Peildatum voor het vaststellen van de leeftijd is 1 oktober1 van het lopende bonds- c.q. competitiejaar: • Jonger dan 6 jaar: G-jeugd; • 6 of 7 jaar: F-jeugd; • 8 of 9 jaar: E-jeugd; • 10 of 11 jaar: D-jeugd; • 12 of 13 jaar: C-jeugd; • 14 of 15 jaar: B-jeugd; • 16 of 17 jaar: A-jeugd.
In Nederland spelen de eerste teams van de hockeyclubs in competities tegen elkaar. Het hoogste niveau is de Hoofdklasse. Andere eerste teams komen wekelijks uit in de Promotie-, Overgangs-, de Eerste, Tweede, Derde of Vierde Klasse. De jeugd speelt landelijke competitie op A-, en B-niveau.
D-klasse, spelers van 13 jaar of ouder; E-klasse, spelers van 11 jaar of ouder; F-klasse, spelers van 9 jaar of ouder.
Jeugd: Landelijk O18 en O16, Super O18, O16 en O14 en IDC-O14, Landelijke Topklasse en Landelijke Subtopklasse O18 en O16. Standaardteams: Hoofdklasse, Promotieklasse, Overgangsklasse en Eerste t/m Vierde klasse. Reserveteams West*: Hoofdklasse, Overgangsklasse en Eerste klasse.
De Vierde klasse is vanaf seizoen 2018/2019 het zevende en laagste niveau in het Nederlandse hockey. Er zijn zes parallelle poules, die naar regio zijn ingedeeld met elk maximaal 12 teams. Het aantal teams per poule verschilt hier, omdat er niet in elke regio evenveel clubs zijn.
Het betaald voetbal in Nederland bestaat uit de Eredivisie en Eerste divisie. Daaronder zijn er de Tweede divisie, de Derde divisie (zaterdag en zondag), Hoofdklassen, Eerste klassen enzovoort. Competitiemodel Sinds het seizoen 2016/'17 heeft het Nederlands topvoetbal een nieuwe vorm.
Peildatum voor het vaststellen van de leeftijd is 1 oktober1 van het lopende bonds- c.q. competitiejaar: • Jonger dan 6 jaar: G-jeugd; • 6 of 7 jaar: F-jeugd; • 8 of 9 jaar: E-jeugd; • 10 of 11 jaar: D-jeugd; • 12 of 13 jaar: C-jeugd; • 14 of 15 jaar: B-jeugd; • 16 of 17 jaar: A-jeugd.
Bij de hockeyjeugd wordt er vaak 1 of maximaal 2 keer in de week gesport. Dit betreft dan 1 training en, als de kinderen wat ouder zijn, 1 wedstrijd op zaterdag of zondag.
F – jeugd, 6 – 7 jaar, (voorbereiding op) drietalhockey. E – jeugd, 8 – 9 jaar, zestal-en achttalhockey. D – jeugd, 10 – 11 jaar, elftalhockey. C – jeugd, 12 – 13 jaar, elftalhockey.
bij elke spelhervatting. De speeltijd bij Onder 11 en Onder 12 is 2 x 30 minuten. Time-out De time-out vindt plaats halverwege iedere helft (tijdens een neutrale spelsituatie zoals een achterbal of uitbal).
Wanneer kinderen 13 of 14 zijn, zijn ze niet langer pupillen, maar worden ze junioren. De overgang naar de junioren gebeurt op een cruciale leeftijd.
De sterkste teams in de Topklasse van de Districten gaan Landelijk, Super A/B of IDC spelen. De andere teams blijven in het District spelen. Dit is het hoogste niveau in Nederland en bestaat uit twee poules. In het algemeen gaan de nummers 1 van de Topklasse poules in de voorcompetitie naar de Landelijke poules.
Na de winterstop strijden in de Super C-competitie zowel bij de jongens al de meisjes in totaal 30 teams in 5 poules van 6 teams voor plaatsing op het NK C-jeugd. De nummers 1 en 2 van de 5 Super C poules plaatsen zich voor de poulefase van het NK C-jeugd.
De Jongste Jeugd speelt in 3-, 6- en 8-tallen. De teams spelen in 2 categorieën bij de Jongste Jeugd, te weten in de F- en E-categorie. De G-categorie speelt nog geen hockey, maar kan aan Funkey deelnemen. Afhankelijk van de leeftijd en de ontwikkeling van kinderen worden zij in deze categorieën ingedeeld.
Welke spiergroepen gebruik je bij hockey
Je gebruikt je benen om te kunnen hardlopen. De spieren die hier werken zijn de quadriceps, hamstrings, kuiten en spieren in je billen. Maar ook je bovenlichaam wordt aan het werk gezet omdat je de hockey stick moet vasthouden.
'Kinderen mogen niet te eenzijdig belast worden, niet te veel keer achter elkaar dezelfde beweging trainen. Dan kunnen blessures ontstaan. Groeischijven kunnen overbelast raken, wat blijvend letsel kan veroorzaken.
Een gemiddelde (volwassen) hockeyer rent bijna 10 kilometer per wedstrijd. Om deze reden is in de hockeysport de duur van een wedstrijd 70 minuten in plaats van 90 minuten bij voetbal. Een getrainde hockeyer haalt bij wedstrijden soms snelheden van boven de 20 kilometer per uur.
Kinderen van vijf en zes jaar zijn eigenlijk nog te jong om in een JO8-pupillenteam wedstrijden te spelen. Het veld is nog te groot, die bal is zo groot en zwaar, en je hebt nog nooit eerder in een team gespeeld.
Een hockeywedstrijd bestaat uit 4 kwarten van 17,5 minuut. Na het eerste en het derde kwart is een pauze van 2 minuten. In de rust, na het tweede kwart, volgt een pauze van 5 minuten.
Een oud tweedejaars B-team gaat nu dus JO17 heten (Jeugd Onder 17 jaar). Dit zijn teams waarin zowel jongens als meisjes gezamelijk in één team kunnen spelen.
De hoogste amateurklasse is de in het seizoen 2016/17 ingevoerde Tweede divisie. Daaronder is de Derde divisie, per 2016/17 de gewijzigde naam van de in 2010/11 ingestelde Topklasse, de op een na hoogste klasse. Het derde landelijke niveau is de Hoofdklasse.