Vul de pan met een niet vette vloeistof. Je kunt stomen met water, maar ook met bouillon of zelfs met wijn. Houd er rekening mee dat de vloeistof niet het mandje mag raken, anders ga je koken. Houd daarom ongeveer 3 centimeter ruimte tussen de vloeistof in het stoommandje.
Stomen is een kooktechniek waarbij je groenten, vis of vlees kunt laten garen in de damp van kokend water. Het heeft verschillende voordelen: Het is eenvoudig: het enige wat je hoeft te doen, is groenten, vlees of vis en eventueel wat kruiden in je stomer doen.
Boven een pan
Wie groente wil stomen kan volgens het Voedingscentrum bijvoorbeeld een pannetje met water vullen en dat met de deksel erop op het vuur zetten. Zodra er stoom onder de deksel vandaan komt zet u het vuur laag en plaatst u een hittebestendige schaal of bord op het pannetje met daarop het eten.
Hoe langer je de groenten kookt en hoe meer water je gebruikt, hoe meer vitamines je verliest. Bij stomen maak je eten gaar in de damp van kokend water, met als voordeel dat de smaak en vitamines en mineralen beter intact blijven dan als je het kookt. Groenten stomen is dus gezonder dan groenten koken.
Stomen is handig koken
Alleen liggen de ingrediënten niet in het kokende water, maar in een stoompan of stoommandje erboven. Vul de waterpan met niet te veel water, het waterniveau mag niet hoger komen dan zo'n twee centimeter onder de onderste stoompan. Breng het water met het deksel op de pan aan de kook.
Stomen is sneller
Omdat er maar een klein laagje water in de pan hoeft (2 a 3 cm), kookt het sneller waardoor de stoomtijd eerder ingaat dan de kooktijd. Veel groenten stoom je in 5 tot 10 minuten gaar, wat hardere groenten zoals wortels of aardappels stoom je 10 tot 15 minuten.
Stomen is één van de meest gezonde manieren om je eten te bereiden. Bovendien zijn gestoomde gerechten altijd lekker sappig, mooi én zitten ze boordevol smaak. Niet alleen blijven de vitaminen en mineralen beter behouden, de pure smaak komt ook duidelijker naar voren.
Fabel. Stomen kan de klachten van verkoudheid verminderen, maar versnelt de genezing niet. Het zorgt er wel voor dat je tijdelijk iets minder snot in je neus hebt en dus minder verstopt bent.
De arts en de Nederlandse Brandwonden Stichting adviseren niet meer te stomen. De gevolgen van hete stoom of een teiltje heet water dat omvalt kunnen desastreus zijn. Tientallen patiënten moesten de afgelopen jaren met brandwonden worden opgenomen in een ziekenhuis of in een brandwondencentrum.
'Met stomen verwarm en bevochtig je je neusslijmvlies, waardoor het even comfortabel kan voelen als je verkouden bent. Echter spoel je verder niks schoon, waardoor virusdeeltjes en snot gewoon blijven zitten.
Wanneer je veel vitamines en mineralen in je eten wilt houden is stomen geschikt. Er blijft meer in het eten dan als je het kookt. Zet het vuur niet zo hoog dat de vlammen om de pan heen slaan. Juist de buitenkant van het vuur is het heetste, dus dan zou er energie verloren gaan.
Wat kun je allemaal stomen? Hoewel je waarschijnlijk meteen aan groenten, rijst en aardappeltjes denkt kun je ook vlees, vis, gevogelte en zelfs schaal- en schelpdieren heel goed stomen. Experimenteer naast water ook eens met een lekkere bouillon of wijn voor extra smaak.
De beste stoompan om rijst mee te stomen is op dit moment de Kinghoff 3328 stoompan. De pan is gemaakt van RVS en bestaat uit 4 delen. De onderste pan heeft een goede en snelle warmte geleiding door zijn ingekapselde sandwich bodem.
Broccoli stomen: zo doe je dat
Snijd de stronk van de broccoli, haal het kontje eraf en snijd de steel in plakjes. Verdeel de kroon van de broccoli in roosjes. Vul een stoompan met een laagje water en plaats de stoommand in de pan. Breng het water aan de kook en stoom de broccoli in 5 tot 6 minuten beetgaar.
U kunt bevroren groenten stomen zonder ze eerst te ontdooien. Bevroren vlees, gevogelte of zeevruchten moeten echter langer worden gestoomd voordat ze gaar zijn.
Sperziebonen bereiden
Liever sperziebonen stomen? Kan ook prima! Breng een laagje water aan de kook en leg de sperziebonen in stukjes in een stoommandje of hittebestendige vergiet. Zet een deksel op de pan, wacht een kwartiertje en test dan of ze al gaar zijn.
Plaats een stoommandje in een pan samen met een beetje water. Zorg ervoor dat het water net onder het stoommandje ligt. Snijd de courgette in plakjes en doe in het stoommandje. Doe de deksel op de pan, breng het water aan de kook en stoom de courgette in drie tot vier minuten met de deksel op de pan zacht en gaar.
Rijst stomen
Bedek de bodem van het bovenste deel van de pan met bakpapier. Schep de rijst erop en zet dit deel van de pan op het onderste. Sluit de stoompan goed af en stoom de rijst op een matig hoog vuur in ca. 45 gaar.
Bij droog stomen worden de ingrediënten in de stoommand gelegd en gaar gemaakt terwijl het vocht wegloopt.
Vaak is het voldoende om de aardappelen zo'n 15 minuten te laten dampen, dit geeft het de ultieme smaak. Bij aardappelen stomen kan niet veel fout gaan, al is het wel handig om erbij te blijven staan. Aardappelen die te gaar zijn, zijn namelijk niet zo lekker.