Dazen worden aangetrokken door transpiratievocht. Wees in deze gevallen extra alert. Draag een insectenwerend middel.
Dazen komen vooral voor op iets vochtige plaatsen die naast zon ook wat schaduw bieden. Ze leggen honderden of duizenden eitjes in vochtige weilanden, wegbermen, moerasachtige gebieden, de modder, op de bodems van sloten en op planten. De eitjes ontwikkelen zich in die vochtige omgevingen tot larven en poppen.
Wel zijn er diverse sprays om ze te bestrijden. Teekaway is een voorbeeld van zo'n bestrijdingsspray. Dit is een 100% biologisch afbreekbaar middel dat wordt toegepast voor het (in de open lucht) beschermen van mens en huisdier tegen onder andere dazen. Het middel werkt maar liefst zes uur lang.
In het voorjaar en zomer verpoppen ze zich tot volwassen dazen, waarna ze nog enkele weken leven. Er ontwikkelt zich maar 1 generatie per jaar en vaak komen er veel poppen tegelijk uit, zodat er plagen kunnen ontstaan.
Beet van een daas
De vrouwtjesdazen hebben op de snuit een paar zeer scherpe 'tandjes'. Hiermee bijten ze de huid open en zuigen ze het bloed eruit, dat ze vervolgens opdrinken. Dit doen ze meestal na de paring, omdat het eiwitrijke bloed de eieren laat rijpen.
Dazen bevinden zich vooral in landelijke gebieden waar ook paarden en koeien grazen. Ze worden dan ook wel 'paardenvliegen' genoemd. Natuurgebieden met water zijn ook geliefd bij dazen. Ze hebben namelijk water nodig om eitjes te leggen.
Een dazenbeet ziet eruit als een grote, rode, gezwollen bult. De huid rond de beet jeukt vaak en kan zeer pijnlijk zijn. In sommige gevallen kan de beet ook leiden tot een bacteriële infectie. Deze bacteriële infectie kunt u herkennen aan een rode cirkel of gele korstjes rondom de wond.
Insect Free is een van de meest doeltreffende oplossingen om insecten af te weren zoals muggen, vliegen, dazen, teken. Je mag deze insectenspray gewoon vernevelen op je huid en je zal er zelf geen last van ondervinden aangezien de spray niet vlekt of kleeft en bovendien nog een aangename geur heeft.
De menselijke huid kan waar nodig met insectenafweermiddel behandeld worden om beten te voorkomen. Dazen dienen als belangrijke voedsel bron voor andere dieren, zoals vogels en andere insecten. Ook eten de larven van sommige dazen andere insectenlarven en pissebedden.
Deze planten houden de vervelende gevleugelden op afstand: Citroenmelisse, citroenverbena, citroengras (citronella) en citroengeranium: kortom alles met een citroengeur.
Draag kleding met een lichte kleur, dazen hebben de voorkeur voor donkere kleuren. Draag een pet. Dazen worden aangetrokken door transpiratievocht.
Overdracht door bloedzuigende insecten zoals muggen
Het is bekend dat verschillende bijtende insecten waaronder steekmuggen, bijtende vliegen (zoals horzels en dazen), mijten, luizen en vlooien geïnfecteerd kunnen zijn met de Borrelia bacterie en tal van andere ziekteverwekkers.
Dazen komen vooral voor in landelijke gebieden met vee. Zij geven de voorkeur aan terreinen waar weideveld wordt afgewisseld met bossages. Vochtige terreinen die aan deze beschrijving voldoen trekken de meeste dazen omdat de dieren water nodig hebben om de eieren af te zetten.
Voedsel: Het mannetje laaft zich aan nectar en (rottende) plantensappen. De vrouwtjes hebben bovendien bloed nodig voor de ontwikkeling van de eitjes voordat ze worden afgezet. Levensverwachting: Een volwassen daas wordt slechts 3-6 weken oud.
Bij een dazenbeet wordt de huid open gebeten, waardoor u een wondje krijgt. Zo herkent u een dazenbeet: Jeukende huid. Scherpe en/of brandende pijn.
Mugjes hebben een hekel aan citronella, lemon en eucalyptus. Horzels en dazen gaan op de vlucht voor kruidnagel.
Over de bal zit een net, waar aan de onderkant een soort hoepel zit, en loopt naar boven in een punt. Hier bevindt zich een opvangbakje waar de dazen in worden opgevangen. Er bestaan ook dazenvallen zonder net en opvangbakje. Deze vallen bestaan uit alleen een zwarte bal of emmer en worden ingesmeerd met lijm.
Waar leeft de daas
Dazen komen vooral voor op plekken waar het vochtig is en naast zon, ook wat schaduwplekken heeft. Ze leggen hun eitjes in weilanden, moerasachtige gebieden en wegbermen, maar bijvoorbeeld ook op de bodem van sloten.
Deze horzel kan niet steken maar laat de larven door een mug transporteren naar de mensenhuid. Hier kruipt de larve meestal door het gaatje van de muggenbeet naar binnen en veroorzaakt daar myiasis.
Het is allereerst van belang dat u de huid op en rond de plek van de beet koelt, dit kan eventueel met een instant coldpack (geen vriezer nodig). Vervolgens moet de wond gedesinfecteerd worden. Dit kan met Betadine jodium, dit jodium prikt niet en is hierdoor ideaal voor het desinfecteren en reinigen van wonden.
Dazen worden vaak verward met horzels, dit is echter een totaal andere groep van vliegen. Horzels kunnen in tegenstelling tot dazen niet bijten. Daarnaast parasiteren de larven van horzels in levende dieren terwijl de larven van dazen zich ontwikkelen rond wateroppervlaktes.
De huiduitslag door de ziekte van Lyme is niet altijd een karakteristieke 'rode ring', maar kan ook een egaal gekleurde vlek zijn. Bij 1 op de 3 mensen met een huiduitslag door de ziekte van Lyme ontstaat zo'n egaal gekleurde vlek.
De ziekte van Lyme kan zich uiten in de volgende klachten: Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot 3 maanden na een tekenbeet verschijnen. Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn, in de eerste weken na een tekenbeet.