Beschrijving. Teriyaki saus is een vaste waarde binnen de Japanse keuken. Samengesteld uit "Teri" wat glans betekent en "Yaki" wat grill betekent verwijst het naar een zoete en lichtjes zure saus die uw gerechten in een zachte smaak hult.
Waar smaakt Japanse teriyaki naar? Bij authentieke teriyaki proef je een zoutige umami-smaak. Dit komt door basis van sojasaus en mirin, een zoetere versie van sake, een traditionele Japanse rijstwijn. De minder traditionele teriyaki recepten bevatten vaak smaken zoals knoflook, gember, sesam of het zure van citrus.
Deze gemakkelijke, zelfgemaakte teriyakisaus is een smaakvolle combinatie van zoet en pittig die tot in de perfectie indikt voor gebruik in al je favoriete recepten! Het is een perfecte mix van sojasaus, sinaasappelsap, lichtbruine suiker, knoflook, gember en meer!
De oorspronkelijke teriyakisaus uit Japan maak je van sake, mirin, sojasaus en suiker. Dit wordt gemengd en ingekookt en daarna heb je een donkerbruine en glanzende saus die gebruikt wordt voor eten wat je gebakken, gegrild of geroosterd hebt.
Yakitori wordt alleen bij kip gebruikt. Yakitori is ook altijd aan een spiesje en is in Japan echte 'streetfood', een snelle snack dus, terwijl je bij teriyaki vaak grotere delen van de kip (of van een ander beest, bijvoorbeeld zalm) met saus insmeert en bakt of grilt en zittend in een restaurantje eet.
Yakitori saus combineert de geweldige smaken van zoute Japanse sojasaus, zoete suiker en zure azijn tot de perfecte marinade voor op spiesjes geregen gegrilde (yaki)kipfilet (tori).
In de winkel gekochte ongeopende teriyakisaus kan tot zes maanden in een voorraadkast blijven staan. Maar zelfgemaakte teriyaki-sauzen zijn slechts een paar dagen of een week houdbaar nadat ze in een gesteriliseerde container zijn gegoten. Gekoeld is een zelfgemaakte saus twee tot drie weken houdbaar.
Ketjap Manis is een Indonesische sojasaus, die een stuk dikker en zoeter is dan de standaard sojasaus. Dit komt door de toevoeging van palmsuiker. De saus wordt vaak gebruikt in bijvoorbeeld nasi goreng. Het is ook geschikt als dipsaus.
Mirin wordt vaak gebruikt voor het Oosters marineren van rood vlees, vis, gevogelte en verschillende soorten groenten. Ook is het een goede toevoeging aan marinades,sauzen of dressing. Vanwege het hoge suikergehalte zorgt het voor een wat stroperige structuur. Mirin is daarnaast ook goed als glacé te gebruiken.
Teriyaki is een specifieke manier van eten bereiden die in Japan al tijdens de 17e eeuw is ontstaan. Het is één van drie voornaamste methodes voor het bereiden van vlees naast yakitori en sukiyaki. In alle drie zit het woord “yaki” (焼 き) dit betekent zoiets als gegrild, of gebakken.
Wanneer je zelf Teriyaki maakt, is dat een gezonde saus. Je mist met name alle ongezonde ingrediënten, zoals toegevoegde zout, suiker en dierlijke producten. Hierdoor weet je wat je binnen krijgt. Daarnaast is knoflook goed voor je bloedvaten, is gember een boost voor je immuunsysteem en zit chili vol antioxidanten.
MIRI (Mid-Infrared Instrument) is een instrument voor de James Webb-ruimtetelescoop (JWST) speciaal voor straling in het mid-infrarood (golflengtes van enkele micrometers). Het instrument bestaat uit twee hoofdmodules: een imager en een spectrometer.
Unagi is het Japanse woord voor een specifieke palingsoort, deze saus wordt dan ook wel palingsaus genoemd. Gebruik de saus om paling, maar ook andere vissoorten, in te marineren, om ze daarna te roosteren of te bakken op de plaat.
Mirin is het zoete zusje van sake. Een rijstwijn met een lager percentage alcohol en een hoger percentage suiker dan dat sake heeft. Het alcoholpercentage varieert, maar ligt bij mirin meestal onder de 10 procent en bij sake rond de 15 procent.
We snappen de verwarring. Beide producten worden namelijk ook van rijst gemaakt, maar hebben een wezenlijk andere smaak. Rijstazijn is namelijk azijn en dus zuur, mirin is rijstwijn en heeft een zoetere smaak. Vervang het een dus nooit door het ander!
Mirin is geen azijn
Vaak in een adem genoemd met rijstazijn maar het is rijstwijn. Een Japanse alcoholsoort met een zoete smaak. Het wordt gemaakt door gare en geslepen rijst te mengen met een distillaat van sake. Dit distillaat wordt ook wel 'koji' en 'shochu' genoemd.
Het verschil tussen rijstazijn en sushi azijn
En het verschil tussen die twee, daar kunnen we behoorlijk kort over zijn. Sushi azijn is namelijk gewoon rijstazijn, waar al suiker en zout aan is toegevoegd, en ook af en toe wat smaakversterkers. Sushi azijn kan je dus hierdoor meteen gebruiken, wanneer je sushi bereidt.
Hoisinsaus is gemaakt van een restant van de sojasaus fabricage.
Sojasaus met palmsuiker is ketjap. Coconut Aminos is ingedikt kokosbloesemsap en lijkt qua smaak op ketjap alleen dan zonder de soja. Als je coconut aminos inkookt krijg je dezelfde substantie als ketjap. Je kunt het dus ingekookt gebruiken als alternatief voor ketjap.
Sojasaus wordt ketjap doordat er palmsuiker en/of melasse aan wordt toegevoegd. Vandaar de zoete smaak en de stroperige structuur. Ketjap is absoluut niet vergelijkbaar met 'gewone' sojasaus en het is dus niet één op één te vervangen.
Wat extra ingrediënten toevoegen, andere weghalen et voilà, een bijzondere, zelfgemaakte Teriyaki saus. Je kunt een grotere portie maken en die in kleinere invriezen, zo heb je het altijd bij de hand.
De ketjap blijft twee maanden na THT en mogelijk langer goed (Als het er nog goed uitziet). Als er geen datum vermeld is, dan blijft de kwaliteit na de aankoopdatum ongeveer drie jaar goed. Daarna verslechtert deze langzaam, maar de kans op echt bederven is klein.
In marinades, teriyaki en yakitori. Na openen buiten de koelkast nog maanden te bewaren.
Het Japanse gerecht yakitori bestaat uit kipspiesjes, gemaakt met sappige stukjes vlees van verschillende delen van de kip, gegrild boven een houtskoolvuurtje. De spies wordt op smaak gebracht met zout of met tare, een glace gemaakt van mirin en zoete sojasaus.