Klachten zijn: moeheid, afvallen, misselijkheid, buikpijn, gele huid en jeuk.
Als er al symptomen zijn, blijven deze vaak zeer vaag, zoals vermoeidheid, jeuk, misselijkheid, pijn rechtsboven in de buik, geelzucht, asthenie, spier/gewrichtslast en/of anorexie. De meeste symptomen kunnen echter verschillende onderliggende oorzaken hebben.
Omdat meerdere factoren een rol spelen bij het ontstaan van alcoholische levercirrose is deze vraag niet gemakkelijk te beantwoorden. Aangenomen wordt dat bij mannen bij meer dan 80 gram alcohol per dag en bij vrouwen bij meer dan 60 gram alcohol per dag, de kans op levercirrose is toegenomen.
Geregeld koffie drinken wordt in verband gebracht met een goed werkende lever, wat het risico op fibrose (de eerste fase in levercirrose) vermindert. Groene thee, die als rijke bron van antioxidanten je lever soepel houdt. Honing stimuleert de lever (vooral rozemarijnhoning).
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Bij gevorderde cirrose kunnen veralgemeende jeuk, geelzucht en leververgroting optreden. De jeuk komt voor over heel het lichaam en in eerste instantie alleen 's avonds.
Wanneer er veel vocht in uw buik zit, kan dit buikpijn, verminderde eetlust en kortademigheid geven. vergrote milt. Dit kan pijn links onder in uw buik geven. Door een grote milt kan het aantal bloedplaatjes verlaagd zijn, waardoor er sneller blauwe plekken of een bloeding ontstaan.
Verzurende voeding: koffie, vlees, sinaasappelsap. Suikerhoudende voeding en dranken (frisdrank, fruitsappen, energiedranken, koeken, ijs, gebak,…) Zuivelhoudende voeding (melk, kaas, yoghurt) Vetrijke voeding.
10. Chocolade helpt je lever niet om zeep. Nog zo'n wijsheid uit grootmoeders tijd die niet blijkt te kloppen: chocolade veroorzaakt géén leverproblemen. Sterker nog, onderzoekers beweren nu zelfs dat donkere chocolade leverschade door alcoholmisbruik of ziekte net kan helpen herstellen!
Fruit bevat over het algemeen een hoop antioxidanten, maar bessen zijn daarin de meesters. Goed fruit voor de lever is grapefruit en citroenen. Dit zijn vetstoffen met een hoog gehalte aan omega 3.
De meest voorkomende diëten bij een vergevorderd stadium van levercirrose met complicaties zijn een natriumbeperkt dieet (zoutarm), en een vochtbeperkt dieet. Als u slokdarmspataderen hebt, kunt u beter geen voedsel eten waarin harde stukjes, graatjes of botjes voorkomen.
Levercirrose valt helaas niet te genezen. De behandeling is erop gericht om het proces van levercirrose af te remmen, symptomen te bestrijden en complicaties te vermijden. Bij verhoogde bloeddruk in de poortader zal de arts je bloeddrukverlagende middelen voorschrijven.
Levercirrose kan jarenlang stabiel blijven, maar ook steeds erger worden. Het is moeilijk te zeggen wat de levensverwachting is van iemand met levercirrose. Uiteindelijk kan levercirrose tot leverfalen leiden. Voor sommige patiënten is het krijgen van een nieuwe lever het enige dat kan helpen.
Als u meerdere weken meer dan 5 tabletten van 500 mg per dag gebruikt kan dit schadelijk zijn. U heeft dan een kleine kans op schade aan lever, nieren en/of bloed. Gebruik per dag niet meer dan in de bijsluiter staat. Dit is niet goed voor uw lever.
Als iemand lange tijd veel alcohol drinkt, kan de lever ziek worden. Door de alcohol raakt de lever beschadigt. Als iemand stopt met drinken, kan de lever meestal weer beter worden. Blijft iemand drinken, wordt de lever steeds verder beschadigd en werkt de lever uiteindelijk niet meer goed.
Maar als je makkelijk vocht vasthoud, vermijd deze voeding dan zoveel mogelijk, omdat door zoute voeding te de lever te veel vocht vasthoudt. Producten waar veel zout in zit: Vleeswaren. Kaas.
U kunt hepatitis A krijgen als het hepatitis A-virus uit de ontlasting of urine van een besmet iemand in uw mond komt. U kunt hepatitis B krijgen als het hepatitis B-virus via het bloed, sperma of vaginaal vocht van een besmettelijk iemand in uw bloed terecht komt.
Goed nieuws voor de koffieleuten onder ons: koffie blijkt goed voor de lever. Een Amerikaanse studie laat zien dat mensen die veel koffie drinken, minder schadelijke eiwitten in hun lever hebben in vergelijking met de koffieonthouders. Dit geldt voor de koffie met én zonder cafeïne.
Snackkomkommers helpen je lichaam om oude afvalstoffen en gifstoffen af te voeren. Hierdoor is komkommer een gezond voedselwaren voor de blaas, nieren, lever en alvleesklier. Door de zuiverende werking helpen snackkomkommers als tussendoortje de kans op blaas-, nier-, lever, en alvleesklieraandoeningen te verkleinen.
Door gember kan je lever het minder zwaar hebben om zich van de gifstoffen te ontdoen. Een hoge dosis gember toonde na 3 maanden inname aan dat de leverwaarden sterk waren verbetert. Ook nam de insulinegevoeligheid toe, terwijl ontstekingsstoffen afnemen.
Het vetgehalte en het vetprofiel van het bloed verbetert
De krachtige anti-oxidant in tomaat, lycopeen, zorgt ervoor, dat de lever beter functioneert. Het vetprofiel van het bloed verbetert en het LDL gehalte (slechte cholesterol) verlaagt.