Oorzaken van het vallen
Lichamelijk oorzaken zijn onder andere duizeligheid, bloedarmoede, artrose en zichtproblemen. Een val kan ook veroorzaakt worden door de omgeving, zoals natte vloeren, kleedjes of gebrek aan de juiste hulpmiddelen.
Hulpmiddelen en aanpassingen
Vallen kan gebeuren bij het staan, lopen of gaan liggen. De meeste oplossingen en hulpmiddelen zijn bedoeld om preventief te worden ingezet, zoals zelfremmende rolstoelen, persoonlijke beschermingsmiddelen en alarmeringssystemen.
Hulpmiddelen voor ouderen kunnen onder andere zijn; bad, douche en toilethulpmiddelen, aankleedhulpmiddelen, mobiliteitshulpmiddelen.
Als u duizelig, snel uit balans en daardoor bang bent om te vallen neem dan contact op met uw huisarts. Uw huisarts kan onderzoeken welke factoren er mee spelen bij uw valrisico en u gerichte adviezen geven om het valrisico te verkleinen. Een arts kan kijken of er een lichamelijk oorzaak is dat u veel valt.
Ouderen die op hun hoofd zijn gevallen, hebben ook een grote kans op overlijden. "Dat komt omdat de hersenen bij ouderen gekrompen zijn en er meer vocht om heen zit. De bloedvaatjes tussen schedel en hersenen staan daardoor meer op spanning en kunnen door een val scheuren.
Mobiliteitsstoornissen, bestaande uit stoornissen in balans, looppatroon en/of spierkracht, zijn één van de belangrijkste risicofactoren voor vallen (CBO, 2004; NICE, 2013; Deandra, 2010).
Stap voor stap leren jonge kinderen om te anticiperen op een onbalans, om veilig te vallen en zelf weer op te staan. Valletsels worden daarmee voorkomen en beperkt. Als je veilig kunt vallen, beweeg je vrijer en doe je eerder, vaker en anders mee met spel en aan sport.
De meeste mobiliteitsproblemen bij ouderen worden veroorzaakt door aandoeningen aan het bewegingsapparaat, ofwel de botten, spieren en pezen die ervoor zorgen dat iemand kan bewegen. Voorbeelden daarvan zijn reuma, artrose en rugklachten.
Voor alle ouderen is het belangrijk dat ze genoeg drinken en verkoeling krijgen. Maar er zijn ook ouderen die extra risico lopen, zoals cliënten met hartklachten of diabetes. Ook ouderen die met overgewicht kampen zijn extra kwetsbaar.
Kijk dan bijvoorbeeld naar uw trap, drempels en de verlichting. Merkt u dat er hier risico's op ongevallen ontstaan, dan kunt u hier hulp voor inschakelen. Ook moet u natuurlijk denken aan uw eigen gezondheid. Laat bijvoorbeeld uw ogen regelmatig controleren, en bespreek uw medicijngebruik met uw arts.
Hoe vaak vallen thuiswonende ouderen gemiddeld per jaar? Uit incidentiecijfers blijkt dat 24 tot 40% van de thuiswonende 65-plussers minstens eenmaal per jaar valt, waarvan 21 tot 45% herhaaldelijk. Bovendien verhogen factoren zoals hoge leeftijd en cognitieve stoornissen het valrisico.
De behandeling van valangst is vaak een combinatie van cognitieve gedragstherapie en fysiotherapie. Dit wordt soms gecombineerd met ergotherapeutische adviezen. De fysiotherapeutische oefeningen leer je om weer op een gewone, adequate manier te lopen.
Operaties vanwege een gebroken heup zijn berucht vanwege de vele complicaties en hoge sterfte. Van de bijna 18.000 patiënten per jaar overlijdt één op de drie in het eerste jaar na opname.
Mentale veranderingen.
Iemand kan na een val een angst ontwikkelen om weer te vallen en zijn zelfvertrouwen verliezen. Hierdoor wordt hij minder zelfstandig, waardoor er een extra beroep moet worden gedaan op hulp. Tegelijkertijd vinden ouderen het vaak moeilijk om hulp te vragen.
Te veel afvallen kan komen door een ziekte, pijn, zorgen en te veel alcohol drinken. Uw lichaam krijgt te weinig goede voeding. En gaat spieren afbreken. Eet dan dingen waar veel eiwit inzit, zoals ei, bonen, linzen, kip, vis, soja en noten.
Duw je kin naar beneden, evenals je hoofd. Als je naar beneden valt, val dan eerst met je gezicht, waarbij je hoofd naar de zijkant draait. Breng je armen tot bij je hoofd voor extra bescherming. Houd ze voor je hoofd als je voorover valt, of achter je hoofd als je achterover valt.
Bij een valaanval (vaak wordt de Engelse term 'drop attack' gebruikt) valt iemand plotseling op de grond, zonder het bewustzijn te verliezen. Meestal gebeurt het tijdens lopen of staan, zonder enige waarschuwing.
Een aangepast bed en de eventueel benodigde, aan het bed gerelateerde hulpmiddelen, krijgt u vergoed uit uw basisverzekering. Ook wanneer u enkel aan het bed gerelateerde hulpmiddelen nodig hebt, wordt dit vergoed uit uw basisverzekering.
Hoe kom ik aan krukken? Krukken krijg je meestal op advies van een arts, bijvoorbeeld als je bent geopereerd of op de spoedeisende hulp bent beland. Voordat ze worden meegegeven vanuit het ziekenhuis moet je een formulier invullen. Hierop kun je aangeven of je de krukken wil huren of wil kopen.
Een rollator helpt u om nog zelfstandig te bewegen. De aanschaf van een rollator is echter niet gratis. In sommige gevallen is het echter wel mogelijk om een tegemoetkoming van uw mutualiteit of zelfs volledige terugbetaling voor uw rollator te ontvangen.