Vier jaar na de start van hun hbo-opleiding heeft 35 procent van de mbo'ers een hbo-diploma op zak, tegen 28 procent van de havisten. Na zes jaar heeft 54 procent van de mbo'ers en 56 procent van de havisten een diploma op dit niveau. Bij vwo'ers is het percentage geslaagden het hoogst en de studieduur het kortst.
In Nederland had in 2022 9% van de 65- tot 75-jarigen een diploma op het niveau van de hbo- of wo-master. Dit aandeel is onder jongere generaties beduidend groter. Zo ging het bij de 25- tot 35-jarigen om 23%. Het aandeel laagopgeleiden daarentegen is bij de 65- tot 75-jarigen weer groter.
"Nu haalt 27 procent van de studenten bij ons na 3 jaar zijn bachelor, na 5 jaar is dat 51 procent", zegt hij in "De ochtend" op Radio 1. "Dat geldt wel enkel voor wie zijn bachelor haalt in dezelfde richting waarin hij gestart is.
Dit jaar heeft 34% van de eerstejaarsstudenten het propedeutisch diploma in één jaar gehaald. Dit is een mooie prestatie die we op zaterdag 23 november gezamenlijk hebben gevierd met de betreffende studenten en hun naasten. Deze 34% komt neer op exact 1.007 van de in totaal 2.925 instromende studenten.
Gemiddeld deden hbo'ers er 4 maanden langer over om het diploma te halen. Via het wetenschappelijk onderwijs (wo) behaalden 19 duizend voltijdstudenten met vooropleiding vwo een bachelordiploma in 2007/'08. Deze opleidingen duren 3 jaar. De wo-gediplomeerden overschreden dit echter gemiddeld met ruim 1,5 jaar.
Slagingskans op het hbo
Een bacheloropleiding is een vierjarige opleiding. Na vijf jaar, dus met een jaar studievertraging, had slechts 46% van de studenten een diploma. 26% is na vijf jaar zonder diploma uitgevallen. 29% is nog steeds bezig met de opleiding.
Meer vrouwen dan mannen volgen een vorm van hoger onderwijs. Zo is in 2021/2022 53 procent van alle studenten in het hoger onderwijs vrouw en 47 procent man (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2022). In 2021/2022 stonden 491.499 studenten ingeschreven voor een hbo-opleiding.
Is een HBO propedeuse gelijk aan een MBO niveau 4 diploma? Nee.Een HBO propedeuse staat niet gelijk aan een MBO niveau 4 diploma. Een Niveau 4 diploma zal voor veel werkgevers zwaarder wegen.
Wat als je je propedeuse op het hbo niet haalt? Als het je niet lukt om in je eerste jaar voldoende studiepunten te halen of je propedeuse niet binnen twee jaar, moet je dus in de meeste gevallen stoppen met je studie. Je moet dan op zoek naar een andere bachelor en vaak ook naar een andere hogeschool.
Dit wordt ook wel de P-in-2 regel genoemd. Mocht het je niet lukken om binnen twee jaar voldoende studiepunten te halen, dien je in de meeste gevallen te stoppen met je opleiding. Je moet dan op zoek naar een andere studie en vaak ook naar een andere onderwijsinstelling.
Natuurkunde wordt onbetwist als de moeilijkste opleiding gezien. Elf verenigingen zetten deze bètastudie op 1. Biomedische Wetenschappen, Farmacie en Geneeskunde werden elk één keer als moeilijkste genoemd.
Gemiddeld. Beide groepen zijn vaak sowieso vier jaar bezig, de meeste opleidingen duren nu eenmaal zo lang. We berekenen dus wat je kwijt bent voor vier jaar studeren, de tijd die voor de meeste studies staat. En ook wat je voor zes jaar studeren kwijt bent, de gemiddelde studieduur.
4-jarige studie of associate degree
Voor een 4-jarige studie of een associate degree aan hbo of universiteit krijgt u 7 jaar studiefinanciering. U krijgt alleen de eerste 4 jaar de basisbeurs en, afhankelijk van het inkomen van uw ouder(s), de aanvullende beurs. Daarna kunt u nog 3 jaar alleen lenen.
Een van de moeilijke hbo-opleidingen is Chemie. Tijdens die opleiding moet je dan ook echt de verschillende stoffen en samenstellingen uit je hoofd weten. Daarom gaat er veel tijd zitten in het leren van de stof. Daarnaast zijn de lessen ook vaak ingewikkeld om te volgen als je geen aanleg hebt voor het onderwerp.
Veel studenten vragen zich af of het doorstromen van mbo naar hbo moeilijk is. Dit hangt heel erg af van de persoon, maar het hbo verschilt natuurlijk wel van het mbo op verschillende punten: Het hbo vraagt om meer zelfstandigheid.Je hebt minder contacturen en veel opdrachten waar je zelfstandig aan moet werken.
Veel opleidingen bieden interessante trajecten aan. Je volgt bijvoorbeeld bepaalde onderdelen versneld, of je krijgt vrijstelling voor sommige vakken/modules. Zo kun je als vwo'er of mbo'er je opleiding een half jaar tot een jaar verkorten. Je kunt je hbo-bachelordiploma dus in 3 tot 3,5 jaar halen.
Afhankelijk van het behaalde aantal studiepunten ontvangen veel studenten aan het eind van het eerste jaar een bsa waarin de universiteit of hogeschool zegt of de student door kan naar het tweede jaar of niet. Instellingen die een bsa hebben, hanteren op dit moment hun eigen normen daarvoor.
Uitzonderingen BSA door de coronacrisis
Ze moeten de BSA-norm behalen in het tweede jaar. Voor wo-studenten geldt dat ze het eerste jaar 10-15% minder studiepunten hoeven te halen dan normaal. Met een goede studiestart verhoog jij de kans op een positief bindend studieadvies.
Tijdens een mbo-opleiding ben je vooral praktisch bezig, een hbo-studie is veel theoretischer. Je doet daar ook vaardigheden op, maar leert daarnaast veel over de theorieën achter de praktijk. Ook is de lesstof van een hbo-opleiding moeilijker dan die van een mbo-opleiding op hetzelfde vakgebied.
Studenten niveau 4 vinden de meeste vakken minder moeilijk, kunnen abstracter denken en begrijpen de stof sneller dan niveau 3-studenten. Mogelijke verklaring is dat in het curriculum van de gemengde en theoretische leerweg, waarvan de studenten op dit niveau veelal afkomstig zijn, generieke vakken de boventoon voeren.
Je HBO-propedeuse heeft dezelfde waarde als een VWO-diploma. Wel kunnen er, naast de diploma-eisen, aanvullende toelatingseisen gelden. Laat je dus goed informeren wanneer je een specifieke universitaire opleiding wilt volgen.
Uit onderzoek is gebleken dat een HBO-starter gemiddeld tussen de € 2.200 en € 2.650 bruto per maand verdient. Deze cijfers zijn afgeleid van gegevens van het CBS.
Steeds minder scholieren met een vwo-diploma kiezen voor een hbo-opleiding, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Twintig jaar geleden ging nog 33 procent van de vwo'ers naar een hogeschool, nu is dat teruggelopen naar 19 procent.
Op de havo blijven leerlingen het vaakst zitten, in bijna 15 procent van de gevallen. Op het vwo en vmbo-t/g is dit ruim 9 procent, op de overige vmbo-niveaus een stuk minder. De meeste leerlingen blijven steken in het jaar voor hun eindexamen, in havo-4 zelfs 19 procent.