Brunello kan lang bewaard worden, zeker een jaar of 25 (of meer) wanneer deze van een goed wijnhuis en een goed jaar is. Indien een wijn langer dan 5 jaar bewaard gaat worden dan is het wel verstandig om deze zo goed mogelijk te bewaren.
Bekende voorbeelden zijn cabernet sauvignon, tannat en nebbiolo. Een wijn met veel tannine, zoals een Bordeaux van een hoge kwaliteit, kun je dus langer bewaren. Bovendien zal de tannine naar verloop van tijd rijpen en een zachter mondgevoel geven.
Het bewaren van Primitivo
Lichte wijnen kunnen tot 3 jaar na het oogsten bewaard worden en de beste wijnen tot 5 jaar. Dit bewaren dient dan wel te gebeuren onder de beste omstandigheden, dit om ervoor te zorgen dat de smaak beter wordt en er niet slechter van zal worden.
Brunello smaakt goed bij rood vlees, wildgerechten en gevogelte zoals fazant. Gerechten met truffel combineren ook goed met Brunello. De Toscaanse Pecorino kaas (met name de oudere) is de perfecte partner voor Brunello en ook parmezaanse kaas (liever Parmigiano-Reggiano dan Grana-padano) past goed bij Brunello.
De Brunello di Montalcine is een befaamde Italiaanse wijn die de status heeft van een DOCG wijn. Wereldwijd is er veel vraag naar deze Toscaanse wijn, geliefd doordat zij krachtig is, schitterende complexiteit, vol, met heerlijke geuren en smaken heeft van rijp donkerrood bosfruit.
De smaken die in Brunello wijn herkend kunnen worden zijn die van kersen, pruimen, vanille, hout, tabak, kruiden en karamel. Brunello heeft de DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) kwalificering , de hoogste in Italië.
Je kunt wijnen zoals Cabernet Sauvignon, Brunello di Montalcino, Barolo, Bordeaux en Amarone meer dan 20 jaar bewaren, waarvan er vele zelfs 50 of ouder worden.
Een oude wijn zal echter nooit slecht voor de gezondheid worden! Gebruik te oude wijn liever niet voor sauzen en stoofschotels als het recept wijn vermeldt. Het is dan een ingredient van mindere kwaliteit, en daarmee maak je geen goede gerechten. Wel is het mogelijk om de wijn te gebruiken als azijn.
Ongeopende fles wijn 0-100 jaar bewaren (geen zorgen, we leggen het je zo uit!) Frisse, fruitige witte wijn 1 jaar bewaren, tot de nieuwe oogst. Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren.
Wijn verliest namelijk aroma en de smaak wordt steeds zuurder. U wordt echter niet ziek van het drinken van wijn dat eigenlijk niet meer goed is. Echter is de smaak ervan niet lekker.
Barolo uit een minder goed jaar kan je ongeveer 10 jaar lang bewaren. Barolo uit een goed jaar, kan je zelfs tot 30 jaar bewaren. De goede Barolo-wijnjaren zijn '90, '96, '97, '00, '01, '04, '06, '07, '10, '13, '15 en '16.
Een (betaalbare) fles wijn is doorgaans (ruim 90% van alle wijnen) circa 2 jaar houdbaar. Echter een veel gehoord advies is om de fles binnen een jaar te consumeren. De meeste wijnen worden er gewoon niet beter op als u ze bewaart.
U koopt bij ons al een echte Barolo voor net onder de € 25. Maar ook een Barolo van meer dan € 100. En een ruime keus aan Barolo's tussen deze 2 uitersten. Ontdek eenvoudig uw favoriete Barolo met onze proefdoos.
De Brunello di Montalcino is een rode wijn die in 1967 de zevende wijn werd in Italië met de beschermde herkomstbenaming DOC. In 1980 realiseerde men de status van DOCG. De productiezone is beperkt tot Toscane, op het grondgebied van de gemeente Montalcino in het zuiden van de provincie Siena.
De druiven moeten uit een wijngaard komen binnen het aangegeven gebied. De wijn moet gemaakt zijn van 100% Nebbiolo druiven. Barolo moet een minimaal alcoholpercentage van 13% hebben. Na vinificatie moet de wijn minimaal twee jaar hebben gerijpt op houten vaten en mag pas na het derde jaar op de markt worden gebracht.
De smaak van een 'bedorven' wijn vergeet je nooit meer. Als je een slok neemt van een wijn die niet meer goed is, proef je azijn. Het is een scherpe en zure smaak.
Heldere alcoholische dranken bevatten de minste toevoegingen en beweegt zich het snelst door je lichaam - wat dus ook betekent dat het je lichaam sneller verlaat. Vodka op basis van aardappel is het 'gezondst', al is het met de hoge alcoholwaarde natuurlijk wel een aanslag op je lever.
Bij meer dan 15 gram alcohol (meer dan 1,5 glas) neemt het risico op een beroerte toe. Bij meer dan 2 glazen alcohol per dag, neemt de kans op tumoren van de mond- en keelholte, strottenhoofd en slokdarm, dikke darm en endeldarm en longkanker toe.
De houdbaarheid van wijn is, zowel bij een gesloten als geopende fles, afhankelijk van het type wijn dat in de fles zit. Over het algemeen kun je een geopende fles wijn zo'n 3 tot 5 dagen bewaren. Na die tijd verliest de wijn zijn aroma's en wordt de smaak er niet beter op.
Chianti - goede jaren
Chianti's kunnen niet heel lang bewaard worden, de meeste kun je het beste binnen 3 jaar drinken wanneer de wijn nog jong is. De Chianti Classico wijnen gaan wat langer mee, maar veel langer dan 5 jaar kunnen deze niet bewaard worden.
Een goede Amarone kan gemakklijk 20 jaar bewaard worden en soms zelfs langer. Let wel op dat slechte wijnjaren zoals bijvoorbeeld 2002 niet lang bewaard kunnen worden. Deze kunnen beter gedronken worden als ze nog 'jong' zijn, een jaar jaar of 5-7.
De wijn mag slechts gemaakt worden van het ras sangiovese. Plaatselijk is deze druif bekend onder de naam brunello.
Amarone Cinque Stelle van Michele Castellani verovert alle smaakpapillen met zijn perfecte synthese tussen traditie en innovatie. Hoort tot de beste 1% Amarone's ter wereld, volgens Vivino. En scoorde 16 punten (goed-zeer goed) in het blad Perswijn van augustus 2020.
Er wordt rode wijn van de Montepulciano druif gemaakt in zo'n 20 van 95 Italiaanse provincies. De montepulciano druif is in Italië de op één na meest aangeplant druif. Verreweg de meeste van de Montepulciano wijn komt uit de Abruzzen waar ze de naam Montepulciano d'Abruzzo hebben.