Wetenschappers noemen ze meestal planetaire satellieten (door mensen gemaakte satellieten worden soms kunstmanen genoemd). Er zijn ongeveer 170 manen in ons zonnestelsel. De meesten daarvan draaien om de gasreuzen Jupiter en Saturnus.
Niet Jupiter, maar Saturnus is de planeet met de meeste manen in het zonnestelsel. Amerikaanse wetenschappers hebben twintig nieuwe manen ontdekt rond de planeet, waarmee het totale aantal manen rond Saturnus op 82 komt.
De aarde heeft één maan. De binnenplaneten Mercurius en Venus hebben geen manen; de rode planeet Mars heeft twee kleine maantjes, Phobos en Deimos. De vier reuzenplaneten in het zonnestelsel - Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus - hebben het grootste aantal manen.
Recordhouder op dit moment is Jupiter, met 63 bekende manen. Vier daarvan zijn zo groot als een planeet: Ganymedes (de grootste maan in het zonnestelsel), Callisto, Europa en Io. De andere gasreuzen hebben met hun sterke zwaartekracht ook veel manen verzameld: Saturnus 56, Uranus 27 en Neptunus 13.
Jupiter heeft nu de meeste manen van het zonnestelsel: 92!
Dit komt (ongeveer) eens in de dertig dagen voor. Als de eerste volle maan in een jaar vroeg in januari valt, betekent dit dat er soms dertien volle manen in een jaar zijn. Meestal zijn dit er echter twaalf.
Neptunus (planeet) - Wikipedia.
Van zijn 117 manen hebben er pas 64 een reguliere naam. Bekendste daarvan zijn onder meer Titan, de grootste Saturnusmaan, groter zelfs dan planeet Mercurius, en ijsmaan Enceladus, die vermoedelijk een ondergrondse oceaan herbergt en daarmee een potentiële locatie is voor buitenaards leven.
Onderzoekers hebben namelijk 62 nieuwe manen ontdekt die rond die planeet bewegen. En daarmee komt Saturnus op een totaal van 145 (!) manen. Daardoor is het dus weer de planeet met de meeste manen van ons zonnestelsel.
Uranus is de zevende planeet vanaf de zon. Hij is in 1781 ontdekt door William Herschel. Uranus draait zijn rondjes op ruim 2,8 miljard kilometer van de zon. Daarom is het er hoog in de wolken 214 graden onder nul.
De vier grote manen van Jupiter: Io, Europa, Ganymedes en Callisto.
Op dit moment bevindt Titan zich op 1,2 miljoen kilometer afstand van de gasreus.
Het zonnestelsel bestaat uit 1 ster: onze zon, en 8 planeten die om de zon heen draaien. Op volgorde zijn dit: Mercurius, Venus, aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus. De aarde is de vierde planeet en tot dusver de enige waar leven op voor komt (zo ver wij weten).
Jupiter is de grootste planeet in ons zonnestelsel
De planeet heeft een doorsnede van 69.911 kilometer en is daarmee elf keer zo breed als de aarde.
Maar de Melkweg is niet alleen, er zijn nog honderden miljarden andere sterrenstelsels. Dit alles samen noem je het universum. Het beroemde filmpje 'Powers of Ten' laat goed zien hoe groot het heelal eigenlijk is. Onze Melkweg is een spiraalvormig stelsel, vol gas, stof en sterren.
Uranus is de koudste planeet in het zonnestelsel, met een minimumtemperatuur van -224°C (-371°F). Uranus is de enige planeet waarvan de evenaar bijna haaks op zijn baan staat, waardoor het lijkt dat hij op zijn zijkant lijkt te draaien op zijn orbitale baan.
Het meest gehoorde effect van de volle maan is de invloed die het heeft op je slaap. Onrustig slapen tijdens of rondom de volle maan is iets waar een heleboel mensen last van hebben.
De maan is niet de enige satelliet die rond de aarde draait. Na meer dan een halve eeuw van speculaties en controverses hebben Hongaarse astronomen het bestaan bevestigd van twee 'manen' die rond de aarde draaien en geheel uit stof bestaan.