Goudrenetten, Jonagold, Braeburn en Lombarts zijn bij uitstek appels voor appeltaart. Zij laten namelijk niet al te veel vocht los tijdens het bakken en behouden hun stevigheid en smaak. Het resultaat is een lekkere, stevige appeltaart met minder vochtig deeg. Je kunt natuurlijk ook appelsoorten combineren.
Bij zuur kun je kiezen voor Goudreinetten of Granny Smith en bij zoet ga je voor Jazz of Royal Gala. Wij vinden persoonlijk een mix van zoete en zure appels het lekkerst. Geen mix gebruiken, maar gewoon de perfecte appel scoren? De Elstar (zoet en zuur) komt dan het beste uit onze test!
Elstar; Sappig, zoetzure smaak, appelschijfjes bij appeltaart, niet zo bakvast (niet te lang bakken) Granny Smit; Sappig, friszure smaak, het meest geschikt voor appelgebak. Cox; Hard, krakend en sappig, mild zurige smaak, uitgesproken aroma.
Daarbij hoort natuurlijk ook een verleidelijke appeltaart. De Pink Lady® appels zijn ideaal voor dit appel-amandelrecept. Ze geven de perfecte zuurgraad en frisheid in combinatie met de zachte en zoete smaak van de amandelcrème voor een verrukkelijk geheel!
De meeste recepten vermelden friszure appels, zoals reinette of Boskoop. Piet Huysentruyt kiest voor de Jonagold. Mag de appel helemaal tot moes koken, kies dan voor een stoofappel zoals Elstar.
Jonagold – veelzijdige appel (vanaf september)
Het is een grote appel met een felle oranjerode blos op een geelgroene ondergrond. Het vruchtvlees is stevig en sappig. Daardoor is hij best te gebruiken als tafel- of dessertappel.
Elstar is het populairste handappeltje van Nederland. Misschien heb je hem nu zelfs op je fruitschaal liggen. Deze zoetzure appel met fijn cassisaroma is een echte alleskunner: heel geschikt voor appelmoes, appelsap en appeltaart.
De Elstar is een echte alleskunner. Bij velen van ons is het een populaire appel op de fruitschaal, maar ook in de keuken is hij erg geschikt. Zo kan je er frisse appelmoes of appelsap van maken. Maar ook juist in een appeltaart doet de Elstar het goed.
– Mijn appeltaart valt uit elkaar. Het kan zijn dat je deeg te droog is, voeg daarom wat meer roomboter toe. Druk de vulling ook goed aan en laat de taart afkoelen voordat je hem aansnijdt. Het deeg is gaar, maar vulling is te nat.
Het is een appel met een gelijkmatige vorm. Hij heeft een heldere geelgroene schil met een oranjerode blos. Het vruchtvlees is stevig, lichtgeel van kleur en heerlijk sappig. De appel smaakt friszoet en heeft een verfijnd aroma.
Ja, vers geplukte appels moet je een tijdje laten liggen voordat ze lekker eetbaar zijn. Het is per appelras verschillend hoe lang de rijptijd duurt en het maakt ook nog uit hoe je de appels bewaart. Appels die je lang wil bewaren moeten juist niet te snel rijpen, voor je het weet zijn ze rot.
Het is een sappige, knapperige appel met roomwit vruchtvlees. Zijn aroma en smaak: fris en heerlijk zoet. De meeste Elstar appels zijn groengeel met een helderrode blos.
Zoetzure appels ideaal zijn voor het maken van appelsap en appelmoes. Enkele zoetzure appels die je ongetwijfeld kent zijn de Elstar, de Golden Delicious, de Jonagold, de Kanzi.
Fuji appels zijn ontstaan als een kruising tussen de Red Delicious en de Ralls Genet appel. Fuji appels komen uit Japan maar worden ook geteeld in Japan, China, Zuid-Europa en Australië.
De Gala is de zoetste appel die er maar is. Het vruchtvlees is stevig en lekker sappig, de smaak is dus intens zoet.
De manzanillaboom is hiervan een van de gevaarlijkste. De Spanjaarden noemen hem niet voor niets manzanilla de la muerte, een onheilspellende naam die letterlijk 'appeltje des doods' betekent.
Boskoop. Een donkerrode, ruwe schil, friszure smaak en stevig vruchtvlees zijn typisch voor de Schone van Boskoop. Wat maak je ermee? Deze appel is een uitstekende stoofappel maar ook erg lekker in appelmoes en rode kool.
In principe zijn alle appelsoorten te gebruiken voor appelmoes, maar de ene soort is gewoon beter dan de andere soort. Vooral de ietwat zuurdere appels, we spreken liever van zoetzuur, zijn beter geschikt voor appelmoes, en dat is ook van toepassing op de wat vastere appelsoorten.
De meest gebruikte appels voor het maken van appelmoes zijn Jonagold, Goudrenet, Elstar, Cox en Golden Delicious. Je kunt bij het maken van appelmoes kiezen voor een soort appels, maar een combinatie van meerdere appels is ook goed mogelijk.