PIR is een materiaal dat moeilijk brandbaar is. Het wordt ingedeeld in brandklasse B. Dit betekent dat PIR een hoge brandveiligheid heeft en vaak het label 'brandwerend' meekrijgt. Bovendien is PIR brandvertragend dankzij de chemische structuur van het materiaal.
PIR is een aangepaste variant van PU met dezelfde eigenschap en bovendien niet brandbaar is en erg geschikt is voor de isolatie in isolatiemantels. PIR kan immers temperaturen weerstaan van -200°C tot 120°C en PIR-HT kan zelfs tot 200°C aan.
PUR is in principe brandwerend, alhoewel het wel kan branden. PUR is bestand tegen temperaturen van meer dan 100°C. Dit zorgt ervoor dat je gespoten PUR absoluut veilig kan toepassen als woningisolatie.
Gezien het feit dat glaswol net als steenwol een hoge ontbrandingstemperatuur heeft, is glaswol brandwerend te noemen. Glaswol en steenwol zijn dus beiden een goede keuze als het gaat om het brandveilig isoleren van jouw woning.
PIR isolatie en brandveiligheid
PIR isolatieplaten zullen niet branden maar verkolen, als ze aan een erg hoge temperatuur zoals bij vuur het geval is blootgesteld worden. PIR isolatie ontbrandt bij een lagere temperatuur dan glaswol of steenwol en valt daarom in Brandklasse B.
Brandveiligheids-categorie B2 betekent 'normaal ontvlambaar', BI 'moeilijk ontvlambaar/brandvertragend' en A als laatste 'niet brandbaar', In de tabel zijn de meest gangbare isolatiematerialen opgenomen. Glas- en steenwol komen als beste naar voren, als je kijkt naar de combinatie van warmtevoordeel en brandveiligheid.
Een nadeel van steenwol is dat het, bij een gelijke isolatiewaarde, dikker is dan bijvoorbeeld PIR. Om een isolatiewaarde van ca. 1,35 te bereiken, heeft u een steenwolplaat van 50mm nodig. Vrijwel dezelfde waarde bereikt u al met een PIR-plaat van 30mm.
Het verschil zit vooral in de prestaties. PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Lucht heeft de grootste isolatiewaarde van alle materialen. Ja pur isoleert beter omdat het fijnere luchtbelletjes heeft. Maar het enige verschil is dat pur dan wat dunner kan zijn dan andere materialen. Pur platen type harde persing van 6 cm dik isoleren evenveel als piepschuim, rockwool, glaswol van 8 cm dik.
Dampremmende folie en PIR
Afhankelijk van de plek waar u de PIR isolatieplaten gaat gebruiken is er soms een dampremmende folie nodig om het isolatiemateriaal droog te houden. Condens vanuit uw woning mag het isolatiemateriaal niet constant belasten omdat anders het vocht in de muren of het plafond kan gaan zitten.
Welke isolatieproducten zijn dampopen? PUR/PIR isolatiepanelen van Recticel Insulation worden niet beschouwd als dampopen isolatie. Het schuim van onze panelen is opgebouwd uit gesloten cellen die een zekere weerstand bieden tegen de diffusie van waterdamp.
De voordelen van PIR isolatie
PIR isolatieplaten zijn zeer gemakkelijk om te snijden en te verwerken, omdat ze zo licht zijn. De goede thermische werking van PIR isolatieplaten heeft een gunstig effect op uw energieverbruik. De hoge isolatiewaarde van pir zorgt voor een hoge vochtbestendigheid.
Onze brandwerende materialen
Glasroc F gipsplaat. Dit zijn onbrandbare, glasvlies versterkte gipsplaten, van het merk Gyproc die de brandwerendheid sterk verbeteren. Wij gebruiken Glasroc F voor het maken van brandwerende wanden, plafonds en staalconstructies.
Concreet bestaat piepschuim qua volume slechts voor 2% uit polystyreen en voor 98% uit lucht. Het is dan ook een zeer licht isolatiemateriaal. Vocht (en waterdamp) tasten piepschuim niet aan. Het is behoorlijk brandbaar en daarom wordt een brandvertragend middel toegevoegd.
Glaswol is van nature volledig onbrandbaar. Minerale glaswol zorgt ervoor dat de vlammen zich minder snel verspreiden, in tegenstelling tot ander isolatiemateriaal. Met glaswol heb je verder ook geen kans op (giftige) rook of brandende druppels.
Bij het aanbrengen van polyurethaan kunnen gevaarlijke stoffen vrijkomen. Veel woningen worden geïsoleerd met polyurethaan (PUR). Bij het aanbrengen en ook later nog, kunnen stoffen vrijkomen die de gezondheid soms blijvend kunnen schaden. Daarom zou deze isolatiemethode verboden moeten worden.
Verschillende soorten pir/pur
Zoals bovengenoemd is het pur aan te brengen door het te spuiten, dus vloeibaar, of door pir platen aan te brengen. U kunt de kruipruimte isoleren met pur op de manier zoals u dat wilt. De hardschuimplaten kunnen bijvoorbeeld in pakken gekocht worden.
PIR is een 100% duurzaam isolatiemateriaal. Het heeft een lange levenscyclus en gaat even lang mee als het gebouw waarin de PIR verwerkt is. De PIR isolatieplaten zijn vochtongevoelig. Hierdoor blijven de isolatiewaarde en daarmee de thermische prestaties tijdens deze gehele levensduur behouden.
Hoewel PUR en PIR isolatie niet erg brandbaar zijn (brandklasse B) blijf je toch beter uit de buurt als er toch brand uitbreekt. Bij verbranding van dit isolatiemateriaal ontstaat er namelijk een zeer giftige, dikke damp van blauwzuur en koolmonoxide.
Aandachtspunten. Bij verbranding van uitgehard PUR kunnen zeer giftige stoffen ontstaan: blauwzuur en koolmonoxide. PUR-platen hebben een hoge isolatiewaarde, maar op ecologisch vlak hebben conventionele synthetische isolatiematerialen zoals polystyreen (PS) en polyurethaan (PUR) hardschuim, heel wat nadelen.
Zijn PIR platen beloopbaar? Ja, dankzij de densiteit en sterkte van het materiaal, zijn PIR platen goed beloopbaar. Een PIR plaat is daarom ook heel geschikt isolatiemateriaal voor plat dakisolatie en vloerisolatie.
Plantaardige vezels, bijvoorbeeld katoen, vatten makkelijker vlam dan dierlijke vezels, zoals wol. Synthetische vezels, zoals bijvoorbeeld polyester, vatten juist moeilijker vlam, maar bij contact met vuur smelten ze wel. De smeltdruppels kunnen op die plekken brandwonden veroorzaken.
Tot die 28 behoren onder meer om beton, minerale wol, cement, kalk, keramiek en geëxpandeerde klei. In bepaalde gevallen zijn aan de opneming ook voorwaarden verbonden. Zo krijgen ijzer, staal en roestvrij staal enkel het stempel niet-brandbaar, als ze niet voorkomen 'in fijn verdeelde vorm'.
Wat betekent niet-brandbaar? Niet-brandbaar betekent simpelweg dat een materiaal niet bijdraagt aan een brand. De gradatie van niet-brandbaarheid wordt bepaald door het Euroklasse-systeem, waarbij de klassen A1 en A2 niet-brandbaar en B-F brandbaar zijn.