor contant geld afhalen of rechtstreeks naar een bankrekening.
Geld opnemen in Marokko
Geld opnemen kan in Marokko met uw Nederlandse pinpas bij de meeste geldautomaten. Denkt u er wel aan dat de meeste Nederlandse bankpassen eerst op 'wereldstand' dienen te worden gezet, zodat u deze ook buiten de eurozone kunt gebruiken.
In cafés, hotels, bistro's en restaurants wordt een fooi van rond de tien procent verwacht. Ook is het gebruikelijk om chauffeurs en begeleiders na een rondreis een fooi te geven. Vergeet ook niet je wandelgids (zowel in de stad als in de bergen). Reken op ongeveer 50 dirham per dagdeel.
Een prijs van een maaltijd ligt gemiddeld rond de 10 euro. Een biertje kost tussen de 3 en 5 euro, een fles wijn ongeveer 15 euro en frisdrank 1,50 euro. Verse jus d'orange is overal verkrijgbaar en kost 1 tot 2 euro voor een groot glas.
In het noorden van Marokko en in toeristische steden als Marrakesh en Fez is het gebruikelijker om in euro's te betalen dan in andere delen van het land, maar vraag het altijd eerst. ð Houd er rekening mee dat je niet in de lokale valuta betaalt en dat je te maken kunt krijgen met een ongunstige wisselkoers.
Gepaste kleding in Marokko: Als reiziger in Marokko toon je respect door je bedekt te kleden. Dus zeker op het platteland geen korte rok of broek en geen blote schouders.
Marokkaanse vrouwen dragen traditioneel een hijab om hun haar te bedekken, hoewel tegenwoordig veel vrouwen hun haar niet meer bedekken. Tenminste niet tot ze getrouwd zijn. Het belangrijkste is dat je je zonnebril niet vergeet. Geloof me, je wilt niet op stap gaan zonder.
Drinkwater. Het kraanwater in Marokko is niet veilig om de drinken.
Verhoogde risico's bij reizen naar Marokko
In Marokko is er een verhoogd risico op mazelen, tuberculose (TBC) en rabiës (hondsdolheid). Lees onderaan deze pagina wat deze ziektes precies inhouden, wat de symptomen zijn en hoe u ze kunt voorkomen.
Vaccinatie wordt aanbevolen bij een verblijf van 3 maanden of langer. Voor reizigers die familie of vrienden gaan bezoeken, of voor mensen met een bepaalde medische indicatie, wordt vaccinatie aanbevolen bij een verblijf van 14 dagen of langer. Bespreek tijdens het consult of de vaccinatie voor u zinvol is.
Aanbevolen vaccinaties voor Marokko
Bij een verblijf van langer dan drie maanden worden voor Marokko inentingen aangeraden tegen hepatitis B, buiktyfus, rabiës (=hondsdolheid) en in sommige gevallen tuberculose. Soms worden voor Marokko vaccinaties tegen deze ziekten aangeraden bij een korter verblijf.