Chocolade is giftig voor honden, katten en papegaaien. De meeste mensen zullen geen chocolade aan hun huisdier geven maar soms krijgt een huisdier ongewild chocolade binnen. Vooral bij honden komt het voor dat ze op een onbewaakt ogenblik uit de schaal met bijvoorbeeld kerstkransjes of paaseitjes eten.
Chocolade is voor een mens niet giftig, maar voor een hond is chocolade in een grote hoeveelheid wel giftig. Dit heeft te maken met de stof theobromine. Theobromine wordt in een hondenlichaam langzamer afgebroken dan in een mensenlichaam, hierdoor is het schadelijk voor de hond en niet voor de mens.
Chocolade kan voor honden dodelijk zijn, omdat hun metabolisme theobromine niet kan omzetten. Als honden chocolade eten, blijft de theobromine 20 uur in het bloed circuleren. De hoeveelheid theobromine verschilt per soort chocolade. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine het bevat.
Chocolade vormt een gevaar voor uw huisdier. In chocolade zit namelijk theobromine. Deze stof is voor de mens niet giftig maar wel voor dieren als honden, katten, papegaaien en fretten omdat zij dit langzamer afbreken.
Kat en chocola: wanneer symptomen van vergiftiging? Verschijnselen van vergiftiging gaan optreden vanaf circa 20 mg theobromine per kg lichaamsgewicht. Ernstiger wordt het tot 60 mg/kg lichaamsgewicht. Boven de 100-200 mg/kg lichaamsgewicht kan het dodelijk zijn.
Mogen katten kaas eten? We weten dat sommige kattenbaasjes graag een stukje kaas geven aan hun kat, maar dit wordt niet aanbevolen omdat katten lactose intolerant zijn. Hun spijsverteringsstelsel kan geen zuivelproducten verteren. Als ze toch zuivel eten kan dit leiden tot maagklachten, buikpijn en diarree.
Zout is levensgevaarlijk voor alle huisdieren. Eén theelepel zout kan voor een kat al dodelijk zijn, omdat het nierfalen en leverschade aanricht, evenals hoge bloeddruk en hartstoornissen. Geef je huisdieren dus nooit chips of andere dingen die zout bevatten, hoe lekker ze het ook vinden.
Ook kippen lopen gevaar, omdat ze vaak restjes uit de keuken voorgeschoteld krijgen. Paarden zijn ook gevoelig aan chocolade en het gevaar bestaat erin dat deze dieren niet kunnen braken. Let daarom ook op met varkens, fretten, cavia's en konijnen.
Dat sommige mensen verzot zijn op chocolade is geen nieuws, maar dat het tot intoxicatie kan lijden bij dieren is niet bij iedereen bekend. Van honden, papegaaien en varkens is vastgesteld dat ze vergiftigd kunnen worden door het eten van cacaoproducten.
Producten die niet aan geiten mogen worden gegeven: - Oxalaatrijke voeding • Bosbieten • Rabarber • Spinazie • Bieten • Snijbiet • Andijvie • Chocola • Boerenkool • Zoete aardappel • Pinda's • Stervrucht - Iets giftig (gevaarlijk in grotere hoeveelheden) • Liguster • Boerenwormkruid • Hondspeterselie • Boterbloem • ...
Nutella is geen gezonde snack voor honden en mag nooit aan honden worden gegeven. Er zijn gevaarlijke ingrediënten in Nutella die ernstige gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken, zowel op korte als op lange termijn.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
De giftige stof in chocola is theobromine en de afbraak hiervan is juist bij honden en katten heel traag. Dit maakt dat sommige honden zelfs van een kleine hoeveelheid chocolade al ernstig ziek kunnen worden. Het komt gelukkig ook geregeld voor dat een hond of kat geen problemen krijgt na het eten van chocolade.
Chocolade. Chocolade is één van de zaken die een vogel nooit in zijn snavel zou mogen krijgen. In het bijzonder de pure, donkere variant bevat veel theobromine. Deze stof kan namelijk bloedingen in de ademwegen en zelfs een hartstilstand veroorzaken bij papegaaiachtigen.
Een dodelijke afloop kan na opname van 90 tot 250 mg theobromine per kg lichaamsgewicht. Melkchocolade bevat gemiddeld 1.5 tot 2.2 mg theobromine per gram chocolade met andere woorden 40 tot 170 gram chocolade kan dodelijk zijn.
Gezonde fruitsoorten voor je hond zijn: ananas, appel, banaan, bramen, bosbessen, mango, watermeloen, meloen, perzik, peren, aardbeien, frambozen of blauwe bessen. Let er wel altijd op dat je de pitten uit het fruit haalt. Deze zijn namelijk niet goed voor je hond.
RIVERTON - Een 69-jarige boer uit het Amerikaanse gehucht Riverton (Oregon) is aangevreten door zijn eigen varkens. Een familielid vond de man toen hij vorige week niet terugkwam van het voederen van zijn varkens. Het is onduidelijk of de varkens de man hebben gedood. Dat meldden Amerikaanse media dinsdag.
Een antigif tegen theobromine bestaat helaas niet, waardoor een chocoladevergiftiging ondanks intensieve zorg soms dodelijk kan verlopen. Geef dieren daarom dus nooit chocola en laat ze nooit alleen in een ruimte waar chocola staat; zelfs in de verpakking is het niet veilig!
MAG MIJN KONIJN CHOCOLA ETEN? Het antwoord is simpel : Nee, dat mag niet. Chocola bevat een giftige stof, theobromine geheten. Mensen hebben een enzym dat deze stof afbreekt, waardoor het niet meer giftig is.
Ze zullen misschien uit zichzelf niet zo snel chocola eten, maar u mag het ze beslist niet geven. Vooral kittens zijn er erg gevoelig voor.
Maakt u zich geen zorgen als uw hond alleen een klein stukje chocolade of het laatste stuk van een reep heeft gegeten, aangezien dit niet genoeg theobromine bevat om hem ziek te maken. Als u echter een kleine hond heeft die een doos pralines heeft gegeten, dan moet u hem onmiddellijk naar de dierenarts brengen.
Symptomen chocolade vergiftiging
De eerste symptomen kunnen al één tot vier uur na het eten van de chocolade optreden. Is de chocolade met verpakking en al opgegeten, dan kan het (veel) langer duren voordat verschijnselen optreden, omdat de theobromine minder snel in het lichaam wordt opgenomen.
Door haar rauwe eieren te geven, riskeert u voedselvergiftiging bij uw kat, maar het kan ook interfereren met haar vermogen om de biotine (een B-vitamine) te absorberen vanwege de aanwezigheid van een eiwit genaamd avidine in het rauwe wit van het ei.
Voor katten is het eten van brood gelukkig minder schadelijk, maar het is nog steeds geen goed idee. De granen en het zetmeel dat in brood zit kan irriterend werken op de maag en darmen van een kat. Dat kan resulteren in overgewicht en dat zorgt weer voor een ongezond dier.
Yoghurt is voor de meeste katten prima, in kleine hoeveelheden. Yoghurt is voor katten zelfs gemakkelijker te verteren dan andere zuivelproducten vanwege de goede bacteriën die het bevat. Yoghurt voor katten is potentieel goed voor de spijsvertering, mits je kleine hoeveelheden geeft.