Is mijn gezicht verbrand? Er is sprake van zonnebrand als je huid vlammend rood is. Dit gebeurt wanneer de huid wordt blootgesteld aan te veel UV-straling. De huid wordt vervolgens rood omdat de bloedvaten in je huid verwijden.
Als de huid een beetje verbrand is, wordt de huid rood en doet pijn. Als de huid heel erg verbrand is, komen er ook blaren op de huid. Ook wordt de huid dik.
Het duurt 4 dagen tot de roodheid weg is en dan zal de huid volledig vervellen. Het kan een week duren voordat de verbrande huid weg is. Een 4e graads zonverbranding kan ervoor zorgen dat je naast de symptomen van graad 3 ook blaren op de huid ontwikkelt. Dit kan ook samengaan met een ziek gevoel en/of koorts.
Er is een lichte roodheid die zes tot vierentwintig uur na de blootstelling aan zonlicht verschijnt. Het verdwijnt zonder afschilferen (vervellen) binnen één tot drie dagen.
Tip! Smeer geen vaseline op de verbrande huid. Een verbrande huid moet goed kunnen ademen en een dikke lotion, zoals vaseline, houdt dit juist tegen.
Het feit dat je huid eerst rood wordt voordat deze bruint is een teken dat je huidtype simpelweg niet goed tegen de zon kan. Beter is de huid in te smeren met een zonnebrandfactor met een hoge beschermingsfactor (SPF 30 of hoger *), waardoor de huid niet verbrandt en toch lichtelijk kan bruinen.
Het smeren van een aftersun op je gezicht kan prima, er zijn zelfs speciale aftersun voor het gezicht. Het is belangrijk om na het zonnen een product te kiezen die op waterbasis is. Deze zal de warme en soms verbrande huid goed hydrateren, zonder dat de huid door een vettere crème wordt afgesloten.
Elke keer als je huid verbrandt, beschadigt je DNA onherstelbaar. Hoe vaker je verbrandt, hoe groter het risico op huidkanker. Als je tijdens je kinderjaren vaak bent verbrand, vergroot dit je kans op huidkanker op latere leeftijd.
Je wordt rood door verbranden doordat de UV-straling uit het zonlicht de cellen in de huid beschadigen. De bloedvaatjes in de huid, gaan uit elkaar staan. Zo kunnen ze de ruimte van de zon beter kwijt.
Tip 2: Kies voor Aloë Vera en hydraterende ingrediënten
De zon droogt de huid uit, maar ook het zoute zeewater, chloorwater en transpiratie hebben zo hun invloed.
'Gebruik een vochtinbrengende crème'
De dermatoloog raadt mensen die verbrand zijn aan om een vochtinbrengende crème te gebruiken, waar zo min mogelijk aan toegevoegd is. De bekendste crème is waarschijnlijk die van Nivea.
Wanneer je verbrandt, voel je dat meestal niet gelijk. Je velletje wordt pas goed rood na twee tot zes uur nadat je bent verbrandt. Ook zal het dan nog niet echt pijn doen – het pijnlijkst is je verbrande huid na zes tot achtenveertig uur. Het vervellen en jeukende gevoel kan in de weken erna nog aanhouden.
Vervellen is dus heel normaal en gebeurt langzaam, maar altijd. Als je sneller vervelt, betekent het dat de buitenste laag van je huid is beschadigd door bijvoorbeeld de zon. Je huid maakt dan sneller dan normaal nieuwe huidcellen aan om de beschadigde cellen te vervangen.
Wist je dat een gebruinde tint gemiddeld slechts tien dagen lang blijft hangen? Dat komt omdat een bruine huid het resultaat is van de activatie van pigmentcellen in de bovenste huidlaag en onze huid zich constant blijft vernieuwen. Gelukkig kan je door een optimale verzorging dat zomerse kleurtje langer houden.
'We weten dat één verbranding als kind de kans op huidkanker al verdubbelt. ' Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland.
Eigenlijk kun je dus elke keer nadat je in de zon bent geweest je huid wel insmeren met aftersun. Doe dit bijvoorbeeld voordat je gaat slapen, zodat de crème lekker in de huid kan trekken. Voorkomen is beter dan genezen en het begint daarom al bij aanbrengen van een goede laag zonnebrand.
Je nek en hoofd worden het meest aan de zon blootgesteld. "Andere typische plekken waar je snel verbrand zijn de haarlijn, lippen en oren, omdat je die vaak vergeet in te smeren", vertelt assistent-professor dermatologie van de Icahn School of Medicine Orit Markowitz aan Huffington Post.
Ook is een aftersun middel niet in staat om de opgelopen DNA-schade van je huidcellen te repareren. Tevens raden we je aan om na het aanbrengen van een aftersun middel niet weer de zon in te gaan omdat het middel geen UV-filter bevat.
De werking van een after sun vs.
Daardoor legt het een laagje op je huid, waardoor de warmte niet weg kan. Moeten we niet hebben. Daarom zijn aftersuns beter voor na het zonnen. En ja, als er dan ook nog aloë vera aan is toegevoegd en het een gel betreft, dan is het helemaal licht voor je huid.
Bij zonkracht 4 kun je tussen 12 en 15 uur 's middags na een half uur al verbranden. De roodkleuring ontstaat pas enkele uren later, dus op het moment dat je rood begint te zien is de verbranding al een tijdje aan de gang. Veel mensen vergissen zich vooral op koude voorjaarsdagen in de kracht van de zon.
Water, maar ook stranden weerkaatsen uv-stralen. Daardoor gaat de bruining sneller dan in een park. Tegelijkertijd wordt de kans op schade ook groter als je zont op een strand of op een bootje op het water. Pas dus op.
Ik word niet bruin door de zon
Je wordt hoogstens knalrood. Hoe kan dit? Het kan dan te maken hebben met de samenstelling van je huid. Als je huid te weinig melanine kan produceren, maakt je huid ook weinig tot geen pigment aan, waardoor je dus niet bruin kunt worden.