Problemen in Thebe Hij onderdrukt de relletjes en laat zich met name gelden in Thebe, waar oproerkraaiers zich in de stad verschansen. Alexander slaat hard toe: hij bestormt de stad en vermoordt zo'n 6000 inwoners.
Alexander behaalde hier met slechts 31.000 soldaten een ongelofelijke overwinning op Darius' leger van een geschatte 108.000 tot (de hoogste schatting) 600.000 man. Tienduizenden tot misschien wel 100.000 Perzen – een zesde van hun leger – vonden de dood, tegenover ongeveer 5000 Macedoniërs.
Formeel gezien heeft hij een punt: een Griekse natie bestond in de Oudheid niet. Maar er was wel een verzameling kleine staten met een gedeelde taal en cultuur: Alexander sprak Dorisch, een dialect van het Grieks, en kreeg privéonderwijs van een van de beroemdste Griekse filosofen.
Toen Alexander in 323 voor Christus in Babylon stierf, werd besloten zijn lichaam voor de begrafenis over te brengen naar Vergina in Macedonië. Maar het stoffelijk overschot werd gekaapt door generaals die hem in Egypte wilden begraven, omdat hij immers ook koning van Egypte was.
op 32-jarige leeftijd in Babylon, voordat hij zijn plannen om Arabië te veroveren tot uitvoering had kunnen brengen. Na zijn dood bevochten zijn generaals elkaar in de Diadochenoorlogen en viel het rijk uiteen.
Alexander de Grote stierf in 323 voor Christus aan het hof van koning Nebukadnezar II van Babylon aan een koortsaanval. Voor zijn dood lag hij eerst twaalf dagen op zijn ziekbed en was hij niet in staat om te lopen of te praten.
De beslissende veldslag vond plaats bij Gaugamela op 1 oktober 331 v. Chr. Ondanks zijn enorme aantallen soldaten werd het Perzische leger verslagen, doordat Alexander een uitgekiende strategie had uitgedacht. Darius vluchtte, maar werd later (zomer 330 v.
In 332 v. Chr. werd Egypte veroverd door de Macedonische koning Alexander, later Alexander de Grote geheten. Hij liet zich tot farao kronen en tot goddelijk heerser van de wereld uitroepen door het orakel van Zeus-Ammon in de oase Siwa.
Alexander de Grote, de grootste veroveraar aller tijden, de man die de Gordiaanse knoop loskreeg en natuurlijk de man die met stip veroorzaker is geweest van zeurende Grieken.
Nadat het Latijn de belangrijkste taal was, begon het Grieks weer de overhand te krijgen in het Oost-Romeinse Rijk. Dat rijk veranderde in het Byzantijnse Rijk, en het Grieks evolueerde mee. Oudgrieks was vroeger ook de taal van de geleerden.
Naast koning van Macedonië was Alexander onder meer de leider van het Griekse leger, farao van Egypte, de heerser van het machtige Perzië. Amper zeven jaar later overleed Alexander op 32-jarige leeftijd in Babylonië (in het huidige Irak).
Eerst voerde hij alleen oorlog tegen de Perzen, maar zijn doel was, om ook de macht over de Grieken te krijgen. In de slag bij Chaeronea in 338 voor Christus versloeg hij het Helleense Rijk en stichtte hij de Korinthische Bond, die zich bij Athene en Thebe zouden voegen.
Ramses de Grote
De grootste, meest bepalende koning van Egypte was misschien wel Ramses II (1300-1213 v. Chr.). Met een regeerperiode van meer dan 66 jaar was hij de langst zittende farao, en mogelijk ook de oudste.
“Farao's konden met veel vrouwen getrouwd zijn, maar slechts één mocht de titel 'Grote koningin' dragen. Ramses II is daarmee gelijk een uitzondering, want hij had twee Grote koninginnen, maar Nefertari was duidelijk zijn favoriet. Zij is degene die steeds naast hem wordt afgebeeld in tempels en op muurschilderingen.”
1290 - 1224 v. Chr. Ramses II de Grote is een van de bekendste farao's van Egypte aller tijden. Er waren na hem nog acht andere faraos die Ramses heetten, maar Ramses II is de bekendste.
Deze keer blijkt niemand minder dan Marianne Bastiaens in de VRT1-serie 'Thuis' de moord op Alexander Cosyns gepleegd te hebben. Wie sloeg de louche advocaat Alexander Cosyns (Erik Goossens) de kop in met een golfclub?
Artsen hebben een nieuwe theorie over de raadselachtige dood van Alexander de Grote. De legerleider raakte geleidelijk verlamd en lag uiteindelijk zes dagen schijndood op bed. Na een groot drinkgelag kreeg Alexander de Grote hevige buikpijn.
Het Perzische Rijk (ca. 539 – 330 v.C.) wordt ook wel het eerste wereldrijk in de geschiedenis genoemd. Op haar hoogtepunt strekte het zich uit van noord India tot en met west Turkije, en van de Soedan tot en met de Kaukasus. Twee eeuwen lang werd deze enorme landmassa geregeerd door koningen uit Iran.
Veel Nederlandse woorden hebben een Latijnse herkomst, al is het Nederlands een Germaanse taal.
Er is nog maar één land ter wereld met Latijn als officiële taal: Vaticaanstad. Het Latijn is ook de taal geworden van de Rooms-Katholieke Kerk. Maar dat Latijn, het Kerklatijn, is nogal aangepast.
Het grootste misverstand dat er bestaat, is dat Latijn makkelijker zou zijn. Dat klopt niet: Grieks en Latijn zijn anders, maar gelijkwaardig. Doordat het Grieks lidwoorden gebruikt is deze taal vaak wel wat makkelijker te volgen. Op het CE scoren onze leerlingen voor Grieks ongeveer 0.8 punt hoger.
Het duurde van 3000 voor Christus tot 500 na Christus. In dit tijdvak behandelen we de tijd van de Grieken, die gevolgd werd door de tijd van de Romeinen. Deze periode duurde van 3000 voor Christus tot 500 na Christus.