Als u moeite heeft om weer werk te vinden, kunt u gebruik maken van een proefplaatsing. U werkt dan maximaal 2 maanden op proef bij een werkgever, met behoud van uw uitkering. Voorwaarde is dat de werkgever de bedoeling heeft u daarna een arbeidsovereenkomst te geven voor minimaal 6 maanden.
Onderzoek wijst uit dat we gemiddeld zeven maanden doen over het vinden van een nieuwe baan. Hoelang je op zoek bent naar een nieuwe baan is afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, ervaring, de branche waarin je solliciteert en de situatie waarin je zit.
Er is een enorm tekort aan personeel, vacatures liggen vaak voor het oprapen en de economie staat er goed voor: 2022 lijkt het ideale jaar om een andere baan te zoeken.
18 maanden is een sociaal geaccepteerd minimum voor het uitvoeren van een baan. Het suggereert dat je minstens één volledige beoordelingscyclus hebt overleefd. De evaluatie vindt jaarlijks plaats en werkgevers evalueren meestal niet voor de proefperiode is afgerond. Dat is waar de 18 maanden vandaan komen.
Naast de coronaberoepen die nu hot zijn, bieden ICT en techniek nog steeds structureel meer vacatures dan andere vakgebieden. Ook in de bouw, onderwijs, analyse & onderzoek en zorg is blijvend veel vraag naar personeel.
En welke branches maken ons het gelukkigst? Uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het TNO is gebleken dat over het algemeen werknemers in de financiële dienstverlening, in de landbouw en in een bestuurlijke functie het meest tevreden zijn met hun werk.
Bij de intermediairs neemt Vacant de eerste plek in. Werk.nl volgt op de tweede plek. Ook Jobbird, Werkzoeken.nl en Jobsonline staan weer in de top 10. Opvallend is dat Nationale Vacaturebank op de achtste plek een stuk minder populair is onder intermediairs dan werkgevers, waar deze op plek twee te vinden is.
Wanneer het solliciteren even niet wil lukken, doe je er goed aan je sollicitatiestrategie eens kritisch onder de loep te nemen. Daardoor ben je actief bezig je kansen op een leuke baan te vergroten. De eerste stap van de evaluatie is het vaststellen van het moment waarop je het vaakst de mist in gaat.
Ik mag geen passende job, begeleiding of opleiding van VDAB weigeren. Biedt VDAB je een vacature, begeleiding of opleiding aan die volgens je bemiddelaar bij jou past? Dan ben je verplicht om te solliciteren naar deze vacature of de begeleiding of opleiding te volgen.
U bent zelf verantwoordelijk voor het zoeken naar werk. Meestal maakt u afspraken met uw adviseur werk over hoe vaak u gaat solliciteren of u ontvangt hiervoor een taak in uw Werkmap. Heeft u geen afspraken gemaakt over het aantal sollicitaties? Zorg dan dat u minimaal 4 keer per 4 weken solliciteert.
Als schoolverlater mag u in de zomermaanden na het beëindigen van uw studie (namelijk tot 30 september) nog als jobstudent werken. Vanaf 1 augustus tellen ook de dagen dat u als jobstudent hebt gewerkt, mee voor de beroepsinschakelingstijd.
Engelse en Ierse psychologen voerden 5 studies uit naar saaiheid. De saaiste beroepen zijn boekhouder, fiscalist en data-analist. Tot die conclusie komen drie onderzoekers die verbonden zijn aan de Universiteit van Essex, de Universiteit van Limerick en de London School of Economics and Political Science.
Gelukscijfer. Uit onderzoek blijkt dat bijna 50% van Nederlandse werknemers hun werkgeluk een cijfer 8 of hoger geeft. 29% scoort zijn/haar werkgeluk met een 7 en 20% geeft een 6 of lager (bron: gelukkigwerken.nl).
Wisselen van baan is geen must
Uiteindelijk gaat het er namelijk om dat je plezier behoudt in je werk en je kunt blijven ontwikkelen. En nee, daarvoor hoef je niet perse van baan te veranderen. Niemeijer: 'Je kunt ook groeien door nieuwe taken op je te nemen binnen het bedrijf of de organisatie waar je nu al werkt. '
Het is verstandig om met enige regelmaat na te denken over je carrière. Niet dat het een gemakkelijke keuze is om te bepalen dat je vertrekt, maar een juiste overstap kan je veel stress besparen. Ook krijg je bij een nieuwe baan vaak een hoger salaris en misschien kom je bij een andere werkgever beter tot je recht.
Ben je bang dat jij niet gaat aarden op je nieuwe werkplek? Realiseer je dan dat je aan veel dingen moet wennen, zoals aan de cultuur van de organisatie, de opdracht die je hebt gekregen en de manier waarop de organisatie in elkaar steekt. Ook je collega's hebben tijd nodig om jou beter te leren kennen.