Wat zijn sulfaten? Sulfaten zijn reinigende schuimvormers die je haren reinigen van stylingsresten, talg en vuil. Het zit vooral in shampoos en zeep om de oppervlakte goed schoon te maken. Het onttrekt al het vuil en olie van je haren en zorgt ervoor dat je het gemakkelijk kunt uitspoelen.
Sulfaten zitten in vrijwel alle normale shampoos. Sulfaatvrije shampoo is enkel te vinden bij merken die shampoos van hogere kwaliteit producenten. Sulfaten zijn gevaarlijk: ze drogen de hoofdhuid uit en verstoren de haargroei. Ze halen de natuurlijke oliën weg en zijn ook nog eens slecht voor het milieu.
Wanneer je een shampoo zonder sulfaten gaat gebruiken zal het even omschakelen zijn qua routine en gevoel tijdens het wassen van de haren. De shampoos zonder deze ingrediënten schuimen namelijk minder. Je hebt het gevoel dat het haar minder schoon is terwijl het haar en de hoofdhuid echt wel schoon geworden zijn.
Gevolg: je lokken worden zwaar, dof en moeilijk doorkambaar. Een vicieuze cirkel waardoor je nog vaker naar de shampoo gaat grijpen.
Een sulfaatvrije shampoo is milder voor je haar en je hoofdhuid. Je haar wordt er minder droog van en de kans dat je hoofdhuid geïrriteerd raakt is een stuk kleiner. Een sulfaatvrije shampoo maakt het wassen van je haar een stuk prettiger.
Ingrediënten in shampoo
Maar ook een standaard elke dag shampoo van een doorsnee merk bevat ingrediënten die niet in de buurt van je lichaam thuis horen. Neem bijvoorbeeld Andrélon Elke Dag Shampoo en Syoss Volume Shampoo. De shampoo van Andrélon bevat o.a. Sodium Laureth Sulfate (SLES), Disodium EDTA en PPG-6.
Er is nog een reden waarom je voor een shampoo zonder siliconen zou moeten kiezen: siliconen zijn slecht voor het milieu. Slechte siliconen worden niet makkelijk afgebroken in water, dus zijn ze niet biologisch afbreekbaar. Tijdens het wassen van je haar spoelen de siliconen weg met het water.
Schuimstoffen. Schuimmiddelen zoals sulfaten, maar ook cocamide dea en lauramide dea, zorgen ervoor dat je de shampoo makkelijk kunt verdelen en dat het product goed schuimt. Maar eigenlijk zijn ze volledig overbodig en werken ze soms zelfs overmatig uitdrogend en irriterend voor je haar.
Samenvattend: sulfaten zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid, maar mogelijk wel irriterend bij een gevoelige huid. Heb je een extreem droge of gevoelige huid? Gebruik dan altijd sulfaatvrije producten. Niet omdat sulfaten schadelijk zijn, maar omdat ze uitdrogend kunnen werken.
Om terug te komen op de vraag: is Andrélon sulfaatvrij? Nee, niet alle shampoo's zijn sulfaatvrij maar er is een grote maar! Onlangs heeft Andrélon twee sulfaatvrije shampoos op de markt gebracht genaamd: Colour Care en Krul Care.
Vermijd in ieder geval shampoos die zeepingrediënten bevatten: zeep reinigt op zeer agressieve wijze, verstoort de pH-waarde van je haar en hoofdhuid én laat een witte aanslag achter. Een goede shampoo is pH-huidneutraal (heeft een pH-waarde van tussen de 5 en 6).
Op nummer 1 van deze lijst vind je de Kérastase Spécifique Bain Riche Dermo Calm: een mildreinigende kappers shampoo, speciaal ontwikkeld voor gevoelige hoofdhuiden en droog haar. Deze beste shampoo volgens kappers is dermatologisch getest en hypoallergeen.
Olaplex zorgt er namelijk voor dat gebroken zwavelverbindingen in het haar weer aan elkaar gehecht worden. Het resultaat? Buitengewoon sterk, glanzend, maar bovenal super gezond haar waarbij haarbreuk verleden tijd is. Een ander groot voordeel van Olaplex is dat kleur nog langer in je haar blijft zitten.
Een manier op haaruitval te verminderen is om de haarvezel te versterken. De producten van Kérastase Genesis doen dit door middel van Edelweiss stamcellen en Gemberwortel. Deze ingrediënten versterken je haarvezel en geven je haar veerkracht. Hierdoor is je haar niet alleen sterker, maar breekt het ook minder snel af.
L'Oréal Paris Elvive multivitamines
Vooral de geur, glans en hoeveelheid schuim van deze shampoo worden gewaardeerd. Ook geven maar weinig mensen aan huidirritatie te ervaren. Minpuntje: panelleden zijn iets minder te spreken over de zachtheid van het haar na wassen.
Sommige 'sulfaatvrije' shampoos bevatten toch een sulfaat, het sulfaat Sodium Coco-Sulfate (SCS). SCS is een zeer mild sulfaat, en hierdoor een veel veiliger alternatief voor agressievere sulfaten zoals Sodium Lauryl Sulfate (SLS) en het iets mildere Sodium Laureth Sulfate (SLES).
De Ritual of Ayurveda Shampoo maakt gebruikt van ingrediënten van de Arganboom. Dit is één van de oudste bomen ter wereld en komt uit Marokko.