Maar er zit ook vaak varken in appelsap, roomkaas, nougat, koffiemelkpoeder, tompouce, drop en medicijncapsules. Varken zit in hologrammen, veiligheidshandschoenen, kogels, kunstmest, foto's, verf en sigaretten. Varkensvet wordt verwerkt in zeep, wasverzachter, tandpasta, verf, kaarsen, biodiesel en smeermiddelen.
Hamlappen komen van de achterham en speklappen zijn afkomstig van de buik. Een ribkarbonade is gesneden van het midden of achterste gedeelte van de karbonadestreng die loopt van kop tot staart over het ruggedeelte. En zoals het woord het al zegt, varkenslever is gemaakt van de lever van het varken.
Varkensvlees is vlees dat afkomstig is van een varken. In Nederland, België en elders in Europa is varkensvlees een van de meest gegeten vleessoorten, en ook in bijvoorbeeld de Aziatische keuken wordt veel varkensvlees gebruikt. Door moslims en joden (en sommige christenen) wordt het vlees als onrein beschouwd.
Er was eens een varken dat heette PIG 05049. Na zijn slacht werd hij opgedeeld in 54 kilo vlees, 3 kilo huid, 15,2 kilo botten, 14,1 kilo organen, 5,5 kilo bloed, 5,4 kilo vet en 6,5 kilo rest, zoals oren, neus en staart. En er werden wel 187 producten van hem gemaakt.
Varkensvlees bevat veel cholesterol. In je lichaam komt cholesterol in twee vormen voor: een goede vorm en een slechte vorm. Varkensvlees vermindert de hoeveelheid goed cholesterol en vergroot de hoeveelheid slecht cholesterol in je lichaam. Daardoor wordt de kans op aderverkalking groter.
Moslims en joden eten geen varkensvlees, omdat het in de Koran en Thora wordt verboden. Varkens zijn namelijk onrein, omdat ze kleine dieren eten. Ze eten niet alleen maar planten.
Schnitzel, hamlap, karbonade, shoarma, gehakt & meer diner
Wij hebben een speciale pagina over tofu, tempeh, seitan en jackfruit. Met deze vleesvervangers kun je eindeloos variëren. Van jackfruit kun je bijvoorbeeld pulled pork maken.
Men maakte van het varken meestal alleen hammen, vet en mager spek en worsten. Artikelen die tegenwoordige heel gewoon zijn, denk maar eens aan karbonades en schnitzels, kende men niet. Vaak ook snijdt een slager zelf ook geen varkens meer af. Hij krijgt de onderdelen rechtstreeks van slachterijen of grossiers.
Mogelijk had boer Terry Vance Garner een medische aandoening en kreeg hij in de varkensstal een hartaanval, of werd hij door zijn dieren omvergelopen, gedood en opgegeten. Een familielid vond enkele uren na Garners verdwijning diens kunstgebit in de stal, evenals enkele delen van zijn lichaam.
Varkens hebben weinig haar, dus ze moeten de schaduw kunnen opzoeken. Een goed en stevig hekwerk is noodzakelijk, maar ook een stroomdraad werkt goed.
Ham is het vlees van de achterpoten van een varken dat gezouten is en daarna gekookt, gedroogd en/of gerookt.
Varkensfilet komt uit de rug van het varken en bevat geen bot. Het is een mager stuk vlees met een neutrale smaak. Ideaal om een rollade van te maken of te snijden in filetlapjes.
Vlees belast de darmen omdat het moeilijk te verteren is. Vooral de stof haem in rood vlees is een belasting voor de darmen. Het eten van meer dan 500 gram rood vlees per week (rund-, varkens- en lamsvlees) is een risico voor het ontwikkelen van darmkanker.
Mooi gesneden reepjes varkensvlees van de Schouder. Deze reepjes zijn heerlijk gekruid voor een broodje shoarma. Perfecte vlees-vetverhouding voor de beste smaak en bite.
Varkenshaasjes zijn lang en dun zonder veel vet. Ze doen het goed als ze gekookt zijn snel op hoge temperatuur terwijl varkenslende het goed low en slow gaart. De meeste varkenshaasjes zijn gemiddeld tussen de 1-1 ½ pond, terwijl de meeste varkenslende zijn ruim 2 pond.
De platte bil is iets grover van structuur en dit gedeelte gebruiken we dan ook voor fricandeau. Aan de platte bil zit de achtermuis en deze kan gebruikt worden voor varkensoesters.
Ze hebben dit gedrag ontwikkeld omdat hun keutels darmbacteriën en vitaminen bevatten die goed zijn voor de spijsvertering. Zonde om die zomaar weg te kakken!
Varkens gillen bijvoorbeeld als ze angstig zijn, om zo andere dieren van hun situatie op de hoogte te brengen, of steun te bieden. Varkens knorren onder alle omstandigheden, maar in het bijzonder tijdens het zoeken naar voedsel om de kuddegenoten te laten weten waar ze zijn.”
Varkens gebruiken hun neus om de grond om te woelen, op zoek naar wormen, insecten en ander eetbaar spul: gras, wortels, knollen, zaden, fruit en bessen. De wroetschijf van het varken is gevoelig, maar ook sterk. Een mooie grasmat is binnen de kortste keren omgeploegd.
Varkens hebben van nature de neiging om te wroeten, kauwen en bijten. In sommige situaties kan dit leiden tot een gevaarlijke situatie voor de verzorger.
Deuteronomium 14:1-21.
Halalvlees is uitgebloed vlees van een beperkt aantal dieren, die meestal onverdoofd geslacht worden, bij het aanroepen van Allah en zegenen door de Imam. Dit is bij een beperkt aantal dieren toegestaan, en niet bij bijvoorbeeld varken, kikkers, roofdieren, ratten, enzovoorts.
Voor moslims zijn zowel varkens- als paardenvlees haram, onrein en dus verboden kost.