U moet zich laten uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) als u in een periode van een jaar meer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Ook als u uw huis in Nederland aanhoudt, moet u zich laten uitschrijven uit de BRP.
U mag maximaal 8 maanden per van 12 maanden buiten Nederland verblijven. Dit betekent dat we losse periodes ook bij elkaar optellen.
Met een vergunning voor onbepaalde tijd mag u niet meer dan zes maanden aaneengesloten buiten Nederland zijn. Met een EU-verblijfsvergunning voor langdurig ingezetenen mag u maximaal zes jaar in een ander EU-land zijn. Buiten de EU mag u maximaal twaalf maanden verblijven.
U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland. Vaak heeft u ook een machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) nodig.
Meer over deze regelgeving lees je op de website van de rijksoverheid. Deze 8 maanden kunnen berekend worden over elke willekeurige periode van 12 maanden en niet per kalenderjaar. De 8 maanden in het buitenland hoeven ook niet aaneengesloten te zijn.
Als u voor langere tijd naar het buitenland vertrekt moet u dat doorgeven aan de gemeente. Dit geldt als u de komende twaalf maanden acht maanden of langer in het buitenland verblijft. Het hoeft geen aaneengesloten periode te zijn. U wordt dan uitgeschreven van uw adres.
U mag meerdere keren naar het buitenland, zolang u binnen het totaal van 13 weken blijft. Alle periodes worden bij elkaar opgeteld. De dag van vertrek telt niet mee, de dag van terugkeer wel.
Als u in Nederland komt wonen moet u zich inschrijven bij een gemeente. Bij uw inschrijving kan de gemeente vragen om extra bewijs dat u Nederlander bent. Een geldig paspoort is niet altijd voldoende, ook al heeft u alleen de Nederlandse nationaliteit.
Je hebt een verblijfsvergunning nodig als je in Nederland bij familie wilt komen wonen. Niet iedereen krijgt een verblijfsvergunning; dit hangt af van jouw situatie en van het familielid bij wie je van plan bent te wonen. Jouw familielid in Nederland kan de verblijfsvergunning voor je aanvragen.
Je moet ervoor zorgen dat je door de belastingdienst niet in beide landen waar je woont, wordt aangemerkt als resident. Spanje heeft met veel landen, waaronder Nederland en België een (dubbel)belastingverdrag gesloten, om te voorkomen dat ingezetenen ofwel dubbel ofwel in geen van de landen belasting betalen.
U moet zich laten uitschrijven uit de Basisregistratie Personen (BRP) als u in een periode van een jaar meer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Ook als u uw huis in Nederland aanhoudt, moet u zich laten uitschrijven uit de BRP.
Langer dan 8 maanden buiten Nederland
Dan moet u zich altijd uitschrijven bij uw gemeente in Nederland. Wanneer u dit niet doet, kunt u een boete krijgen. De 8 maanden hoeven niet aaneengesloten te zijn. Het geldt bijvoorbeeld ook als u binnen een periode van een jaar 2 keer 5 maanden buiten Nederland gaat wonen.
Verblijf in Nederland met ongewenstverklaring is een misdrijf. Daarop staat een gevangenisstraf van maximaal 6 maanden of een boete van maximaal € 7.600,-. Dat komt bovenop eventuele vreemdelingendetentie. Iemand met een ongewenstverklaring kan niet legaal worden.
Inschrijven bij gemeente
U schrijft zich in bij uw gemeente als u langer dan 4 maanden in Nederland komt wonen. Dit doet u uiterlijk 5 dagen na aankomst in Nederland. Maak hiervoor een afspraak bij de gemeente.
Een verhuizing naar het buitenland moet u aan de gemeente doorgeven als u de komende 12 maanden langer dan 8 maanden in het buitenland verblijft. Dit hoeft geen aaneengesloten periode te zijn. U wordt dan uitgeschreven van uw adres. De gemeente geeft uw vertrek ook door aan andere overheidsinstanties.
Hoe lang mag u overwinteren in Spanje? In principe bepaalt u zelf hoe lang u blijft, echter zijn er wel maatregelen die vanaf een bepaalde termijn gaan gelden. Wanneer u langer dan drie maanden buiten Nederland verblijft, kan de hoogte van uw AOW-pensioen veranderen.
U verdient minimaal 100% van het bruto wettelijk minimumloon voor 21 jaar en ouder. Ook als u jonger bent dan 21 jaar. Bent u alleenstaand ouder en wilt u uw kind naar Nederland halen? Dan geldt een bedrag van minimaal 70% van het bruto wettelijk minimumloon voor 21 jaar en ouder.
U moet een burgerservicenummer (BSN) hebben
U kunt niet werken in Nederland zonder burgerservicenummer (BSN). Uw werkgever gebruikt een BSN om belastingen en premies te betalen over uw loon. U krijgt een BSN als u zich inschrijft in de Registratie Niet-Ingezetenen (RNI). Dit kan bij gemeentehuizen met een RNI-loket.
Uw huwelijk of relatie duurde minimaal 3 jaar. En u verbleef in die 3 jaar minimaal 1 jaar in Nederland volgens de Nederlandse of Europese regels.
Langer dan 3 maanden
Indien u langer dan drie maanden in Spanje verblijft, dient u zich in te schrijven in de Oficina de Extranjeros of de Comisaria de Policía van de provincie waar u verblijft. U kunt daar een verklaring van inschrijving (certificado de registro) aanvragen.
Als Nederlander bent u een EU-burger. Toch kunt u pas rechten ontlenen aan het EU-recht als u gebruik hebt gemaakt van het vrije verkeer van personen binnen de EU. Lees wanneer u als Nederlander een beroep kunt doen op het EU-recht.
Eerste en tweede generatie
Op 1 augustus 2022 woonden 4 588 941 personen met een migratieachtergrond in Nederland. Dat komt neer op 25,9 procent van de Nederlandse bevolking. Van de totale Nederlandse bevolking heeft 11,3 procent een westerse migratieachtergrond en 14,6 procent een niet-westerse migratieachtergrond.
Ook als u niet uw hele leven in Nederland heeft gewoond, krijgt u een AOW-uitkering. De uitkering is wel lager: 2% minder voor elk jaar waarin u geen AOW heeft opgebouwd, omdat u niet in Nederland heeft gewoond of gewerkt.
Wanneer u in het buitenland werkt, bijvoorbeeld doordat u emigreert, bent u niet meer verzekerd voor de AOW. Voor ieder jaar dat u niet verzekerd bent, wordt uw AOW met 2% gekort. Dit kunt u voorkomen door u vrijwillig te verzekeren voor de AOW.
Aan uw opgebouwde pensioen verandert echter niets, u heeft hier ook in het buitenland gewoon recht op. Daarnaast is het vaak zelfs mogelijk om uw pensioen vrijwillig voort te zetten in het nieuwe land waar u gaat wonen. Tot slot moet u wel gewoon belasting betalen over uw AOW, pensioen en mogelijke inkomsten.