Een personeelsgesprek is een tweezijdig gesprek tussen manager en medewerker. Standaard onderwerpen voor het personeelsgesprek: plannen: het maken van werkafspraken en afspraken over ontwikkeling. reflecteren op functioneren: in gesprek blijven over de voortgang.
Tijdens een functioneringsgesprek of beoordelingsgesprek bespreek je met je leidinggevende hoe het gaat op je werk.
Een functioneringsgesprek is een toekomstgericht gesprek tussen jou en je leidinggevende. Tijdens het functioneringsgesprek hebben jullie het over hoe jij je werkt doet, maar ook over de onderlinge samenwerking. Je bespreekt wat de verbeterpunten zijn en hoe jullie hier aan kunnen werken.
Wat bespreek je in een voortgangsgesprek? In een voortgangsgesprek focus je als leidinggevende op drie punten: het resultaat van de voorgaande verslagperiode, de persoonlijke ontwikkelpunten van de werknemer en, heel belangrijk, de acties die hieruit naar voren komen.
Tijdens een planningsgesprek worden in consensus met je werknemer doelen geformuleerd, die hij of zij in de komende periode zal proberen te behalen. Tijdens een functioneringsgesprek wordt gesproken over de manier van werken en de onderlinge samenwerking tussen werknemer en werkgever.
Tijdens het beoordelingsgesprek geef je letterlijk een oordeel over het functioneren van je medewerker in het afgelopen jaar. Je legt uit op welke punten hij of zij beoordeeld is, wat het oordeel is en wat de eventuele consequenties zijn. Bijvoorbeeld wel of geen contractverlenging, promotie, bonus of salarisverhoging.
Bespreek prestaties
Het is belangrijk dat je op een constructieve manier feedback geeft. Als je feedback geeft beschrijf dan eerst wat je hebt geobserveerd. Wees hierin concreet en specifiek en houd het bij de feiten. Vervolgens geef je de consequentie aan van het gedrag voor jou of anderen.
Tijdens dit gesprek staat jouw functioneren centraal, maar ook de samenwerking tussen jou en je leidinggevende wordt besproken. Ook jij kunt je feedback hierbij kwijt. Wie mag een functioneringsgesprek afnemen? Een functioneringsgesprek wordt afgenomen door jouw leidinggevende.
Geef de medewerker de ruimte om andere afspraken na te komen. Reserveer ruim een uur voor het gesprek, niet veel langer. Een functioneringsgesprek dat langer dan 1,5 uur duurt is eigenlijk te lang. Laat het gesprek nooit langer dan 2 uur duren, dat roept alleen maar vermoeidheid en onbewuste irritatie op.
Wat bespreek je in een eindejaarsgesprek? Tijdens het eindejaarsgesprek bespreek je met je werkgever hoe het afgelopen jaar is verlopen. Zo bespreek je hoe je werkgever vindt dat jij hebt gefunctioneerd, maar ook hoe jij het jaar zelf hebt ervaren.
Wettelijk niet verplicht
Juridisch gezien kun je een functioneringsgesprek niet opleggen of verplichten. Er staat niets in het arbeidsrecht over het feit dat een functioneringsgesprek een verplicht element zou zijn. Er staat ook niets in de wet opgetekend over het feit dat weigering reden zou zijn voor ontslag.
Een persoonlijk gesprek biedt uitkomst als je een vraag hebt waar je alleen niet uitkomt of als je ergens in vastloopt. Het kan zijn dat je al een tijdje niet zo goed in je vel zit of dat je je wat eenzaam voelt.
wat is een functioneringsgesprek? De naam zegt het al: in een functioneringsgesprek wordt het functioneren besproken. Hierbij ligt de focus niet alleen bij de werknemer (zoals bij een beoordelingsgesprek en eindejaarsgesprek), maar wordt ook de samenwerking tussen werknemer en leidinggevende besproken.
In een POP-gesprek (persoonlijk ontwikkelingsplan gesprek) of een ontwikkelgesprek bespreek je samen met je leidinggevende aan welke persoonlijke doelen je de komende tijd wilt werken. Samen kijk je naar hoe deze doelen binnen het bedrijf passen en wat je van je leidinggevende nodig hebt om deze te realiseren.
De belangrijkste kenmerken van een goed gesprek zijn: De tijd nemen, contact maken en actief luisteren. Respecteren en verplaatsen in het standpunt van de ander. Gelijkwaardigheid en tweerichtingsverkeer.
Wat is het goede gesprek? Het goede gesprek is een methodiek die snel in populariteit stijgt en door organisaties wordt gebruikt om de traditionele HR-gesprekscyclus of te wel performance management cyclus, bestaande uit een plan-, functionerings-, en beoordelingsgesprek, te vervangen.
Naast dat je het functioneren bespreekt, zorg je dat je voldoende aandacht geeft aan de volgende punten: ontwikkeling, ambities, doorgroeimogelijkheden, werkdruk, werk-privé balans en het nemen van voldoende werkrust, de sfeer in het team, aansturing door leidinggevende, motivatie etc.
Zelfreflectie is tweeledig: Je durft naar jezelf te kijken en je bent je bewust van de impact van jouw gedrag op anderen. Je bent je ook bewust van de impact van het gedrag van anderen op jou.
Een vaardigheid betekent dat je reflecteren op jezelf kan leren. Door regelmatig te reflecteren op je eigen handelen (en daar ook acties aan te koppelen!) ben je in staat om jezelf te ontwikkelen en je gedrag en prestaties te verbeteren.
Zorg dat het glashelder voor je is waarom je manager je die negatieve beoordeling gaf. Geef het ook aan als je het ergens niet mee eens bent. Vraag tenslotte uit hoe je manager zou willen dat het wel gaat en wat hij van je verwacht. Laat je niet met vaagheden wegsturen.