Een goede gevlochten lijn voor het strandvissen is de Spiderwire Smooth 8 Yellow. Deze lijn is gemaakt uit 8 dunnere lijnen en samen geweven tot een lijn. Hierdoor is de lijn enorm soepel waardoor je erg ver kunt werpen.
Lijn. Het beste is om een nylon hoofdlijn te gebruiken tussen de 25/100 en 40/100. Om de klap tijdens de worp op te kunnen vangen, gebruik je een nylon voorslag van 50/100 tot 60/100.
Een dikte van 14/00 – 16/00 is dan een goede keuze. De vissers die voor een zwaardere visserij gaan, bijvoorbeeld met groot kunstaas of doodaas, doen er goed aan een nog wat dikkere lijn te gebruiken. Hier is 18/00 of meer echt niet vreemd.
De populairste en best zinkende gevlochten lijn van dit moment is de Korda Sub Braid. Korda Sub Braid is verkrijgbaar in diverse treksterktes en op klossen van 450 meter en 1200 meter. Deze lijn is extreem populair omdat de lijn goed zinkt en behoorlijk slijtvast is.
Gevlochten lijn is wat duurder dan nylon, maar gaat ook langer mee. Nylon lijn is gevoeliger voor de invloeden van onder andere zon, hitte en water, bij intensief gebruik moet een nylon lijn elk jaar vervangen worden. Dat hoeft met gevlochten lijnen niet. Gevlochten lijn wordt veel door roofvissers gebruikt.
Een visdraad opspoelen wanneer doe je dat? Een nieuwe visdraad opspoelen hoeft niet (bij elke soort visdraad) jaarlijks te gebeuren. Een gevlochten vislijn zoals onze braided line gaat namelijk jaren mee.
Gevlochten lijnen met een diameter tussen de 0.30 en 0.40 millimeter zijn vaak een goede keuze. Tip: zorg dat de lijn strak op de spoel zit, anders kan de lijn tussen zichzelf trekken bij een pittige dril.
Gevlochten vislijn is er in diverse soorten en maten. Sommige vissers gebruiken deze lijn in een felle kleur (geel, oranje) omdat ze de lijn zo beter kunnen zien. De meeste vissers kiezen echter voor een (mos)groene gevlochten vislijn omdat deze het beste opgaat in de onderwateromgeving.
Fluorocarbon zinkt snel naar de bodem en kan hierdoor prima worden gebruikt als hoofdlijn. Doordat het slijtvaster is dan andere lijnen is het ook inzetbaar voor het vissen op obstakelrijke wateren. Houd er wel rekening mee dat de lijn door zijn stugheid minder geschikt is voor verre worpen.
Bij gevlochten lijn ligt dat net even anders. Omdat gevlochten lijn een lagere diameter heeft én glad is vullen we de spoel eerst voor ongeveer de helft met een dunne nylon lijn. Dit is aan de ene kant omdat nylon stroever is, en de lijn dus niet kan gaan schuiven of slippen op de spoel.
Lijndikte advies
Kust/Strandvissen: onder normale omstandigheden is 0.30 t/m 0.40mm voldoende. In combinatie met een voorslag van ongeveer 0.50mm kan je ook plekken met obstakels aan.
Meerval nylon lijn
Meerval is de sterkste zoetwatervis die je in Nederland tegen zal komen. Deze vis is zo sterk en de omstandigheden waar je in vist zijn vaak zo zwaar dat je met nylon vislijn niet sterk genoeg is. Ga je meervalvissen?
Voor platvis gebruik je langstelige haken in de maten 6 en 4. Voor wijting, kleinere zeebaars en gul kun je een iets grotere haak nummer 2 nemen. Voor het vissen op kabeljauw en grote zeebaars wordt haakmaat 2/0 tot 5/0 gebruikt.
De bekendste manier van zeevissen is vanaf het strand, een dijk of een havenhoofd met een strandhengel, een lijn met beaasde haken en een werplood. Je kunt echter ook zeevissen met kunstaas en zelfs met een dobber. Je vind hier alle informatie die je nodig hebt om aan de slag te gaan met het zeevissen vanaf de kant.
Als je vanaf het strand wilt vissen moet je én een goeie verre worp hebben en moet het lood voldoende gewicht hebben om de bodem te kunnen halen. Een ideaal lood gewicht ligt tussen de 100 en 200 gram, afhankelijk van hoe diep je wilt vissen en vanaf welke plek.
Tijdens het vissen op de snoek met zijn ca. 700 tandjes, kun je ook fluorocarbon gebruiken als onderlijn, maar dan moet het minimaal 1 mm. dik zijn, wat neerkomt op een trekkracht van ongeveer 80 á100 pond.
Als het gaat om het kiezen van een fluorocarbon lijn die je als onderlijn gebruikt dan mag het nog dikker. Voor snoekbaars en baars gebruiken roofvissers meestal een fluorocarbon onderlijn van 30/00 of 35/00. Snoekvissers gebruiken daarentegen liever een onderlijn van fluorocarbon van 80/00 dik of meer.
Je kunt de lijnen van Gamakatsu gebruiken als hoofdlijn, voor het knopen van onderlijnen of voor het zelf maken van tuigjes. Samenvattend kunnen we stellen dat de nylon lijnen van het Japanse Gamakatsu bij de absolute top horen in nylon land.
De dikte van de onderlijn is ook afhankelijk van welke visserij je gaat doen. Als je op kleine baars gaat vissen is een onderlijn tot 6kg genoeg. Grotere baarzen en kleine snoeken 9kg en voor grote vissen minimaal 16kg. Hoe meer trekkracht een onderlijn heeft hoe dikker / zwaarder deze wordt.
Monofilament, of in de volksmond nylon, is verreweg de meest populaire lijn binnen de hedendaagse visserij. Deze lijn is dan ook geschikt voor de meeste situaties en met recht een all-rounder te noemen. De werpeigenschappen van de nylon lijn overstijgen die van zowel de fluorocarbon als de gevlochten lijn.
Een voorslag is een dikker stuk vislijn tussen de 6 en 15 meter wat je aan je hoofdlijn knoopt. Deze voorslag is een dikker stuk visdraad en daardoor veel beter bestendig tegen slijtage over obstakels. Vooral tijdens die laatste meters binnen draaien ben je dus veel beter verzekerd tegen lijnbreuk.
Meerval wordt regelmatig met kunstaas gevangen. Dit kan werpend vanaf de kant maar de meeste vissers gaan met kunstaas meerval vissen vanuit een boot. Omdat meerval een jager vanaf de bodem is zal je net als bij snoekbaars vissen je kunstaas dicht tegen de bodem moeten vissen. Grote shads zijn hier erg voor geschikt.
Meerval is een grote en sterke vis, waarvoor vaak grote en sterke haken gebruikt worden. Maten tussen 3/0 en 8/0 worden veel gebruikt. Bij pellets als aas, worden steeds kleinere haken gebruikt die liggen tussen de 4 en 2/0.
De molen hoeft niet zo groot te zijn als bij het statisch vissen omdat we bij het kunstaasvissen altijd kiezen voor een gevlochten lijn. Een prima molenmaat is 4000 tot 6000. Kies wel een model met een stevige as want de as heeft het zwaar tijdens een heftige dril.