Augurk en Komkommer zijn het nauwst verwant en heten -beiden- officieel: Cucumis sativus. Toch zijn het twee verschillende soorten groene vruchten, die als 'groente' worden verhandeld. Vers ge-oogste Augurken zijn knapperig, fris van smaak maar pittger dan Komkommers.
Een augurk is eigenlijk een komkommer
Dat klopt: een augurk is gewoon een kleine komkommer, wist je dat? Met dit verschil dat een augurk rauw niet te eten is. Daarom worden onze groene vrienden ingelegd in azijn, eventueel met kruiden of suiker.
Wat is gezondere komkommers of een augurken? Beide groente zijn gezond. Komkommers bestaan uit meer water dan een augurk, namelijk 95%. Komkommers bevatten minder calorieën dan augurk, namelijk bijna de helft minder aan calorieën (2,6 kcal per 20 gram) (1).
Augurken zijn eigenlijk komkommers maar dan zo ontwikkeld dat ze veel kleiner en harder blijven. Je kunt ze inmaken om ze lekker te maken en dat is heel leuk om te doen! Onderaan deze pagina vind je dan ook een recept om de augurken die je hebt geoogst in te maken. Zaaien doe je tussen half april en eind mei.
Augurken bevatten relatief weinig calorieën en daarom lijkt het alsof je er oneindig veel van kan eten. Het is een gezonder tussendoortje dan vele andere opties. Er zit veel vitamine K in augurken. Vitamine K ondersteunt onder andere een normale bloedstolling.
Vitamine K in augurken
In augurken zit vitamine K, dit is een vitamine welke onmisbaar is voor het lichaam en onderdeel is van de stollingsmechanisme van ons lijf.
Uit recent onderzoek blijkt dat slechte bacteriën de vorming van buikvet kan verhogen. Het eten van augurken verdrijft slechte bacteriën uit je darmen. Dat komt door de aanwezige probiotica in augurken die de schadelijke ophoping van slechte bacteriën en ontstekingen in de darmen verminderen.
Azijn. Het consumeren van teveel azijn zorgt ervoor dat je lever verzuurt.Het wordt een augurkje en functioneert minder goed.
Ingemaakte augurken zijn makkelijker te verteren en bevatten veel mineralen, vitaminen en antioxidanten.Boven-dien zijn gefermenteerde producten goed voor onze darmflora. Eet dus eens een paar schijfjes augurk op een broodje kaas of gewoon zo, direct uit de pot. Hoef je echt niet preggers voor te zijn.
De meest gezonde optie die in de meeste supermarkten verkrijgbaar is, zijn de natriumarme augurken.
Augurkensap is niet slecht voor je, maar je hebt er uiteindelijk weinig aan. Volgens anekdotisch bewijs en heel weinig onderzoek kan het helpen tegen spierkrampen, maar hydrateert het je verder niet beter dan water.
Waarom de cravings naar augurken? Ben jij een van de vele vrouwen die tijdens de zwangerschap niet weg kan blijven van augurken? Dat kan komen door de sterke smaak van zuur van augurken, waar veel zwangeren behoefte aan hebben. Dit kan ook helpen tegen ochtendmisselijkheid.
Wist je dat de komkommer tot de top drie behoort van meest gekweekte groente? Zo kom je bijna nooit voor een leeg schap te staan en dat is maar goed ook, want de komkommer is geschikt om elke dag te eten. Hij is lekker, gezond en bevat ook nog eens weinig calorieën.
Samen met de komkommer behoort de augurk tot de Cucumis sativus. Het verschil ten opzichte van komkommers is dat augurken kleiner zijn, omdat ze jonger geplukt worden. Vers worden augurken bijna niet gegeten. We kennen de augurk dan ook uit de supermarkt wanneer deze in het zuur of zoetzuur zijn opgelegd.
We konden eergisteren lekker buiten spelen en rauwkost eten. Aan het einde van de dag krijgen de kinderen rauwkost van tomaat, komkommer, augurk, olijven en dat vinden ze heerlijk.
De augurk is eigenlijk hetzelfde als een komkommer, beiden behoren tot de soort Cucumis sativus. In tegenstelling tot de komkommer is de augurk niet lekker om rauw te eten, de augurk is erg hard, en smaak zit er niet aan. De augurk heeft altijd een bereiding nodig.
Door de hoge zuurtegraad zou augurkensap bepaalde zenuwprikkels beïnvloeden, waardoor de spiercontracties afnemen. De spier ontspant zich dan weer.
Een augurk kan net zoals een komkommer rauw gegeten worden. Het verwijderen van de het stukje aan de kant waar de steel zat is aan te raden.
Klachten en symptomen bij leververvetting
Leververvetting veroorzaakt meestal geen klachten. Sommige mensen hebben last van (vage) pijn rechtsboven in de buik en vermoeidheid. Heel soms is er sprake van geelzucht. Geelzucht is het geel zien van het oogwit en de huid.
Een gezonde lever: dit moet je vermijden
Om je lever gezond te houden, is het belangrijk te weten wat je lever niet verdraagt. In de eerste plaats zijn alcohol, cafeïne, roken, zwarte thee, cola, cacao en chocolade enorm grote energievreters voor je lever.
Dan kun je dus proberen of het effect heeft op je spieren. Naast dat het kramp in je spieren kan voorkomen, zit de sap van augurken boordevol met antioxidanten en vitamine C en E. Deze cocktail geeft je immuunsysteeem een boost (dag griepjes!) en geeft je lichaam een fijne opkikker, zo schrijft Cosmopolitan.
Voorbeelden van gefermenteerde groenten zijn o.a.: zuurkool, kimchi, tempeh, natto, zwarte knoflook, miso en zure bommen/augurken.
Een augurk is net een kleine komkommer, maar in tegenstelling tot komkommers worden ze zelden rauw gegeten. Augurken worden vooral ingemaakt in azijn, eventueel met kruiden en/of suiker. Heel groot of mini: augurken vind je in alle maten.