Vloerverwarming in de nacht uit of aan? Het wordt aangeraden om de vloerverwarming in de nacht niet volledig uit te zetten. Het is beter om de vloerverwarming op een lager niveau in te stellen; hierbij wordt 18 graden aangeraden.
Heeft u vloerverwarming? Dan is het niet verstandig om uw huis zo veel af te laten koelen. Het kost dan namelijk juist meer energie om in de ochtend weer op temperatuur te komen. Als u vloerverwarming heeft, kunt u de thermostaat 's nachts dus beter op 18 graden zetten.
Om een optimaal rendement uit uw vloerverwarming te halen, is goede isolatie van groot belang. Er kan dan geen warmte 'weglekken' en alle warmte die de vloerverwarmingsbuizen bereikt, gaat naar de plaats waar die heen moet: de ruimte boven de buizen. Zo gaat er geen energie verloren aan het verwarmen van de ondervloer.
Wat is de ideale temperatuur vloerverwarming? Voor de beste temperatuur thermostaat vloerverwarming, adviseren wij u deze in te stellen op een watertemperatuur tussen de 30° en 40°C.
Thermostaat 's nachts laag
Milieu Centraal adviseert een nachtstand van ongeveer 15 graden. “Zeker als uw huis slecht geïsoleerd is”, vertelt Van Meegeren. “Heeft u vloerverwarming of een warmtepomp? Dan is 17 of 18 graden de beste keuze.
Aangezien elektrische vloerverwarming snel opwarmt kan deze wel worden uitgeschakeld. Maar ook dit kost energie wanneer u van een koude ruimte naar een warme ruimte wilt gaan. In het geval van vloerverwarming op water adviseren wij om de vloerverwarming te verlagen in plaats van uit te schakelen.
Veel mensen die over vloerverwarming in hun huis beschikken stellen zich de vraag of ze er goed aan doen om deze 's nachts af te zetten of niet. Algemeen wordt aangeraden om dit niet te doen, maar de vloerverwarming gewoon op een lager niveau in te stellen. Op dit vlak wordt een temperatuur aangeraden van 16 graden.
Ten opzichte van een verwarmingssysteem met radiatoren is vloerverwarming 10 tot 15 procent zuiniger. Gelijkmatige warmte: met vloerverwarming kun je je kamer veel gelijkmatiger verwarmen dan wanneer je dit met radiatoren doet.
Je kunt een lager gasverbruik met vloerverwarming bereiken en ervaart een hoger comfort door de aangename warmte. Met een vloerverwarming bespaar je tot wel 10 tot 15% op de gaskosten in vergelijking met gewone radiatoren.
De kosten van de aanschaf en installatie zijn een van de grootste nadelen van vloerverwarming. Deze zijn een stuk hoger dan bij de aanleg van radiatoren. Daarnaast is het bij een bestaand huis niet makkelijk om vloerverwarming aan te leggen.
Van vloerverwarming wordt tijdens de zomer nauwelijks gebruik gemaakt – tenzij er ook mee gekoeld wordt, maar dat doet niet lang niet iedereen. Het is dus in theorie mogelijk om het vloerverwarmingssysteem in de zomer helemaal uit te zetten.
Vloerverwarming is duurder dan het plaatsen van radiatoren. Dat komt doordat de werkzaamheden, vooral in een al bestaande woning, veel arbeidsintensiever zijn. Toch is het laten plaatsen van vloerverwarming waarschijnlijk goedkoper dan je dacht.
Een goede isolatie is heel belangrijk om op warmte te besparen. Wanneer warmte namelijk weglekt via ramen en deuren, dan wordt het er binnen niet warmer van. Zorg voor goede tochtstrips en gebruik radiatorfolie achter de verwarming, zodat de warmte het huis in gaat.
Balans tussen comfort en energiebesparing
Daarnaast is de kans groot dat u het koud krijgt, terwijl de vloerverwarming aan het opwarmen is en u dan de thermostaat hoger zet dan normaal. Dit kost uiteindelijk meer energie. Oftewel: het is vooral aan u om de balans te vinden tussen energiebesparing en wooncomfort.
De slimme thermostaat is namelijk niet alleen geschikt voor het regelen van je vloerverwarming. Het systeem werkt namelijk ook met de warmtepomp, de boiler en conventionele thermostaten. Daarnaast heb je de optie om meerdere verwarmingszones gelijktijdig te bedienen.
Dit systeem zal dus niet genoeg warmte produceren om de ruimte volledig te verwarmen. Het gaat hier dus om een aanvulling op het bestaande verwarmingssysteem. Kortom: vloerverwarming is uitstekend in staat om uw woning of ruimte op een energiezuinige manier zo warm te krijgen als u wilt.
Oude pompen hebben vaak drie vaste standen (I, II en III) en staan in de meeste gevallen afgesteld op de hoogste (comfort) stand. De vloer wordt dan het snelst warm, maar energiezuinig is het niet. Tip: zet de pomp eens op de laagste stand.
De meeste mensen vinden dat de ideale temperatuur in leefruimte tussen de 19 en 22 graden ligt. Voor anderen geldt 'hoe warmer hoe beter', maar hou natuurlijk in gedachten dat elke graad meer zich ook op je factuur zal laten zien. Verwarm dus liever maximaal tot 20 of 21 graden.
Elk graadje lager zorgt voor een besparing van 6 à 7% in het gasverbruik. Trek een dikke trui aan, steek wat kaarsjes aan, ga met een kleedje op de bank zitten en wen aan die iets lagere temperatuur.
Elektrische verwarming met infrarood werkt uiterst energiezuinig: bij infrarood verwarming heb je namelijk een minder hoge temperatuur nodig om het zelfde warmtegevoel te verkrijgen. Zeker wanneer je woning goed geïsoleerd is, haal je meer voordeel uit infrarood verwarming dan gelijk welke andere soort.
Bij gemiddeld winterweer (Tussen 2°C en 7°C) verbruik je ongeveer 0,045 tot 0,06 kWh per m². Bij koud winterweer (van -3°C tot 2°C) verbruik je 0,075 en 0,09 kWh per m². Ten slotte is er ook nog erg koud winterweer waar je 0,09 en 0,12 kWh per m² zal verbruiken.
Elektrische vloerverwarming is in aanschaf gemiddeld € 200 goedkoper dan traditionele vloerverwarming. Echter zijn de kosten van elektrische vloerverwarming in gebruik hoger, gezien de hogere prijs van elektriciteit ten opzichte van gas. Het nemen van elektrische verwarming als hoofdverwarming is dan ook af te raden.
Het is een mythe dat vloerverwarming slecht is voor de gezondheid. Door de stralingswarmte is er immers een betere luchtvochtigheid en minimale luchtcirculatie zodat u geen last heeft van rondvliegende stofdeeltjes die bij radiatoren wel eens kunnen voorkomen.