Nierfalen betekent dat je nieren niet goed meer werken: minder dan 15%. Het gaat om het laatste stadium van chronische nierschade (stadium 5). Nierfalen heet ook wel eindstadium nierfalen of terminaal nierfalen.
Zwaar en tijdrovend. Jaarlijks overlijdt gemiddeld 1 op de 6 dialysepatiënten. Van de nierpatiënten die starten met dialyse tussen hun 45e en 65e jaar, overlijdt de helft binnen vijf jaar.
Na het stoppen van dialyse zal de patiënt in het algemeen snel komen te overlijden. De levensverwachting na het staken van de dialyse is gemiddeld 8 dagen, met variaties van 1-2 dagen tot 2-3 weken (Murtagh 2007 (1)). Naast de comorbiditeit spelen de rest-nierfunctie en diurese hierbij een belangrijke rol.
Sommige mensen met ernstig nierfalen voelen zich koud zonder dat ze bloedarmoede hebben. Wanneer afvalstoffen zich ophopen in de hersenen, kunnen uw geheugen en concentratie minder worden. Dit gebeurt pas in de allerlaatste fase van ernstig nierfalen. Hierdoor kunt u wat verward worden.
Rugpijn vanuit de nieren wordt meestal dieper en hoger in de rug tussen de onderste ribben en billen gevoeld. Terwijl gewone lage rugpijn meestal meer in de onderrug gevoeld wordt. Veelvoorkomende symptomen van rugpijn nieren zijn: Pijn in de onderrug tussen de onderste ribben en billen.
Wanneer de nieren niet goed meer functioneren, hopen afvalstoffen zich op in het lichaam. Deze afvalstoffen kunnen klachten veroorzaken zoals: Weinig plassen. Donkere urine.
Uitdroging
Je lichaam kan uitdrogen als je een periode moet overgeven of diarree hebt. Dat gebeurt sneller als de nieren niet goed werken. Door uitdroging kan de nierschade ook snel verergeren.
Wanneer je nieren niet goed werken kun je last krijgen van verzuring van je lichaam, een te laag of juist te hoog natriumgehalte in het bloed, bloed en/of eiwit in de urine,een hoge bloeddruk, verlittekening van je nieren, bloedarmoede en botontkalking.
De meest voorkomende klachten zijn vermoeidheid, een slechte eetlust, misselijkheid, slecht slapen, hoofdpijn door een verhoogde bloeddruk en vocht vasthouden in de benen. Veel mensen met nierfalen en een GFR onder 25 ml/min klagen over jeuk.
Als u stopt met de dialyseren hopen de stoffen en vocht zich op in uw lichaam. Hierdoor raakt uw lichaam gevuld, soms overvuld. Heeft u klachten zoals pijn, jeuk, slapeloosheid of misselijkheid? Pijn: het wegvallen van de nierfunctie veroorzaakt meestal weinig tot geen pijn.
Als u een nierziekte heeft en uw nieren werken voor minder dan 10%, kunt u in aanmerking komen voor nierfunctievervangende therapie. Dit kan een niertransplantatie zijn, maar ook dialyse.
In veel landen is de helft of meer van alle dialysepatiënten 65 jaar of ouder. Wereldwijd lijden steeds meer oudere patiënten aan een verminderde nierfunctie of nierziekte in een eindstadium. Dit kan worden behandeld met een niertransplantatie of dialyse.
Als de nieren minder goed werken, blijft er te veel natrium in het lichaam achter. U krijgt dorst, het lichaam houdt meer vocht vast en de bloeddruk stijgt.
Stadium 3 kenmerkt zich door een matig verminderde nierwerking. Het is hier van belang om te weten wat het risico op verdere achteruitgang is. Is dit risico laag, dan kan meestal de huisarts u controleren, bij hoog risico op verdere achteruitgang wordt de controle door de nefroloog gedaan.
Naast de hemodialyse op de dialyseafdeling in ons Niercentrum en de peritoneaal dialyse, kunnen wij u ook thuishemodialyse aanbieden. Bij thuishemodialyse krijgt u dezelfde behandeling als in het ziekenhuis, maar dan thuis in uw eigen vertrouwde omgeving.
Van paracetamol (het werkzame bestanddeel in pijnstillers zoals bijv. Dafalgan) is nooit bewezen dat het schadelijk zou zijn voor de nieren. Misschien dacht men dat vroeger wel omdat er bepaalde mengpreparaten bestonden die zowel fenacetine als paracetamol bevatten.
− veel uremische toxines geven ook jeuk. 3 x 4 uur per week. Alle genoemde factoren geven jeuk, via loslating in de huid van "histamine", een stof uit de zo- genaamde "mastcellen", die via zenuwui- teinden (opioide receptoren) het jeukte- gevoel doen ontstaan.
Bij acuut nierfalen valt het vermogen van deze filtertjes om het bloed te zuiveren plots weg. Dit leidt tot een verstoring van de vochtbalans en een opstapeling van afvalstoffen. Een verstoring van de zuurtegraad van het bloed, waarbij het bloed almaar zuurder wordt, treedt op. Dit is heel schadelijk voor het lichaam.
Koude handen, vingers, armen, tenen, voeten en benen. Een huidplooi die omhoog blijft staan als u deze zachtjes omhoog trekt. Een droge mond en lippen. Hoofdpijn.
Pas op met bepaalde pijnstillers als ibuprofen, naproxen en diclofenac (NSAID's). Deze kunnen nierschade veroorzaken of verergeren. Let extra op in situaties van (dreigende) uitdroging. In geval van een hittegolf, koorts, diarree en overgeven is het voor risicogroepen belangrijk om maatregelen te nemen.
Acuut nierfalen kan (deels) omkeerbaar zijn als er tijdig wordt ingegrepen. In dit geval proberen we de oorzaak van de problemen zo snel mogelijk op te sporen en te behandelen. De hond of kat wordt daarvoor meestal opgenomen en ondersteund met infuus.
Te veel water drinken is dus niet goed voor je vochtbalans. Het is niet erg als je urine er een keer kleurloos en helder uitziet. Mocht dit altijd het geval zijn, dan is het verstandig om eens wat minder te drinken. Heldere urine kan ook wijzen op leverproblemen zoals cirrose en virale hepatitis.
Een volwassene plast normaal gesproken drie tot acht keer per dag, afhankelijk van de vochtinname. Meestal is de urine lichtgeel tot goudgeel van kleur. Bij minder geconcentreerde urine is de kleur lichter. Urine kan ook kleurloos, bruin, zwart of zelfs paars zijn.
Urine is kleurloos tot donkergeel. Hoe minder je drinkt, hoe donkerder geel van kleur je plas wordt. 's Ochtends is je plas bijvoorbeeld wat donkerder, omdat je 's nachts wel vocht verliest als je zweet, maar niets drinkt.