De teruggave bpm kunt u aanvragen bij de Belastingdienst. Gebruik hiervoor het formulier Verzoek teruggaaf bpm voor een in Nederland geregistreerd motorrijtuig. Bij een buitenlands kenteken kunt u ook het formulier Teruggaaf bpm – export buitenlands kenteken gebruiken.
U krijgt alleen bpm terug als het voertuig aantoonbaar duurzaam geregistreerd wordt in een ander EER-land. Hierbij zijn de drie facetten 'aantoonbaar', 'duurzaam' en 'EER' van belang. Om het aan te kunnen tonen, dient u bewijs aan te leveren. In de praktijk houdt dit een kopie van het nieuwe kenteken van de auto in.
De hoogte van de BPM wordt berekend aan de hand van een BPM-tabel en is afhankelijk van de Co2 uitstoot van het voertuig. De BPM is niet direct aftrekbaar, maar je verrekent dit met de jaarlijkse afschrijving (en dat is wel weer aftrekbaar).
BPM moet je gewoon afrekenen
Als je een nieuwe bestelauto koopt als particulier, moet je de bpm betalen. Dat bedrag is voor bedrijfsauto's in 2023 37,7 procent over de netto catalogusprijs, dat is de catalogusprijs exclusief de BTW.
De Belastingdienst is verplicht binnen 8 weken te reageren op uw verzoek tot restitutie van de rest-bpm. Deze reactie kan echter ook bestaan uit een verzoek tot uitstel van uitbetaling.
Als u een auto exporteert binnen de Europese Unie (en Liechtenstein, IJsland of Noorwegen), krijgt u van de Belastingdienst de rest-BPM terug. U krijgt dus naast uw verkoop- resp. inruilprijs een bedrag van de Belastingdienst.
Moet ik bpm betalen op tweedehands auto? Als je in Nederland een tweedehands auto koopt hoef je geen aankoopbelasting (bpm) te betalen. Je moet wel bpm betalen wanneer je een occasion auto in het buitenland hebt gekocht en deze importeert naar Nederland.
Ben jij een particulier? Dan kun je natuurlijk gewoon een bestelwagen kopen, maar je komt helaas niet in aanmerking voor de financiële voordelen van een grijs kenteken die gelden voor ondernemers en ZZP'ers. Het gaat hierbij om de vrijstelling van BPM en een verlaagde wegenbelasting.
Het antwoord op deze vraag is kort en bondig: ja!Je mag privé rijden met een grijskenteken auto. Let er daarbij wel op dat je voldoende zakelijke kilometers rijdt zodat je aan de voorwaarden van de grijskentekenregeling blijft voldoen en jouw belastingvoordelen blijft houden.
Wel bpm-aangifte doen, geen bpm betalen
Uw motorrijtuig is 25 jaar of ouder. Uw bestelauto is ouder dan 5 jaar op de datum van eerste inschrijving in Nederland.
Ondernemersregeling voor de bpm
Dan hoeft u mogelijk geen bpm te betalen als u voldoet aan de voorwaarden van de ondernemersregeling . U moet bijvoorbeeld meer dan 10% van alle kilometers voor uw bedrijf maken. U hoeft voor deze regeling geen bpm-vrijstelling aan te vragen.
U betaalt bpm als u een motorrijwiel (zoals een auto) in het kentekenregister laat registreren. Woont u in Nederland, maar staat uw auto in het buitenland geregistreerd? Ook dan betaalt u bpm. U betaalt bpm 1 keer.
Je hoeft geen BPM t betalen voor: Auto's met een lage C02 of geen Co2 uitstoot. (Tm 2016 waren de meeste plugin hybrides of auto's met een lage uitstoot nog vrijgesteld van BPM, vanaf 2017 is dit alleen nog zo voor volledig elektrische auto's) Auto's ouder dan 25 jaar.
Er zijn een aantal manieren om geen BPM te hoeven betalen. Je kunt natuurlijk een auto importeren waar geen BPM op zit, zoals op dit moment de auto's met elektrische aandrijving. Ook kun je kiezen voor een oldtimer die is vrijgesteld van BPM of een bedrijfswagen op grijs kenteken.
Als je als particulier een auto koopt, dan heb je niks met bijtelling te maken.Bijtelling geldt alleen voor zakelijke rijders. Dus voor ondernemers die op naam van hun bedrijf een auto kopen of leasen. Maar ook voor iedereen in loondienst die een auto van de zaak 'krijgt'.
Bijtelling afkopen is alleen mogelijk als je een bestelauto hebt die door meerdere werknemers gebruikt wordt. Als je als zzp'er geen rittenregistratie wilt bijhouden, kun je overwegen een verklaring 'Uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto' in te vullen.
Twee jaar geleden, 2021, was het plan om vanaf 1 januari 2024 de BPM op grijs kenteken auto's in 3 stappen toe te voegen. Nu wordt er reeds een BPM bedrag berekent, dit is 37.7% van de catalogusprijs minus een heffingskorting van €1283 voor benzine en LPG (voor diesels een plus van €273).
De bijtellingsregels voor auto's op grijs kenteken zijn in principe gelijk aan de bijtellingsregels voor andere auto's. Wanneer je als ondernemer meer dan 500 kilometer per jaar privé rijdt, moet je bijtelling betalen. Deze bereken je over de cataloguswaarde van de auto.
De verkeersregels kennen geen bepaling over hoeveel auto's 1 persoon op naam mag hebben staan en zolang de auto's niet "verkeerd" staan is er wettelijk gezien niets aan de hand.
De wet heeft hiervoor de volgende definitie opgenomen: Een personenauto is een motorrijtuig op drie of meer wielen, met uitzondering van: autobussen en bestelauto's. motorrijtuigen die niet zijn ingericht voor het vervoer van personen, met een toegestane maximum massa van meer dan 3500 kg (vrachtauto's).
Aanschafbelasting (bpm)
Koopt u een tweedehands auto in Nederland? Dan betaalt u als particulier geen aanschafbelasting. Het maakt in dit geval niet uit of de auto elektrisch is of op benzine rijdt.
De enige uitzonderingen wanneer er geen BPM wordt berekend, is als de auto 0 gram per kilometer CO2 uitstoot of een leeftijd heeft van 25 jaar of ouder. Een bestelbus is tenzij deze volledig elektrisch is en dus CO2 vrij, niet automatisch vrijgesteld van BPM.