"Varkens kwamen een slachthuis binnen, werden opgehangen aan een ketting, opgetild, hun keel werd doorgesneden… het hele proces werd opgedeeld in stapjes." Het was het begin van de industrie. De slachtlijn werd geïntroduceerd en geperfectioneerd.
Heel vroeger werd het varken in een kelder op stro gelegd of zelfs in de gooj kamer op de grond, want daar werd toch niet gestookt. Een of twee dagen later kwam de slager terug om het varken in stukken te verdelen (sjtökkere). Het werd van de ladder gehaald en op een tafel gelegd en dan ging het mes er in.
Halal keurmerken staan op vlees van dieren die geslacht zijn volgens de Islamitische wetten. Dat houdt onder meer in dat het dier moet sterven door een snede in de hals met een scherp mes. Vlees dat volgens de Islamitische eisen is geslacht wordt halal genoemd.
In het slachthuis (slachterij) worden de dieren uit de veehouderij geslacht. Eerst worden ze bedwelmd en gedood, vervolgens onthaard en ontdaan van organen. Goedgekeurd vlees gaat vervolgens naar de uitsnijderij. Daar vindt de verdere verwerking van vlees plaats.
In Nederland moet een dier dat wordt geslacht vóór het doden worden verdoofd (bedwelmd). Uitzondering daarop is het ritueel slachten volgens de joodse of islamitische ritus. Daarbij wordt een rund, schaap of geit niet verdoofd, maar vastgezet. Via een halssnede door beide halsslagaders bloedt het dier dood.
Er zijn vier manieren voor het halal slachten van kippen: onverdoofd; elektrisch waterbad en handmatige slachting; elektrisch waterbad en machinale slachting; en gasmethode gevolgd door machinale slachting.
Alvorens een paard wordt geslacht is het in de stal bij de slachterij voldoende tot rust gekomen. Dat biedt bij leven minder stress en komt na de slacht de kwaliteit van het vlees ten goede. Het paard wordt naar de schietplaats geleid waar het met behulp van een zogenaamd schietmasker wordt gedood.
een emmer met een lege zak om de kip in te leggen zodra ie onthoofd is, en een scherpe bijl. als ze dan rustig ligt met de kop op de balk in 1x hard maar doelbewust slag in/op de nek. met mijn bijltje is de nek gelijk door, dus het dier gelijk uit z'n lijden.
Dieren die ritueel worden geslacht, worden niet verdoofd voordat het mes wordt gehanteerd. Sommige dieren raken meteen in een shock, maar de dieren die nog wel pijn voelen kunnen dat niet uiten, omdat ook hun luchtpijp is doorgesneden, aldus de onderzoekers. Bloed in de luchtpijp kan verstikking veroorzaken.
De nek breken Houd de kip direct onder de kop vast, laat haar vrij hangen en maak met uw hand een stevige slag in achterwaartse richting met de kip. Hierdoor zal de nek van het dier direct breken. De nek omdraaien Houd de kip op dezelfde manier vast als voor het breken van de nek.
Bij halal vlees mogen dieren alleen reversibel (omkeerbaar) verdoofd worden. Het dier moet dan in theorie nog uit zijn verdoving kunnen ontwaken. Bij sommige slachterijen wordt er daarom gekozen voor helemaal geen verdoving, dus onverdoofde slacht. Dit geldt met name voor schapen en geiten.
Voorwaarden zijn dat de kip onverdoofd wordt geslacht en dat er een imam bij moet zijn. Een grote kippenslachter zegt daarom gecertificeerde slachters in dienst te hebben, die de imam kunnen vervangen. Wakker Dier bevestigt dat de meeste kip halal is.
Religieus levende Joden eten alleen vlees van zoogdieren en gevogelte die zijn geslacht door middel van een halssnede en verbloeding. Verdoving of bedwelming is hierbij niet toegestaan. Dit noemt men sjechita.
Runderen mogen onverdoofd of onbedwelmd geslacht worden. Via een halssnede door beide halsslagaders bloedt het dier dan dood. Hier zijn wel strenge regels voor. Het onbedwelmd (ritueel) slachten van dieren mag in Nederland alleen in een erkend slachthuis en staat onder toezicht van de NVWA.
Voor het slachten worden de varkens 'verdoofd'. In Europa gebeurt dit vaak met gas: met een lift worden de varkens naar een gaskamer gebracht met hoge concentraties CO2. Na twintig seconden ademnood en doodsangst raken de varkens bewusteloos. Hierna worden de halsslagaders doorgesneden en bloeden de varkens dood.
Vleesvarkens worden geslacht als ze 100 kilo wegen. Een vrachtwagen brengt ze naar het slachthuis, waar ze worden verdoofd en geslacht. Daarna gaat het vlees naar slagers en supermarkten waar het verkocht wordt aan de klant. Nederlanders zijn dol op vlees.
Thuisslachting is alleen toegestaan voor varkens, schapen, geiten, gekweekte wilde hoefdieren, pluimvee en konijnen. Thuisslachting van runderen en paarden is steeds verboden. Het slachten van deze dieren moet in een erkend slachthuis gebeuren.
'Er zijn moslims die zeggen dat de Koran niet alleen regels geeft hoe je moet slachten, maar ook voorschrijft dat alles wat een moslim eet heilzaam moet zijn', verklaart Berger. 'Het voedsel dat zij eten moet goed zijn voor henzelf, maar ook voor de natuur, want de mens moet van de Koran goed zorgen voor de schepping.
Nu Vlaanderen en sinds kort ook Wallonië een verbod op onverdoofd slachten hebben ingevoerd, kan er in België nog slechts op één plek halal geslacht worden, in het slachthuis van de nv Abattoir in Anderlecht.
Re: Kan een kat een (grote) volwassen hen doden? Er zijn maar weinig katten die zich aan een kip wagen. Natuurlijk heb je altijd wel eens een uitzonderlijk exemplaar, maar die zijn redelijk zeldzaam.
Van vleeskippen eten we zowel de hennen als de hanen. In de reguliere pluimveehouderij worden die binnen zes weken geslacht en op die leeftijd is er geen smaak- verschil tussen haan of hen. We eten dus nog wel hanen, maar weten dat niet.
Het snel en vooral pijnloos doden van een zieke vogel kan het beste gebeuren met narcose-ether, dat bij de apotheker te verkrijgen is. Stop de zieke vogel in een klein plastic zakje (bijvoorbeeld een boterhamzakje) en giet hier een klein beetje narcose-ether bij in (ca. 15 ml. is wel voldoende).
Als een gunstig keuringsresultaat wordt bekomen, worden de varkens gedreven naar de plaats van het bedwelmen/verdoven. De dieren worden elektrisch (elektrische schok door het plaatsen van elektrodes op de kop) of door middel van gas (CO2) in een toestand van bewusteloosheid gebracht.
Bij pluimvee gebeurt dit meestal door meerdere dieren tegelijkertijd met hun kop door een waterbad te laten passeren. Door het water loopt een elektrische stroom zodat de dieren verdoofd worden.