Om de huid te beschermen tegen UV-straling van de zon, wordt het pigment melanine aangemaakt door de pigmentcellen. Bij te veel UV-licht kunnen de pigmentcellen in de war geraken en te veel melanine aanmaken waardoor dit pigment zich op één plek verzamelt en pigmentvlekken ontstaan op onze huid.
Door in aanraking te komen met zonlicht geven deze pigmentcellen pigment ('melanine') af aan de bovenste huidlaag, hierdoor krijgt de huid een bruine kleur. Dit is wat gebeurt bij het normale pigmentatieproces. Wanneer er een verstoring is in dit proces, kunnen pigmentvlekken ontstaan.
De oorzaak: overproductie van melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor huid- en haarkleur. Dit kan resulteren in donkere vlekken op de huid. Pigmentvlekken worden dus veroorzaakt door een overmatige productie van melanine. Het beschermt de huid tegen schadelijke UV-strale en absorbeert de warmte van de zon.
Hyperpigmentatie kan op elke leeftijd en bij elk huidtype ontstaan. Sommige pigmentvlekken zijn al vanaf de geboorte aanwezig, maar de meeste ontstaan pas in de jeugdjaren of pubertijd. Andere oorzaken van pigmentvlekken zijn: Hormonale schommelingen door gebruik van de anticonceptiepil of door zwangerschap.
Vitamine C kan de overmatige productie van melanine door het enzym tyrosinase onderdrukken. Hierdoor kunnen pigmentvlekken worden voorkomen. Vitamine C is een sterk anti oxidant en kan reeds bestaand pigment ophelderen.
Pigmentvlekken gaan in de meeste gevallen niet vanzelf weg, maar ze zijn wel goed te behandelen. Met de laser kunnen we de overproductie van pigmentcellen in de huid afbreken, zodat de verkleuring verdwijnt. Naast een laserbehandeling kan ook een chemische peeling of een crème oplossing bieden.
Border/rand: de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand. Color/kleur: de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren. Diameter: de vlek of moedervlek is groter dan 5 millimeter. Evolving/evolutie: de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.
Levervlekken (officieel lentigo solaris, lentigo senilis) zijn goedaardige, lichtbruin gepigmenteerde vlekjes. Ze zijn het gevolg van schade die is aangericht door de zon, en komen vanaf middelbare leeftijd het meest voor bij mensen met een bleke huid.
Maar werkt dit middel echt of is het een fabel? Dit is een fabel. Citroen bevat fruitzuur en kan de huid enorm irriteren. De huid droogt uit en kan vol met bultjes komen te zitten, door het sap van citroen heb je kans op phytophotodermatitis.
In principe zijn pigmentvlekken niet gevaarlijk. Denk bijvoorbeeld aan 'ouderdomsvlekken', een zwangerschapsmasker of pigmentvlekken die door beschadigingen van de huid zijn ontstaan. Houd ze wel goed in de gaten.
Limoen en citroen zijn goede middelen om pigmentvlekken te verwijderen of te verminderen. Biedt bavetten namelijk een zuur dat melanine kan afbreken. Melanine bepaalt de kleur van de huid en wordt aangemaakt in de pigmentcellen. Limoen en citroen staan er om bekend dat ze gezichtsvlekken aanzienlijk kunnen verminderen.
Soms kunnen er ook witte vlekken op de huid ontstaan (hypopigmentatie). Pigment verdwijnt dan, bijvoorbeeld na ontstekingen, eczeem, zweren, infecties, auto-immuunziekte of brandwonden.
De beste manier om je te beschermen tegen hyperpigmentatie is dan ook de schaduw opzoeken en zonnebescherming aanbrengen. Om bestaande pigmentvlekken te verminderen, kan een dermatoloog een aantal medische behandelingen voorschrijven, gaande van topische medicatie tot peelings en lichttherapie.
Bio-Oil is een olie welke is ontwikkeld om de huid te herstellen en te verbeteren. De ingrediënten in de Bio-Oil zijn zo samengesteld dat zij littekens, striae en pigmentvlekken zichtbaar verminderen.
Ouderdomsvlekken komen evenveel bij mannen en vrouwen voor. Hoewel de meeste vlekken pas na je 50ste jaar ontstaan kun je ze soms ook op jongere leeftijd zien verschijnen, vanaf je 30ste jaar al. Ouderdomsvlekken zijn onschuldig en zullen later nooit kwaadaardig worden.
Ze kunnen alle vormen hebben en de bruine kleur kan wisselen van heel lichtbruin tot bijna zwart. Ouderdomsvlekken blijven altijd zichtbaar en verdwijnen niet in de winter. Wel kunnen ze na een aantal jaren iets lichter worden.
Voedende arganolie is een goed middel om je ouderdomsvlekken mee te behandelen. Dit middeltje bevat namelijk vitamine E, wat bekend staat om zijn blekende werking. Daarnaast vermindert arganolie de aanmaak van melanine, waardoor je huid dus minder donker pigment aanmaakt.
Overmatige stress kan resulteren in 'stress uitslag' of netelroos. Netelroos bestaat uit verhoogde, roodkleurige plekjes of striemen. Het kan jeuken, soms ook tintelen of een brandende sensatie oproepen. Al treedt netelroos in de meeste gevallen op in reactie op een allergene stof.
Een melanoom heeft verschillende tinten bruin, roze, rood en zelfs zwart. Een pigmentvlek tot 6 mm diameter is meestal onschuldig. Is de vlek groter, dan moet je opletten. Is de vlek alleen maar gegroeid zonder dat er andere veranderingen waren (A,B of C), dan is ze meestal onschuldig.
Hoe herken ik een kwaadaardige moedervlek ? De moedervlek mag niet a-symmetrisch groeien; d.w.z de ene helft ziet er anders uit dan de andere helft van de vlek. Een moedervlek mag niet van kleur of kleursamenstelling veranderen. Bij een melanoom zien we vaak verschillende tinten, bruin, zwart, wit, blauw of rood.
Er zijn een aantal pigmentvlekken crèmes en ingrediënten die heel goed kunnen helpen tegen een vlekkerige huid. Plan vooruit met Retinol en Retin A (vitamine A-zuur),vormen van vitamine A. Naast het verminderen van donkere vlekjes helpt deze beschermende antioxidant om toekomstige donkere vlekken te voorkomen.
Hoe lang duurt het herstel na een pigmentvlek verwijderen? Meestal zo'n 4 weken. Na de behandeling is je huid licht rood, iets branderig en is de pigmentvlek donkerder van kleur.