Als in de inleiding een doelstelling is genoemd, leg je uit of je deze doelstelling hebt gehaald en waarom. Maak de conclusie niet te lang: tussen de 100 en 400 woorden is goed. Ten slotte heb je alles wat in je conclusie staat al eerder in je scriptie beschreven.
Een conclusie is vaak tussen de 200 tot 400 woorden.
In je conclusie beantwoord je de centrale onderzoeksvraag of bevestig of ontkracht je jouw hypothese op basis van de onderzoeksresultaten. Het doel van een conclusie is je belangrijkste bevindingen te presenteren aan je lezers, een antwoord te geven op de hoofdvraag en je onderzoek af te ronden.
Een conclusie is een besluit waarin het voorgaande samenkomt. In een betoog, een essay of wetenschappelijke literatuur wordt meestal besloten met een conclusie waarin het voorgaande kernachtig wordt samengevat, de verschillende argumenten tegen elkaar worden afgewogen en tot een uiteindelijk standpunt wordt gekomen.
In de conclusie geef je een samenvatting van je onderzoek en beantwoord je de onderzoeksvragen die centraal stonden in je afstudeerscriptie. Een conclusie is meestal beschrijvend en observerend. De verklaring en interpretatie van de resultaten van je onderzoek komt pas aan de orde in de discussie.
In je conclusie dien je de beantwoording van die hoofdvraag of je bevinding op je hypothese te vermelden. Vervolgens moet je je antwoord natuurlijk ook nog onderbouwen, ook hier weer niet met nieuwe feiten maar met informatie die je de lezer in de verschillende hoofdstukken al hebt gegeven.
Tips voor het schrijven van je conclusie
Zorg voor een goed lopend verhaal, structuur is hierin heel belangrijk. Zorg dat je ook alle vragen beantwoordt hebt, maar wel verhalend, dus geen vraag en antwoord. Zorg ook echt dat je alleen beschrijft wat je gevonden hebt en geen interpretatie doet wat dit dan betekent.
Het trekken van conclusies is de laatste stap van het uitvoeren van onderzoek. Hierin komen je eigen inzicht, de verbanden die je ziet tussen alles wat je hebt gelezen en onderzocht en de uitkomsten van je gegevensanalyse samen.
Let op Er is een verschil tussen je resultaten, conclusie en discussie. In je resultaten beantwoord je nog niet de hoofdvraag.Dit doe je pas in de conclusie. Ook ga je nog niet in op subjectieve interpretaties over wat de resultaten betekenen.
De conclusie. De conclusie van de tekst krijgt, net als de inleiding, een duidelijk waarneembare plaats. Afhankelijk van de omvang van de tekst vormt de conclusie de laatste alinea, de laatste paragraaf of het laatste hoofdstuk. Soms volgt er ook nog een discussie na de conclusie.
Een vol A4'tje opgemaakt met standaard marges, 12-punts lettergrootte en een regelafstand van 1,5 telt gemiddeld 400 tot 500 woorden. Als er subkopjes, witregels of afbeeldingen in de tekst zijn opgenomen, kunt u voor een gemiddeld A4-blad uitgaan van ongeveer 350 woorden.
Stel dat jij 12.000 woorden in je scriptie moet hebben, oftewel ongeveer 24 pagina's.
In de conclusie beantwoord je de onderzoeksvraag op basis van de resultaten van je onderzoek. In de conclusie mag nooit nieuwe informatie gepresenteerd worden. Daarnaast mag je in de conclusie alleen puur observeren en nog niet interpreteren. Het interpreteren van de resultaten komt pas aan bod in de discussie.
afloop, besluit, bevinding, conclusie, einduitkomst, gevolgtrekking, uitkomst. besluit (zn) : conclusie, constatering, gevolgtrekking, slotsom, vaststelling.
Een conclusie of besluit is een geschrift waarin partijen hetzij zelf hetzij via hun advocaat hun standpunt uiteen zetten over de vordering en hun argumenten weergeven om de vordering te staven.
Introductie conclusie
Je conclusie begint met het herhalen van je onderzoeksvraag en/of hoofdvraag en je deelvragen. Vervolgens geef je beknopt aan hoe je die vragen hebt onderzocht. Kijk hiervoor terug naar de drie vragen die je jezelf hebt gesteld in het opzetten van je methodologie (zie onderzoek).
De conclusie van je scriptie heeft tot doel het beantwoorden van je hoofdvraag. In de discussie ga je vervolgens dieper op deze getrokken conclusie in: je gaat proberen de resultaten van je onderzoek nader te verklaren. Dit doe je door de resultaten te interpreteren.
Via de conclusie van antwoord krijgt de gedaagde de mogelijkheid zijn visie over het geschil te geven. Let op: als u niet of zonder advocaat in de procedure verschijnt (op de roldatum) of wanneer u geen conclusie van antwoord indient, wordt de vordering van de eiser toegewezen via een verstekvonnis.
Overige eisen van de conclusie
de conclusie is in een unieke en lopende tekst geschreven; de conclusie dient maximaal uit 400 woorden te bestaan; er worden geen nieuwe informatie of feiten aangedragen; de conclusie is gerelateerd aan het theoretisch kader.
Eindig met een krachtige conclusie
In de conclusie van het essay vat je je standpunt en argumentatie samen. Je hoeft niet de argumenten uitgebreid te herhalen. Houd het kort en geef ook geen nieuwe informatie. Laat wel weten hoe uit jouw argumenten logisch voortvloeit dat je standpunt klopt.
Na het uitleggen van voor- en tegenargumenten, wordt besproken wat de voor- en nadelen van die argumenten zijn. Op het eind van het debat zijn de jury en het publiek overspoeld met nieuwe informatie, en is het fijn als de hoofdzaken gescheiden worden van bijzaken. Dat doet de conclusiespreker.
U heeft een gemiddelde leessnelheid. De geschreven toespraak bevat 650 woorden. Uw toespraak zal dan 650/130 = 5 minuten duren.
Het aantal woorden ligt meestal tussen de 12.000 en 20.000. Dat is omgerekend dus een scriptie van 30 tot 50 pagina's.