De isolatie van een gemene muur wordt het best geplaatst in de spouw tussen de twee muren. Voor een optimale geluidsisolatie dienen de rotswolplaten onderling netjes aan te sluiten. Zorg ervoor dat alle oneffenheden, zoals mortelresten, tussen de muren verwijderd worden.
Hoe wordt de overnameprijs van de gemene muur bepaald? Staat de gemene muur volledig op de grond van één eigenaar? Dan bedraagt de prijs voor de overname ongeveer de helft van de waarde van de grond waarop de muur staat.Plus de helft van de huidige kostprijs van de bouw van deze muur.
Over het algemeen mag iedereen zijn zijde van de gemene muur gebruiken hoe hij wil, zolang ze maar hetzelfde aan de andere gunnen. Voor kleine of lichte werken wordt het vaak aanvaard dat er geen toestemming is van de buurman, maar voor zwaardere werken is deze toestemming wel nodig.
Het isoleren van een stuk muur is zinloos als niet de rest van de gevel, het dak en de vloer, wordt meegenomen en er geen dubbel glas wordt geplaatst." Het isoleren van een deel van de woning vermindert de warmteverliezen door dat constructiedeel en levert energiebesparing op.
Oplossingen voor een koude muur
Een gedeeltelijk koude muur is soms te verhelpen door de isolatie in de spouw te laten herstellen. Dat kan door na te isoleren met spouwmuurisolatie. Een andere methode om problemen met een gedeeltelijk koude muur op te lossen is de binnenmuur te isoleren met een voorzetwand.
Het isoleren van een voorzetwand
In geval van een minerale wol als isolatiemateriaal, is het aan te raden een damp-open folie te plaatsen tussen de buitenmuur en de constructie. Dit dampscherm zorgt ervoor dat de isolatie van binnen wel naar buiten toe kan ademen, maar vocht kan niet van buiten naar binnen komen.
Met spouwmuurisolatie verdwijnt er minder warmte door de muren van je woning naar buiten. Hierdoor bespaar je zo'n 15 tot 30% op je stookkosten. Met de huidige energietarieven loopt de jaarlijkse besparing al snel op tot € 1.000 of meer. De investering in spouwmuurisolatie is na enkele jaren dan ook al terugverdiend.
De isolatiedikte van woningen en bedrijfspanden is wettelijk vastgelegd in de BEN-normen. Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning nagenoeg energieneutraal zijn. De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
Hoe weet ik of een muur daadwerkelijk een gemene muur is? Dit kan nagetrokken worden op de kantoren van het plaatselijke registratiekantoor. Iedere gemeenmaking van een muur dient immers geregistreerd te worden. Door dit na te vragen, kan je ook meteen te weten komen wie de eigenaar is van de muur.
Een hardnekkig misverstand: je bent bij een gemene muur niet enkel eigenaar van jouw kant van de muur. Alle eigenaars delen de eigendom en bijgevolg ook verantwoordelijkheid van elke steen in de muur. In dit geval moeten beide eigenaars dus de kosten delen.
Wanneer een scheidsmuur, hek of heg precies in de lengterichting op de grens tussen twee erven staat of voor het geval twee gebouwen, die aan verschillende eigenaars toebehoren, dezelfde scheidsmuur gemeen hebben is er sprake van een mandelige muur.
Hij geeft volgend uitgebreid antwoord: "Muurovername is niet verplicht. In concreto zal steeds en vooraf moeten beoordeeld worden of er sprake is van een gemene muur." "Het is dus van belang de begrippen niet door mekaar te halen.
In principe mag u als mede-eigenaar van een gemene muur geen holte maken in deze muur of daartegen een werk aanbrengen of doen steunen, zonder toestemming van de andere mede-eigenaar(s). Vooraleer u werkzaamheden aan een gemene muur uitoefent dient u hiervoor derhalve eerst toestemming te vragen aan uw nabuur.
De muur is onderdeel van een gebouw
Als de muur deel uitmaakt van een gebouw, is de muur eigendom van de eigenaar van dat gebouw. Je bent dus eigenaar als de muur al bij je woning hoort, ongeacht of de muur op de erfgrens of op het terrein van je buren staat.
Je kan niet te dik isoleren. Het rendement daalt wel bij te grote diktes. Je zal de investering met andere woorden minder snel of zelfs niet meer terugverdienen als een bepaald isolatiepeil overschrijdt. Onthoud wel dat te dik isoleren nooit in je nadeel zal spelen.
Van de drie isolatievormen levert spouwmuurisolatie u het hoogste rendement op.
Ongeveer 1 van de 4 woningen heeft nog géén geïsoleerde buitenmuren. Spouwmuurisolatie is een slimme manier om je buitenmuren te isoleren. Maar dan moet je natuurlijk wel een spouw hebben: een ruimte van 4 tot 6 cm tussen 2 muren. Check daarom eerst of jouw gevel een spouw heeft (1).
Gevels in slechte staat en met voegwerk van slechte kwaliteit, zoals verweerde gevelstenen, grote barsten of ontbrekende voegen, zijn niet geschikt voor spouwmuurisolatie. Een slechte gevel houdt het regenwater onvoldoende tegen.
De hoogte van de subsidie is als volgt vastgesteld: Vanaf 2023 kunt u subsidie aanvragen voor één isolatiemaatregel. U krijgt dan tot 15% van uw investering terug. Deze isolatiemaatregel mag al vanaf 2 april 2022 zijn aangebracht.
Kosten spouwmuurisolatie 2023
De prijs van spouwmuurisolatie is afhankelijk van verschillende factoren zoals de dikte van de spouw, de te isoleren oppervlakte, de bereikbaarheid en het gekozen isolatiemateriaal. Gemiddeld bedragen de spouwmuurisolatie kosten € 15 à 30 per m², excl.btw.
Door dampremmende folie toe te passen voorkom je dauwpunten. Deze folie is niet altijd de beste keuze, want in sommige gevallen wordt het vocht door de folie ingesloten.Dit heeft als gevolg dat er vocht en schimmel kan ontstaan.
Dampremmend, dampdicht of damp-open? Het verschil tussen dampremmend en dampdicht is dat bij dampremmend nog wel ademen plaatsvindt en dampdicht volledig dicht is (dus niet ademend). Beiden worden aan de binnenzijde toegepast. Damp-open wordt daarentegen altijd aan de buitenzijde verwerkt.
Wanneer je een woning van binnenuit gaat isoleren, is er eigenlijk altijd een dampscherm nodig. Sommige isolatiematerialen (zoals spijkerflensdekens voor dakisolatie) zijn echter standaard al voorzien van een dampwerende aluminium laag. Hiernaast hoef je dan in principe niet nog eens een dampscherm aan te brengen.