De eerste week mag u niet op de Walker gaan staan. U moet dus krukken gebruiken tijdens het lopen. Na 1 week kunt u de voet met de Walker langzaam gaan gebruiken op geleide van uw pijnklachten. Dat betekent, dat u de voet kunt gebruiken zolang u de pijn kunt verdragen, eventueel ondersteund met krukken.
De arts heeft u geadviseerd om een walker te gaan dragen. Deze walker zorgt ervoor dat uw enkel/been in de juiste stand blijft staan. U moet de walker vier weken lang overdag gebruiken bij alle sta- en loopmomenten. U mag een (steun)kous dragen in de walker.
Een walker (VACOped) is geschikt voor een (na)behandeling bij verschillende letsels zoals een achillespeesruptuur, breuken aan de voet of breuken aan de enkel. Ook is een walker geschikt als nabehandeling na een operatie. De walker is een soort spalk.
Volgens de hoogleraar zijn de uren tussen acht en tien in de avond het beste moment. 'Wanneer je twee uur slaapt zit je op het juiste moment van het circadiane ritme. In de eerste periode van dat ritme kom je in een diepe slaap terecht, en daarin breek je adenosine het snelst af.
U mag belasten op geleide van de pijn. Langzaam verhogen Indien afgesproken, gaat u gedurende de periode dat u loopgips heeft het gewicht op uw gipsbeen langzaam verhogen, afhankelijk van de pijn. Met kruk(ken) lopen Als u met ruim de helft van uw eigen lichaamsgewicht mag belasten, kunt u met één kruk gaan lopen.
De breuk geneest meestal binnen enkele weken volledig. Het kan tot 8 weken duren voordat de voet weer volledig belastbaar is. Fysiotherapie is meestal niet nodig. Als u na 6 weken ontevreden bent over de functie van uw voet, dan kunt u een fysiotherapeut inschakelen.
Indien de breuk in de middenvoetbeentjes zit, is het afhankelijk van de pijn en de zwelling of een stevige schoen voldoende is, of dat er gips moet worden gegeven. Wanneer de breuk in de voetwortelbeetjes zit, zal gips vaak wel nodig zijn, meestal in combinatie met enige tijd niet mogen belasten van de voet.
Voor het slapen gaan verhoogt u het voeteneinde met bijvoorbeeld een kussen. Leg uw been op het dekbed en niet eronder. Dit omdat uw been dan te warm wordt. Laat, als u zit, uw been op een bankje rusten en wel zo dat uw been hoger ligt dan uw heup.
Als de pijn het toelaat, is het belangrijk om te oefenen met het been waarvan de middenvoetsbeentjes zijn gebroken. Goed lopen begint met goed op één been kunnen staan. Probeer de enkel weer zo normaal mogelijk te gebruiken.
U mag met gips om uw been en arm niet autorijden, fietsen of een scooter besturen. Dit kan verzekeringstechnisch gevolgen voor u hebben.
Het gips moet u ongeveer 5 weken dragen. De gipsverbandmeester vertelt u of u uw enkel mag belasten. Dit is afhankelijk van de soort breuk. Als de botdelen verplaatst zijn (instabiele breuk), volgt een operatie.
De Airwalker is een enkel/voetorthese die veel gebruikt wordt bij letsels aan de voet of enkel. In deze folder kunt u lezen hoe u de Airwalker aanlegt, hoe u ermee om moet gaan en wat u moet doen bij problemen.
In tegenstelling tot schade door een verstuikte enkel, kan een patiënt met een gebroken enkel meestal niet meer er op staan of lopen. Ook is er vaak een forse bloeduitstorting en veel pijn bij het bewegen van de enkel. Daarnaast voel je drukpijn op het gebroken bot.
Als het gips verwijderd is, zult u merken dat uw gewrichten stijf zijn. Ook zijn uw kracht en coördinatie minder goed en kunt u bewegingen moeilijker uitvoeren. Dit is normaal en zal in de eerste 6 weken na de gipsbehandeling verbeteren. Verder kunt u in het begin last krijgen van zwelling.
Draag nadat u uit het gips komt minimaal 2 weken stevige schoenen, dit zijn schoenen waarvan de zool zo stug mogelijk is. Loop in het begin niet teveel en gebruik eventueel nog één kruk aan uw gezonde zijde erbij. Neem kleine pasjes en loop niet te veel (maximaal 1 kilometer per dag).
Gips waarmee je wel mag lopen Loopgips is gips dat u mag belasten, wat wil zeggen dat u met het gips mag lopen en staan. Dit wordt meestal met kunststofgips gemaakt. U moet een half uur wachten zodat het gips hard genoeg is om te belasten zodat u er mee kunt gaan lopen.
Een gipsspalk mag u niet belasten, omdat de spalk kan breken. U mag dus niet lopen of staan zonder krukken. Krukken kunt u lenen bij de Thuiszorgwinkel. Krukken die u heeft meegekregen op de Spoedeisende Hulp, kunt u weer inleveren bij de Thuiszorgwinkel.
Doucht u zo kort mogelijk. In geval van een letsel is het vooral in de eerste week van belang dat u uw ingegipste arm of been omhoog houdt. Hiermee voorkomt u dat zwelling toeneemt en zorgt u ervoor dat de reeds bestaande zwelling afneemt.
Autorijden met gips is niet per definitie verboden, maar ook niet per definitie toegestaan. Verzekeraars kunnen weigeren om uit te betalen in geval van schade. Dit hangt af van de omstandigheden. U bent zelf verantwoordelijk om te beslissen of u met uw gips goed kunt autorijden en onveilige situaties kunt voorkomen.
Volgens onderzoek van het Nederlands Slaapinstituut is dit niet waar, je rust niet uit als je wakker in bed ligt. Het is bekend dat het lichaam hersteld tijdens de slaap en elke slaapfase van de slaapcyclus heeft een eigen functie.
Bovendien leidt een te grote maaltijd tot een sterke stijging van de lichaamstemperatuur, wat niet goed is om in slaap te vallen. Ook pikant eten kan je beter vermijden, net als koekjes, donuts, cake of bladerdeeg. Wat drinken betreft: beter niet te veel alcohol, en uiteraard ook liever geen cafeïne.
Mensen die een hele nacht wakker blijven presteren nogal altijd beter dan personen die elke nacht minder dan zes uur slapen. Dit hebben wetenschappers van de universiteit van Pennsylvania ontdekt. De wetenschappers lieten proefpersonen twee weken lang vier, zes of acht uur per nacht slapen.