Bijna een kwart van de Nederlanders en Belgen geeft aan dat ze verslaafd zijn aan koffie. Dit blijkt ook uit de vraag of de respondenten minder koffie willen drinken. Hierbij geeft een kwart aan dat ze liever minder koffie drinken.
Cafeïne scoort slechts matig op de criteria van verslaving. Als je het koffie drinken beperkt tot 4 koppen per dag, is er niets aan de hand. Als je meer drinkt kun je last krijgen van lichamelijke klachten als angst, onrust, slecht slapen.
Gezonde volwassenen kunnen ongeveer gemiddeld 400 mg cafeïne per dag innemen zonder dat negatieve effecten te verwachten zijn. Dat komt neer op maximaal ongeveer 6 kopjes (125 milliliter) koffie per dag, als je daarnaast geen andere voedingsmiddelen met cafeïne neemt.
Hoe kun je afkicken van koffie? Om zo weinig mogelijk last te hebben van de ontwenningsverschijnselen van cafeïne als spierpijn, vermoeidheid en psychische problemen, kun je het beste de koffie langzaam afbouwen, bijvoorbeeld door kleinere hoeveelheden koffie te drinken of deze te vermengen met cafeïnevrije koffie.
Wie veel koffie of energiedrankjes drinkt en daar opeens mee stopt, kan last krijgen van ontwenningsverschijnselen. Deze kunnen wel tot een week aanhouden. Je kunt dan last hebben van hoofdpijn, vermoeidheid en trillende handen.
Daarnaast verbetert het een klein beetje je geheugen, alertheid en motivatie. Maar neem je er te veel van – dat verschilt sterk per persoon – dan kan je rusteloos worden, hartkloppingen, angstgevoelens, slaapproblemen en hoofdpijn krijgen.
Als een middel in de Opiumwet is staat, dan is het een drug volgens de wet. Alcohol, tabak en koffie staan niet in de Opiumwet. Volgens de wet zijn het dus geen drugs.
Koffie haalt de rust uit het lichaam die het nodig heeft
Dit kan nooit gezond zijn. De nieren worden overbelast doordat ze extra veel vocht moeten afdrijven. Zoals gezegd verhoogt koffie het stresshormoon cortisol. Een teveel van dit hormoon zorgt voor concentratieproblemen en vermindert de bewegingscoördinatie.
Een kop zwarte koffie heeft 0 calorieën, je zou dus denken dat je hier niet door aankomt. Toch is gebleken dat je door veel zwarte koffie te drinken, wel degelijk kunt aankomen. Dit komt voornamelijk door de hoeveelheid cafeïne.
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.
Cafeïne heeft net zoals alcohol en sodium en uitdrogend effect op de huid. En wanneer de huid niet goed genoeg is gehydrateerd, zul je dit zien aan de huid. Daarnaast hebben verschillende studies laten zien dat cafeïne ervoor kan zorgen dat acne wordt verergerd.
Wanneer cafeïne in de hersenen aankomt, past het in de receptoren die normaal worden bezet door het op vergelijkbare wijze gevormde adenosinemolecuul. De opname van adenosine door deze receptoren zorgt ervoor dat je je moe gaat voelen.
Voor kinderen onder de 13 jaar is het advies geen koffie of energiedrank te drinken omdat deze producten veel cafeïne bevatten. Voor jongeren tussen de 13 en 18 jaar is het advies niet meer dan 1 kopje koffie of blikje energiedrank per dag.
De Hoge Gezondheidsraad stelt een maximale bovengrens voor blootstelling aan cafeïne voor gezonde volwassenen op 5,7mg/kg/dag. Toegepast op een persoon van 60kg komt dit overeen met 320 mg cafeïne per dag (voor een gemiddeld kopje koffie van ongeveer 80 mg cafeïne komt dit dus overeen met ongeveer 4 koppen koffie).
De hoofdpijn bij een gebrek aan koffie ontstaat door een tekort aan de stof cafeïne. Cafeïne zit ook, maar wel in kleinere hoeveelheden, door energiedrankjes, cola, ijsthee, chocolade en chocolademelk. Het stimuleert het zenuwstelsel, veroorzaakt een snellere hartslag en ademhaling en verhoogt je bloedruk.
Koffie en afvallen gaan goed samen
En dat is veel. Er is ook goed nieuws, want: koffie en afvallen gaan goed samen! Cafeïne stimuleert namelijk de vetverbranding en vermindert het hongergevoel. Koffie en afvallen is dus een goede combi.
Koffie zonder melk is gezonder
Melk in je koffie is niet ongezond, mits je het natuurlijk met mate drinkt. Maar uiteindelijk is koffie zonder melk natuurlijk gezonder. Er zitten namelijk geen calorieën of vet in koffie en wel in melk.
Een flinke kop koffie (200 ml) bevat ongeveer 125 mg cafeïne. Dat zorgt voor een extra urine-uitscheiding van ongeveer 150 ml. Er blijft dus nog 50 ml vocht achter in je lichaam. Notoire koffiedrinkers worden zelfs nog iets beter gehydrateerd, zij ervaren ook minder aandrang om te plassen.
Koffie kan de kans op verschillende soorten ziekten verkleinen, zoals hart- en vaatziekte, alzheimer en diabetes. Koffie is uiteraard geen wondermiddel, maar 1 á 2 kopjes per dag kan bijdragen aan een gezond lijf. Zo zit koffie boordevol magnesium en chroom.
Espresso snuiven gevaarlijk
Maar experts wijzen op gevaren van deze nieuwe rage, die misschien onschuldig lijkt. Maar gebruikers kunnen ernstig verminkt raken aan neus, monden en gehemelte. Espresso snuiven wordt ook wel cafésnorting, The Italian High of pleurpompen genoemd.
Wist je dat cafeïne ook een drug is? Koffie is een softdrug met lichamelijk en geestelijk verslavende eigenschappen. Als je rond de 8 koppen koffie per dag drinkt dan zul je waarschijnlijk lichte hoofdpijn ervaren als je langer dan 24 uur geen koffie drinkt.
Om te genieten van alle voordelen van koffie, zonder last te hebben van een overdaad aan cafeïne is het voor gezonde volwassenen aan te raden niet meer dan 3 tot 4 kopjes koffie per dag te drinken. Een kopje koffie bevat ongeveer 80-100 mg cafeïne waardoor je dus uitkomt op een maximum van 400 mg cafeïne per dag.
Koffie helpt je om sneller spier op te bouwen
Na ongeveer 40 minuten verhoogt de cafeïne de hoeveelheid serotonine, een neurotransmitter. Serotonine faciliteert spierbeweging door te assisteren bij het versturen van signalen tussen de motorische zenuwcellen wat tot een verhoging van kracht leidt.
Wie regelmatig te veel cafeïne binnenkrijgt, kan last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Te veel cafeïne kan het ook moeilijk maken om in slaap te vallen. Wat te veel is, verschilt sterk per persoon.