Het verschil tussen jongens en meisjes daalde van 5% naar 0%. Ook bij upper secondary school (15-17 jaar oud) is een daling te zien in het percentage kinderen dat niet naar school gaat: van 49% naar 36%, een daling van 13 procentpunt. Daarbij is ook het verschil tussen jongens en meisjes gedaald: van 7% naar 1%.
Het aantal meldingen van leerplichtige kinderen en jongeren die in 2019/2020 en 2020/2021 niet bij een school stonden ingeschreven (absoluut verzuim) ligt in beide schooljaren rond de 5.000 kinderen en jongeren. In 2019/2020 ging het om 5.570 kinderen en jongeren.
Uit onze enquête blijkt dat 79,6 procent van de scholieren redelijk graag tot heel graag naar school gaat. Merel weer: Ik denk ook dat de meeste kinderen het best leuk vinden om naar school te gaan. Zelf ga ik ook graag naar school.
Stoppen met school kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld slechte schoolprestaties, niet willen leren, gedragsproblemen, problemen door (verkeerde) vrienden of problemen thuis. Kijk wat de reden kan zijn en bespreek dit met je kind. Praat er eventueel over met andere ouders.
Officeel is sprake van bijna 5.000 thuiszitters (schooljaar 2019-2020). Verschillende organisaties vragen aandacht voor 'verborgen thuiszitters', kinderen zonder onderwijs die niet in de statistieken voorkomen. Het gaat om kinderen die geen volledig leerprogramma volgen maar niet gemeld zijn bij leerplicht.
Een dergelijke melding kan ertoe leiden dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek met de leerplichtambtenaar en het kan zelfs leiden tot stopzetten van je tegemoetkoming scholieren. Kortom. Ook al ben je 18, je mag niet spijbelen van school.
Een thuiszittend kind kost de ouders en de maatschappij jaarlijks tussen de 50.000 en 100.000 euro, blijkt uit onderzoek. "Ik heb zelf een thuiszitter en dat levert een enorme kostenpost op: therapie, materialen, brandstofkosten.
Ook de andere landen in het lijstje, Afghanistan (46 procent van de kinderen gaat niet naar school), Soedan (45 procent), Niger (38 procent) en Nigeria (34 procent), tonen hoe humanitaire situaties en langdurige crises kinderen van school houden.
Bijna vier op de tien had geen startkwalificatie, dus geen diploma van mbo niveau 2 of hoger, of een havo- of vwo-diploma. Sinds 2008 is het aandeel mbo-uitstroom zonder startkwalificatie afgenomen tot 25 procent in 2016, in 2018 nam het weer iets toe.
Iedereen gaat nu eenmaal naar school. Omdat je niet anders dan anderen wil zijn. Omdat het verplicht is door de overheid. Of omdat je zelf de tijd en energie niet hebt of denkt te hebben om je kinderen te faciliteren bij het zelf leren.
In hun onderzoek hebben niet expliciet onderzocht waarom leerlingen minder gemotiveerd zijn en lagere cijfers halen, maar hij ziet in de praktijk wel een aantal oorzaken. Zo wijst hij op het lerarentekort, en de druk die er op docenten staat. Daarnaast is de wereld van jongeren de afgelopen jaren flink veranderd.
Het gymnasium sinds 1998
In Nederland waren er in 2015-2016 ruim 63.500 gymnasiasten (6,6% van alle leerlingen in het voortgezet onderwijs; 27% van de vwo-leerlingen).
Volgens de OESO heeft Finland namelijk het beste onderwijs in de westerse wereld. In de Top 20 van de OESO staat Finland, na vijf Aziatische landen, op de zesde plaats.
Na de eerste 16 uur ongeoorloofde afwezigheid dient een vervolgmelding gedaan te worden zodra er binnen een periode van vier weken wederom 16 uur ongeoorloofd verzuim is opgebouwd. De school dient te melden, ongeacht of er een actie vanuit school of leerplichtambtenaar loopt.
De richtlijn voor strafvordering strafrechtelijke aanpak schoolverzuim, gaat uit van zo'n 100 euro per dag dat een kind van school wordt gehouden. Er geldt een maximum van 600 euro per gezin voor één week en 900 euro per gezin bij twee weken. Bij herhaling van luxe verzuim worden de boetes hoger.
Als je vaak spijbelt of meer dan drie dagen achter elkaar bent weggebleven, moet de school dit melden aan de leerplichtambtenaar dan kun je samen met je ouders opgeroepen worden door een leerplichtambtenaar.
Je vergroot je financiële zekerheid. Het lijkt misschien voordeliger om hogere studies te skippen zodat je meteen geld kan verdienen, maar deze voorsprong heb je met een hoger diploma snel ingehaald. Een paar jaar verder studeren levert je later veel meer profijt op. Studeren is niet goedkoop, da's waar.
Bij steeds meer beroepen is een startdiploma vereist. Toch kan het vandaag ook zonder. We praten met werknemers die in of vanuit West-Vlaanderen doorgroeiden tot een leidinggevende functie.
Als uw kind van school gaat zonder diploma (startkwalificatie), dan krijgt de gemeente hiervan een melding. Het ligt aan de leeftijd van uw kind wie daarna actie onderneemt. Doel is om uw kind weer terug te laten gaan naar school of leerbaan.
Scholen en instellingen moeten verplicht het ongeoorloofde verzuim melden bij de leerplichtambtenaar, via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was.
Toestemming aanvragen bij directeur van de school
De directeur mag uw kind vrij geven voor maximaal 10 dagen. Dit mag 1 keer in een schooljaar. Langer op vakantie gaan buiten de schoolvakanties mag niet van de wet. De directeur beslist of uw kind buiten schoolvakanties op vakantie mag.
Leerplicht van 5 tot 16 jaar
In Nederland moeten alle kinderen en jongeren tussen de 5 en 16 jaar verplicht naar school. Dit staat in de leerplichtwet. Leerlingen moeten ingeschreven staan op een school en die regelmatig bezoeken.
Onderwijsconsulenten bieden ouders, scholen en samenwerkingsverbanden gratis begeleiding, bemiddeling en advies bij het vinden van geschikt onderwijs voor het kind. Leerplichtambtenaar: de leerplichtambtenaar van de gemeente waarin de thuiszitter woont.
In Nederland geldt sinds 1969 thuisonderwijs in principe niet meer als vervulling van de leerplicht. Wel zijn er wetsartikelen door middel waarvan er vrijstelling van inschrijving op een school kan ontstaan.
Agora-onderwijs is een leercommunity waar men elkaar ontmoet, waar zelfkennis groeit en waar eigen kracht, passie en ongekende mogelijkheden worden ontdekt. Dat gebeurt aan de hand van challenges (leer-/studievragen) met een zelfgekozen reisdoel.