Als u rijbewijs B hebt, dan mag u rijden met een aanhanger tot maximaal 750 kg (leeggewicht + laadvermogen). Daarnaast mag het totale gewicht van de combinatie (auto + aanhanger) niet zwaarder zijn dan 3.500 kg.
Wat jij met je auto mag trekken, staat op je kentekenbewijs. Tenzij je een bedrijfsauto hebt, dan vind je het trekgewicht op het conformiteitsbewijs. Heb je een papieren kentekenbewijs, dan staan de trekgewichten vermeld als 'maximum massa (on)geremd'.
Afstemming auto en caravan: 75% regel
Een goede gewichtsverhouding tussen auto en caravan bevordert het weggedrag van de combinatie. De ANWB adviseert daarom de 75% regel in acht te nemen: het gewicht van de (beladen) caravan mag niet meer dan 75% van het gewicht van de (beladen) auto zijn.
Heeft u rijbewijs B (autorijbewijs)? Dan mag u met een auto: een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (lege gewicht + laadvermogen); een aanhanger trekken van meer dan 750 kilo als de auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen) uitkomen.
Volvo V70 T4 - 1600 kg
Onder de motorkap van de V70 T4 een 1.6 liter met turbo en 180 pk. Deze mag een caravan van maximaal 1600 kg trekken. Er is ook een V70 T5 met een tweeliter viercilinder met 245 pk en een maximaal trekgewicht van 1800 kg.
De ANWB houdt een stelregel aan van 75%, dat wil zeggen maximaal 75% van het totale gewicht van de trekauto (incl. alle personen en belading) mag achter de auto gehangen worden. Oftewel, wanneer de auto 2000 kg totaal weegt dan mag de caravan maximaal 1500 kg wegen.
Trekgewicht verhogen
Staat er geen trekgewicht op uw kenteken? Dan heeft u een verklaring nodig van de fabrikant of importeur waarin staat dat uw voertuig technisch geschikt is om een aanhangwagen te trekken.
Als je een occasion als trekauto in wilt zetten kies dan voor een Micra van de huidige generatie, die sinds 2017 wordt gebouwd. Ook de daarin eerder toegepaste 0,9 liter IG-T-motor van 90 pk is in staat tot 1.200 kg geremd gewicht te trekken. Je betaalt er zo'n 10.000 tot 15.000 euro voor.
Heel gemiddeld moet u denken aan vanaf 90 kW (motorvermogen) of 120 pk en een koppel (trekkracht) vanaf 200 Nm. Wanneer een bepaalde auto bij u in beeld komt, kunnen we altijd de individuele trekeigenschappen van de bewuste auto bekijken in combinatie met het caravangewicht.
Een auto kan maar een beperkt gewicht dragen. Een standaard gezinswagen heeft een laadvermogen van ongeveer vijfhonderd kilo. Bij een break kan dat oplopen tot zeshonderd kilo en een grote monovolume tot zevenhonderd kilo. Het maximale laadvermogen hangt af van model tot model.
Verhogen van het trekgewicht (dus maximum aanhangwagenmassa - 'wat de auto mag trekken') is niet mogelijk. Softwarematige tuning zal ook weinig effect hebben omdat deze motor geen turbo heeft. Bij een turbomotor wordt bij chiptuning extra brandstof toegevoerd én door verhoging van turbodruk ook extra lucht.
De meeste auto's die een trekhaak hebben zullen een kogeldruk hebben van 50 of 75 kilogram. Dat betekent dat er niet meer dan 50 of 75 kilo op de haak mag komen. Dat is inclusief de fietsendrager!
De trekhaak moet een typekeuring hebben. Dit staat op het typeplaatje van uw trekhaak. Ontbreekt het typeplaatje, dan mag u alleen een aanhangwagen trekken die inclusief de lading niet meer weegt dan 750 kg. Bovendien mag uw aanhangwagen inclusief lading niet meer wegen dan uw trekkende auto op dat moment weegt.
Belangrijk is dat de kogeldruk, welke door de trekhaakfabrikant wordt bepaald en wordt aangegeven als S-waarde, nooit te hoog mag zijn. De maximale verticale kogeldruk verschilt per auto maar ook per trekhaak fabrikant. Meestal ligt de S-waarde tussen de 32 en 100 kilogram.
VW T-Roc 1.5 TSI
In tegenstelling tot de meeste cross-overs, heeft hij een hoog laadvermogen en een ruime trekkracht die hij te danken heeft aan de 150 pk sterke 1.5 benzinemotor. Hierdoor zijn de prestaties in combinatie met een caravan tot 1250 kilogram bovengemiddeld goed.
De Ford Focus met 1,5 liter Ecoboost-motor (150 pk), caravantrekker met automaat, kan al overweg met 1.500 kilo aan trekgewicht. Met de Ford Focus zet je een strak sturende hatchback voor je caravan of aanhanger, die zeer stabiel in bochten ligt en een fijne metgezel is voor lange ritten.
De OCTAVIA en SUPERB, plus de SUV-modellen KAROQ en KODIAQ hebben een trekgewicht van 1.500 kilo of meer. De KODIAQ 1.5 TSI mag zelfs een geremde aanhanger van 1.800 kilo trekken. En dankzij de grote kofferbakken, kunnen kampeerders de gewichtsverhouding tussen auto en caravan goed afstemmen.
Zoals door de RDW en de importeur aangegeven mag deze auto niets trekken. Dat is vastgelegd in de Europese type-goedkeuring. Deze auto is dus technisch gezien niet berekend om te trekken.
Over het algemeen zal bij het trekken van een caravan de auto achter maximaal belast zijn. Zelfs zonder bagage drukt er zo'n 100 kg meer op de auto dan oorspronkelijk (75 kg kogeldruk en het gewicht van de trekhaak!). Soms is een aangepaste vering noodzakelijk.
De Renault Kangoo Z.E. mag uitgerust worden met een trekhaak. Houdt echter wel rekening met een maximaal trekgewicht van slechts 374 kg (voor de L1) en 322 kg (voor de L2).
Prijs vanaf € 37.995. De Hyundai Tucson 1.6 T-GDI HEV is de winnaar van de ANWB-verkiezing Trekauto van het jaar 2021. Na een intensieve beoordeling bleek de Koreaanse SUV de beste papieren te hebben. De andere finalisten, de Ford Kuga 2.5 PHEV, en de SEAT Leon 1.5 eTSI Sportstourer, weerden zich kranig.
De meeste nieuwe opbouwcampers mogen zo'n 2.000kg trekken (buscampers veelal 2.500kg, tandema-assers veelal 1.800kg). Let hierbij op dat keuzes van diverse opties en accessoires het trekgewicht negatief kunnen beïnvloeden. Veelal geldt, hoe groter de camper, hoe minder trekgewicht.
Een auto met automatische versnellingsbak is vaak bijzonder geschikt als caravantrekker. Zeker traditionele automaten met koppelomvormer en CVT-automaten zijn geliefd bij caravanrijders.