Je hormoonhuishouding testen kan dus met verschillende zelftesten.Afhankelijk van het hormoon gaat het om een speeksel- of bloedtest. Bij alle hormoontesten gaat het om een zelftest die je eenvoudig thuis kunt afnemen.
De menopauze test is een speekseltest en brengt zes hormonen in kaart die een rol spelen bij de menopauze. Dit zijn oestradiol, oestriol en progesteron, testosteron, DHEA en cortisol. Het helpt bovendien bij het bepalen van de huidige hormonale situatie. De progesteron test is een speekseltest.
De speekseltest hormonen vrouw laat eenvoudig zien of er sprake is van een hormonale disbalans. In deze test worden de hormonen progesteron, cortisol en DHEA gemeten om zo inzicht te krijgen in de niveaus en de balans tussen deze hormonen.
De symptomen die hierbij horen zijn: een toename of afname in gewicht, vermoeidheid en concentratieverlies, weinig tot geen conditie, hartkloppingen, duizeligheid, last van kou of warmte, spierkrampen en spierverstijvingen.
Wat wordt er onderzocht met een hormoononderzoek voor vrouwen? Dit aanvullend bloedonderzoek bepaalt vijf vrouwelijke hormonen. Hiervan wordt het vrouwelijk geslachtshormoon oestradiol als belangrijkste gezien. Daarnaast worden het LH, progesteron, FSH en prolactinegehalte bepaald.
Endocrinologie houdt zich bezig met hormonale en stofwisselingsziektes en met de gevolgen van deze aandoeningen. Een internist-endocrinoloog is een internist, gespecialiseerd in de endocrinologie. Hij of zij behandelt ziektes waarbij te veel of te weinig hormonen voorkomen en tumoren van endocriene organen.
De internist-endocrinologen richten zich op ziekten die ontstaan doordat organen teveel of juist te weinig van een bepaald hormoon aanmaken en aandoeningen aan organen die hormonen aanmaken.
Hormonale vermoeidheid
Ook kan een onbalans in oestrogeen, testosteron, melatonine, serotonine en cortisol voor vermoeidheid zorgen. Dit zijn allemaal oorzaken die voor jou niet direct voor de hand zullen liggen, maar er wel voor kunnen zorgen dat je moe bent.
De hormonen die bij het afvallen een belangrijke rol spelen zijn insuline, ghreline, leptine, cortisol, oestrogeen en serotonine. Als deze hormonen in balans zijn, zal je merken dat afslanken makkelijker en sneller gaat.
Te weinig oestrogeen kan vooral in de overgang voorkomen en dit kan een lange lijst van klachten geven: opvliegers, watten in het hoofd, stemmingswisselingen, depressieve klachten, laag libido, botontkalking, pijnlijke gewrichten en slaapproblemen, om er enkele te noemen.
Eet voldoende vetten en eiwitten voor een goede verzadiging. Eet niet te vaak, liefst niet vaker dan 3 keer per dag. Eet regelmatig een keer niet. Laat toegevoegde suikers weg uit de voeding.
Moeheid komt meestal door slaapproblemen. Maar ook psychische of lichamelijke oorzaken zijn mogelijk. Psychische oorzaken hebben te maken met hoe u zich voelt en waar u aan denkt. Lichamelijke oorzaken hebben te maken met wat u aan uw lijf voelt (jeuk, pijn) en met allerlei ziekten.
Wat kan ik doen als ik vaak snel moe ben? Als je weinige energie hebt of snel moe bent, is het goed om eerst te kijken of je daar zelf een reden voor kunt vinden. Denk er bijvoorbeeld over na of je genoeg slaapt, gezond eet en genoeg beweegt. Ook stress kan veel invloed hebben.
Er zijn veel hormonen die een rol spelen bij overgewicht, maar in het bijzonder deze drie: het groeihormoon, insuline en serotonine. Wanneer deze drie hormonen niet in balans zijn, ontstaat een stofwisselingsprobleem. Het gevolg is dat voedsel niet wordt omgezet in energie, maar in vet.
En dat is precies wat hormonen doen in je lichaam, ze reguleren, controleren en stimuleren verschillende weefsels en organen in je lichaam. Van voortplanting, groei, stofwisseling, bloedsuiker tot immuunsysteem je hormonen hebben een vinger in de pap.
De resultaten van deze test worden binnen 5 werkdagen verwacht. Dit bloedonderzoek meet vijf verschillende vrouwelijke hormonen, waarvan de belangrijkste het Oestradiol is. Maar ook het Progesteron, LH, FSH en prolactine gehalte worden gemeten.
Hormonale disbalans of hormonale schommelingen treden op als er te veel of te weinig van een hormoon in de bloedbaan is.
Bloedonderzoek. De meeste onderzoeken zijn gebaseerd op een bloedonderzoek. Daarbij worden de hormonenspiegels in het bloed nagegaan.