Zonder vergunning mag het volume van de totale reliëfwijziging niet meer bedragen dan 30 kubieke meter per goed. Let op, met een goed wordt bedoeld de volledige grond waarop de ophoging betrekking heeft. Dit kan gaan om slechts één kadastraal perceel maar ook om meerdere kadastrale percelen samen.
Bereken hoeveel m3 ophoogzand je nodig hebt met deze formule: breedte x lengte x ophoging x 1,1. Een rekenvoorbeeld: je legt een terras aan van 6 meter bij 5 meter. De ophoging is 15 centimeter. Dan doe je 6 x 5 x 0,15 x 1,1 = 4,95 m3.
Een tuin moet je eerst afgraven en vervolgens weer ophogen om een goede drainage te verkrijgen. Drainage houdt in dat het hemelwater wordt afgevoerd waardoor je niet met een binnenmeer blijft zitten in je achtertuin na een flinke stortbui. Door drainage zal het water snel worden weggevoerd naar de riolering toe.
Ophogen en beplanten Wilt u na het ophogen van de tuin het oppervlakte voorzien van beplanting of een grasveld dan wordt tuinaarde / zwarte grond aangeraden. Deze grond leent zich uitstekend om na het ophogen de tuin te voorzien van beplanting. Ga je een gazon aanleggen, bestel dan meteen mollengaas mee.
Wij helpen u graag met dit rekenvoorbeeld.
Indien u graag deze border met 6 cm wilt ophogen dan bent u 60 liter bemeste tuinaarde per m² nodig. De border heeft een totale oppervlakte van 75 m², dan betekent dat u 75 x 60 = 4500 liter bemeste tuinaarde nodig heeft om de grond met 6 cm op te hogen.
Kleine hoogteverschillen in de tuin kan je heel gemakkelijk oplossen door afboordingen te gebruiken. Deze zijn werkelijk in allerlei materialen verkrijgbaar, zoals hout, (natuur) steen, of metaal. Een belangrijk punt is dat je de afboording goed moet kunnen vastzetten. Dit kan bijvoorbeeld met grondankers of beugels.
Om geen vergunning meer nodig te hebben is vereist dat de hoogte of diepte van de grond op geen enkel punt meer dan een halve meter wijzigt. Het water moet nog kunnen weglopen. U mag met de extra grond geen grachten of waterlopen belemmeren.
De tuin zakt vaak langzaam, waardoor je niet direct het verschil merkt. Maar na een tijdje kom je toch op het punt waarop de tuin zodanig verzakt is dat ophogen onontkoombaar is. De verzakking komt bijvoorbeeld door het grondwater dat er onderdoor stroomt. Ook de grondsoort is een factor.
Het grootste verschil tussen straatzand en ophoogzand zit hem in de korrelstructuur. Straatzand heeft een zeer goede balans tussen grove en fijne korrels, waardoor het zand goed stabiliseert, veel water doorlaat en goed uit te vlakken is. Ophoogzand aan de andere kant is fijner qua korrel en bevat meer leemdeeltjes.
Een goede stratenmaker legt gemiddeld 3 m² ( vierkante meter ) per uur. Uiteraard is het uw wens om jaren zorgeloos van uw nieuwe tuinaanleg te kunnen genieten. Laat uw bestrating daarom leggen door onze ervaren stratenmakers of hoveniers.
Een afschot wil zeggen dat je terras altijd een gedeelte afloopt. In de regel is dit 1 cm per meter bestrating. Dit zorgt ervoor dat water van je terras loopt en dus niet onnodig lang op de tegels blijft liggen. Met een waterpas controleer je eenvoudig of de ondergrond overal goed is afgesteld.
Graaf op enkele plaatsen in de tuin een putje om de grond te kunnen beoordelen. Maak het putje liefst een meter diep. Aan de wanden is zichtbaar hoe de bodem is opgebouwd, je ziet duidelijk het bodemprofiel. U kunt tuinieren op zand, klei, zavel of veen.
WAT IS TEELAARDE? In een bodemprofiel kunnen we de toplaag waarin de planten groeien definiëren als teelaarde. Deze bodemlaag is ook rijk aan nutriënten en organisch materiaal. De dikte van de teelaarde laag varieert meetstal tussen 23 cm en 30 cm.
In sommige gevallen moet de vrouw de verzakking terugduwen voor ze kan defeceren. In zeldzame gevallen ontstaat er dyspareunie, vaginale flatus, of decubitus van het meest voorliggende weefsel.
Er is nog veel onduidelijkheid en onwetendheid over een verzakking. Het verlies van steun van de organen is een beschadiging van het bindweefsel en geneest niet meer. Toch hoef je geen last te houden van een verzakking. Je kan namelijk wel je spieren trainen die je organen ondersteunen.
Vooral huizen van voor 1970 die zijn gebouwd op veengrond of kleigrond hebben kans op verzakking. Deze woningen zijn vaak op houten palen gebouwd. Als de paalkoppen langdurig droogvallen, gaan ze rotten. Het huis verzakt, er kunnen scheuren ontstaan en herstel is noodzakelijk om in het pand te blijven wonen.
Het aantal vierkante meter dat jij zonder vergunning mag bebouwen is afhankelijk van de omvang van jouw perceel. Bij een perceel kleiner dan 100m2 mag je 50% van de grond bebouwen zonder dat je een vergunning hoeft aan te vragen. Bij tuinen die groter zijn dan 100m2 gelden andere regels.
De makkelijkste methode is het uitvoeren van de hoogtemeting met GPS, maar het kan ook door te waterpassen, met een total station of met een drone. Door de hoogteverschillen middels een hoogtemeting goed in kaart te brengen kunnen knelpunten met betrekking tot de hoogte snel en goed worden opgelost.
Een compostkuil is perfect als je een grote tuin hebt van meer dan 500m2. Je kunt gemakkelijk zelf een kuil graven in je tuin en hier maak je vervolgens een composthoop van. Het enige nadeel van de kuil is dat deze snel uitdroogt in de zomer, dus af en toe besproeien met water kan zeker geen kwaad.
Een grondkering is een versteviging (kering) die tegendruk van de grond opvangt. Hierdoor kan de grond niet meer verschuiven en creëer je meer oppervlakte en dus ook ruimte. Deze constructie wordt voornamelijk veel toegepast wanneer er sprake is van hoogteverschillen in tuinen of aan oevers.