Gebruik producten met een goede vetzuursamenstelling Bak met olie of margarine: maximaal 1 eetlepel vetstof per persoon voor warme maaltijden. Smeer zuinig minarine of margarine op brood. Eet mager vlees: 100 gram per dag. Vervang vlees 2 keer per week door vis.
Hoeveel oliën en vetten per dag? Voor volwassen vrouwen is het advies om elke dag 40 gram oliën en vetten binnen te krijgen en voor mannen 65 gram.
We hebben allemaal elke dag oliën en vetten nodig. Het Voedingscentrum geeft aan dat volwassenen (19-69 jr) per dag 65 gram (mannen), dan wel 40 gram (vrouwen) smeer- en bereidingsvetten nodig hebben. Volwassenen kunnen margarine óf halvarine op de boterham gebruiken.
Ook zitten in de meeste oliën minder verzadigde vetten dan in boter. Boter kun je niet 1 op 1 vervangen door olie, omdat boter meer water bevat dan olie. Het werkt met de volgende rekensom: (x) gram boter x 0,82 = (y).(y) ÷ 0,92 = benodigde hoeveelheid olie.
Als je gaat wokken of frituren, kies dan het liefst een zonnebloemolie met een hoog gehalte oliezuur, mais -of pindaolie. Voor bak -en ovengerechten is de beste keus kokosolie, pindaolie, geraffineerde olijfolie, amandel – of sesamolie.
Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren. Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting.
Doordat zonnebloemolie voornamelijk uit meervoudig onverzadigde vetten bestaat, kunnen deze gemakkelijk oxideren. Er komen dan, volgens onderzoekers vooral bij zonnebloemolie, schadelijke aldehyden vrij. Deze aldehyden kunnen het DNA beschadigen en daarmee ziektes in de hand werken.
Verhit in de koekenpan per persoon één eetlepel olie, vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Leg het vlees of de vis in de pan. Beweeg het tijdens het bakken af en toe heen en weer om aanbakken te voorkomen. Als het lijkt aan te branden, zet de warmtebron dan wat lager.
Hoeveelheid: 100 ml olie voor 100 g boter
Boter laat zich door veel plantaardige olies vervangen. Olijfolie is ideaal voor het bakken in de pan en om pasta op smaak te brengen. Kokosolie of zonnebloemolie zijn heel geschikt voor fijn gebak.
Antwoord: Ongeveer 2 liter olie per pan. De temperatuur van de olie moet circa 190°C zijn. Gebruik bij voorkeur een frituurpan.
1 theelepel (tl) is 5 ml. 1 eetlepel (el) is 15 ml.
Volgens hoogleraar Levensmiddelentechnologie Tiny van Boekel (Wageningen University & Research) kun je het best met olie bakken en braden. "In oliën zitten onverzadigde vetten. Die zijn beter dan de verzadigde, die in boter en andere harde vetten zitten.
Is bij het olie bijvullen teveel olie erin gedaan? Dan is de vraag hoeveel teveel. Als de olie net boven het maximum van het oliepeil uitkomt dan is het geen probleem. Bij elke auto zit er wel een kleine marge voor teveel olie.
Vanuit een gezondheid perspectief is olie een stuk gezonder dan boter om mee te bakken. Olie bevat veel minder verzadigde vetten dan boter. Ook met die reden in ons achterhoofd is het altijd beter om voornamelijk te werken met olie in plaats van boter.
Hoewel er geen exacte richtlijnen zijn voor de hoeveelheid olijfolie die je dagelijks zou moeten consumeren, zijn er enkele richtlijnen die kunnen helpen bij het bepalen van de juiste hoeveelheid. De meeste gezondheidsorganisaties raden aan om ongeveer drie eetlepels (rond de 40 ml) olijfolie per dag te consumeren.
Dosering: hoeveel druppels heb ik nodig? De normale verdunning is 2% dat wilt zeggen 2 druppels essentiële olie op 5 ml basisolie.
Boter kun je niet 1 op 1 vervangen door olie, omdat boter meer water bevat dan olie. Het werkt met de volgende rekensom: (x) gram boter x 0,82 = (y). (y) ÷ 0,92 = benodigde hoeveelheid olie.
Gebruik producten met een goede vetzuursamenstelling
Bak met olie of margarine: maximaal 1 eetlepel vetstof per persoon voor warme maaltijden. Smeer zuinig minarine of margarine op brood. Eet mager vlees: 100 gram per dag. Vervang vlees 2 keer per week door vis.
Voeg dan olie (geen olijfolie, deze heeft een te laag rookpunt en zal snel verbranden) of boter toe.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Het verschil tussen het minimum- en maximumstreepje is ongeveer 0,5 tot 1 liter. Ziet u dat het oliepeil ongeveer bij het minimumstreepje ligt? Voeg dan iets minder dan een liter olie toe. Als u tussen de streepjes ongeveer in het midden meet, voegt u bijna een halve liter toe.
Om gezond te bakken kun je dus het beste vloeibaar vet gebruiken. Je kunt hierbij denken aan verschillende soorten oliën, maar bijvoorbeeld ook aan vloeibare margarine of een vloeibaar bak- en braadproduct. Er zijn verschillende typen olie verkrijgbaar in de supermarkt, zoals olijfolie, zonnebloemolie en arachideolie.
"We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond", legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken. "Olijfolie is rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten", verduidelijkt Sollid.
Het is aan te raden gebruikte frituurolie nooit aan te vullen met nieuwe olie. Oude olie kan met zuurstof reageren en ranzig worden. Bovendien ontstaan er sneller schadelijke stoffen zoals PAK's.