Eigenlijk kun je alles serveren: iets zoets zoals een croissantje, een salade, een zelfgemaakte quiche, lekkere broodjes en een licht soepje.Zelfgemaakte sap of een smoothie mag ook niet ontbreken! Ga voor 3 tot 5 gerechtjes per persoon, afhankelijk van de grootte natuurlijk.
Vaak staan er op een brunchtafel zowel zoete als hartige gerechten. Maar je kunt natuurlijk maken waar je zelf zin in hebt. Denk aan wentelteefjes, een quiche, muffins en pancakes, maar ook aan salades, broodjes en smoothies. Of maak deze prachtige schuimomelet, galettes met ham en ei of zelfs een ontbijtpizza!
Brunch is, zoals de naam al een beetje weggeeft een combinatie tussen breakfast (ontbijt) en lunch. Met andere woorden: een heerlijk moment om met z'n allen te genieten van veel lekkers. Wat de perfecte tijd is om te brunchen? Vanaf ongeveer 10.30 uur tot 14.00 uur.
Wij hebben een aantal richtlijnen die we aanhouden qua aantallen; voor een echt eetmoment, zoals ontbijt, brunch, lunch, rekenen wij drie stuks voor een volwassene en iets erbij zoals een eierkoek. Voor kindjes twee stuks en wat erbij.
Maar wat zou een brunch zijn zonder een heerlijk assortiment kaas? Sommigen geven de voorkeur aan zachte kazen, anderen kiezen voor een wat pittiger variant. Voeg aan het assortiment kazen wat druiven, noten, vijgen of peren toe. Je kaasplateau wordt zo het middelpunt van de belangstelling.
"Wanneer je eet is net zo belangrijk als wat je eet'', vertelt diëtiste Theresa Shank. Zij raadt aan om je ontbijt te nuttigen binnen de twee uur na het opstaan. "Als je in die tijdspanne eet, zal je door de dag heen meer controle hebben over je hongergevoel en stabiliseert je bloedsuikerspiegel'', legt ze uit.
Je brengt best twee bekers per persoon mee, een voor alcoholische dranken en een voor frisdrank of water. Reken ook op twee bordjes en vier servetten per persoon.
Ben je een beginnende kampkok en weet je niet goed hoeveel brood je moet bestellen? Dan hebben wij voor jou deze handige richtlijn: kinderen van 6 tot 11 jaar eten 5 tot 9 sneetjes brood per dag (150 – 315 g) en jongeren van 12 tot 18 jaar eten er 7 tot 12 per dag (210 – 420 g).
Een assortiment van 1/2 open belegde en gegarneerd mini broodjes & sandwiches - Vier stuks per persoon.
Volwassenen €32,50 p.p. Kinderen 4 t/m 11 jaar: €17,50 p.p. * Tijdens feestdagen worden andere tarieven en tijden gehanteerd. Onder de feestdagen vallen: Kerstmis, Pasen, Moederdag, Pinksteren & Vaderdag.
'Dinch' is een samentrekking van de woorden diner en lunch. Je kunt het vergelijken met 'brunch', wat een samenvoeging is van ontbijt (breakfast) en lunch. Een dinch is dus eigenlijk de maaltijd die je eet in plaats van de lunch en het diner. Je combineert de twee dus met elkaar.
De middagmaaltijd of lunch (ook wel middageten) (verouderd: noenmaal) is de maaltijd die gegeten wordt rond het midden van de dag, meestal tussen 12 en 14 uur. Terwijl er met 'diner' vaak een warme (avond)maaltijd wordt bedoeld, kan een lunch of middagmaal zowel koud als warm zijn.
Want wat mag er niet ontbreken bij een paasbrunch? In de basis staan er natuurlijk broodjes op tafel maar ook iets van eieren. Dit kan zijn gekookt eitje, scrambled eggs, tot gerechten in de vorm van of met een ei. Daarnaast is het volgende ook onmisbaar zijn bij het maken van het paasontbijt of paasbrunch.
Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5. Verrassend genoeg bij zo'n broodliefhebbend volk, ligt de daadwerkelijke consumptie dus lager dan geadviseerd. Het aanbevolen aantal sneetjes brood per dag volgens de Schijf van Vijf.
Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.
Zo is brood een belangrijke leverancier van koolhydraten en voedingsvezels. Bovendien bevat brood een aantal essentiële mineralen zoals ijzer, koper en magnesium en voorziet voor een belangrijk deel van onze inname aan jodium. Tenslotte biedt brood ons in belangrijke mate vitaminen en andere mineralen.
Bij het ontbijt wordt gemiddeld 2 boterhammen aangehouden en bij de lunch 3 tot 4. Dit is altijd een gemiddelde en kan natuurlijk altijd wat meer of minder zijn, afhankelijk van je persoonlijke situatie en de afspraken die je hebt gemaakt in therapie.
1/3 stokbrood per persoon is voldoende.
melk, yoghurt, kwark of plantaardige zuivel en eventueel wat fruit: Ben je niet echt actief dan is 25-40 gram voldoende, heb je een actieve levensstijl dan is een ontbijt van 40-50 gram voor jou geschikt. Nu weet je toch (bijna) precies welke hoeveelheid bij jou past.
Wil je een gezond ontbijt om af te vallen, dan let je op de calorieën die het ontbijt bevat. Je zult dan kunnen terugvallen op ontbijtjes op basis van yoghurt, kwark of fruit. Bijvoorbeeld een powersmoothie met alleen de ingrediënten banaan, sinaasappel, aardbeien en magere yoghurt.
Warm eten tussen de middag is beter dan je denkt. Zo zitten er een stuk minder suikers in een warme maaltijd dan een boterham met beleg. Je moet de warme maaltijd in dit geval wel vers bereiden. Verder is een warme maaltijd ook voedzamer, het bevat vaak groente, vlees, vis of granen.
Conclusie. Dat eten na 20:00 uur je automatisch dik maakt is een mythe. Eten na 20:00 uur zorgt alleen voor vetopslag als desbetreffende maaltijd er verantwoordelijk voor is dat je over de gehele dag gezien meer calorieën consumeert dan je lichaam nodig heeft.