Een draagconstructie bestaande uit in de grond geplaatste palen die onderling verbonden zijn met draad, latten of gaas, voldoet aan de definitie van 'bouwwerk'.
Onder een 'bouwwerk' verstaat de Omgevingswet: 'constructie van enige omvang van hout, steen, metaal of ander materiaal, die op de plaats van bestemming hetzij direct of indirect met de grond verbonden is, hetzij direct of indirect steun vindt in of op de grond, bedoeld om ter plaatse te functioneren.
Erf- en perceelafscheidingen zoals tuinmuren en schuttingen van beton of hout, maar ook vlechtschermen en andere kant-en-klare afscheidingen, zijn bouwwerken die vergunningplichtig kunnen zijn.
Een 'bouwwerk geen gebouw zijnde' is een bouwwerk of gedeelte daarvan, voor zover dat geen gebouw of onderdeel daarvan is (bijlage I, onderdeel B, Besluit bouwwerken leefomgeving Bbl) Klik hier voor uitleg over dit begrip (opent in popup)).
Als u het terras heeft onderheid, kan de gemeente dit zien als een bouwwerk. Dit speelt vooral bij grote terrassen. Dan vraagt u een omgevingsvergunning voor bouwen aan.
Onder wat voor gebruiksfunctie valt een balkon of dakterras van een woning? Een in afdeling 4.6 van het Bouwbesluit 2012 bedoelde buitenruimte is een onderdeel van de woonfunctie. Een buitenruimte die niet van een woonfunctie is zou ook kunnen worden aangemerkt als een bouwwerk geen gebouw zijnde.
Een gebouw is elk bouwwerk, dat een voor mensen toegankelijke overdekte geheel of gedeeltelijk met wanden omsloten ruimte vormt. Huizen en schuurtjes zijn dus zowel bouwwerken als gebouwen, omdat zij overdekt zijn met een dak en met wanden omsloten zijn.
Indien de overkapping bedoeld is om gedurende langere tijd op één plaats te staan en dus binnen de definitie van een bouwwerk valt, is in principe sprake van een vergunningplichtig bouwwerk (ook bij verrijdbare overkappingen die op een terrein telkens op een andere plek worden neergezet).
Een carport is bedoeld voor het stallen van voertuigen en wordt aangemerkt als een bouwwerk geen gebouw zijnde.
Een tunnel is een gesloten bouwwerk en iedere tunnel van Rijkswaterstaat heeft daarom goede voorzieningen en vluchtdeuren voor het geval er iets fout gaat.
Bijbehorende bouwwerken kunnen zowel gebouwd worden bij hoofdgebouwen op een perceel met:een woonfunctie (woningen), zoals uitbouwen, aanbouwen, garages, tuinhuisjes of carports.
Ja, een schutting valt onder grofvuil of bouw- en sloopafval. Meestal is een tuinschutting geïmpregneerd en daardoor geen geschikt houtafval om om te zetten naar houtpulp voor nieuwe grondstoffen. Ook kun je terecht bij de vuilstort van jouw gemeente om daar tegen betaling je oude schuttingen af te voeren.
Echter voor een "bouwwerk" heb je een omgevingsvergunning of grondslag nodig om deze te mogen bouwen. En zo'n muur is zeker een bouwwerk.
Het bouwen van een kunstwerk is vergunningplichtig. Een kunstwerk is namelijk een bouwwerk. Het plaatsen van een kunstwerk kan niet gezien worden als een “verandering van een bouwwerk” (zie bijlage II van het Bor, artikel 3, onderdeel 8 en de bijbehorende toelichting) , omdat een kunstwerk zelf een bouwwerk is.
Een kelder en een zolder zijn in deze definitie bij een woning vaak geen bouwlaag omdat daar meestal geen woonfunctie aan gekoppeld is. Een volgens de woonfunctie bewoonbaar souterrain is als bouwlaag te zien.
Onder een gebouw wordt op grond van artikel 1, eerste lid, onder c, van de Woningwet verstaan elk bouwwerk dat een voor mensen toegankelijke overdekte geheel of gedeeltelijk met wanden omsloten ruimte vormt.
Nee, een fietsenstalling bij een bushalte is in onze ogen niet een bouwwerk dat ten dienste staat aan het wegverkeer en dus niet valt onder artikel 2, onderdeel 18, van Bijlage II van het Besluit omgevingsrecht ( Bor ).
En hoewel overkappingen (wegens het ontbreken van wanden) niet worden gezien als een gebouw worden deze ook onder het begrip bijbehorende bouwwerken gerekend. De verschillende begrippen zoals aanbouw, vrijstaand bijgebouw worden nog wel gehanteerd in een bestemmingsplan.
Tuinhuizen of blokhutten vallen onder de categorie 'vrijstaande bijgebouwen in zij- of achtertuin' en komen in aanmerking voor vrijstelling van vergunning als ze voldoen aan volgende voorwaarden: Afmeting tuinhuis.
In principe is de term bijgebouw van toepassing op vele soorten constructies, en de wettelijke regelgeving geldt dus voor al die constructies. Je kunt onder bijgebouwen verstaan: een tuinschuur, carport, zwembadhuisje, garage, serre, pergola en veranda.
De Rijksoverheid noemt een overkapping ook wel een bijbehorend bouwwerk. En om zo'n bijbehorend bouwwerk te plaatsen, heb je in sommige gevallen een vergunning nodig.
Een vergunning voor een overkapping in de achtertuin of aan huis valt onder de omgevingsvergunning. Deze vergunning verving in 2010 de bekendere 'bouwvergunning'.
Een carport is een bijbehorend bouwwerk en dus gelden voor de carport dezelfde regels als voor bijvoorbeeld een aanbouw of uitbouw. Hoewel de bouwwerken misschien helemaal niet op elkaar lijken, is het zo dat ze daadwerkelijk overeenkomen door het enige punt waarop ze hetzelfde zijn: het dak.
Er zijn veel verschillende bouwmethodes mogelijk; traditioneel, houtskeletbouw, modulair, staalbouw en betonbouw zijn de bekendste. In de woningbouw wordt bijna altijd nog gekozen voor de traditionele manier van bouwen.
Is een vergunning nodig? Een zwembad zonder overkapping is 'een bouwwerk, geen gebouw zijnde'. Het telt daarom niet mee met je BVO.