Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat Babyjem het beste zwangerschapskussen is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de Babyjem is dit merkloze zwangerschapskussen.
Zwangere vrouwen leggen hem vaak als steun onder hun buik, dan tussen de benen door naar de onderrug waar hij steun aan biedt. Daarnaast is het zwangerschapskussen heel fijn om te voorkomen dat je op je rug draait in je slaap. Sommige vrouwen kunnen niet meer op hun rug liggen omdat ze dan duizelig worden.
Het voedingskussen biedt weinig ondersteuning aan je rug. Het zou dus heel goed kunnen dat je alsnog eindigt met een stapel losse kussens in je bed. Let vooral ook goed op de kwaliteit, die is namelijk sterk afhankelijk van de vulling.
Wat is een goed zijslaapkussen? Het beste zijslaapkussen is van Litollo. Het kussen is 132cm lang biedt goede verlichting van pijn en druk. De vulling is gemaakt van dons en daardoor past dit zijslaapkussen zich goed aan je lichaam en helpt jouw wervelkolom goed uit te lijnen.
Een kussen onder de benen kan ischias verlichten (pijn in de rug, heupen en buitenbenen). Als zijslaper zorgen knikkende knieën ervoor dat je heupen niet in de juiste stand staan. Als je als rugslaper met een kussen onder je knieën slaapt, zorg je voor een goede slaaphouding en kun je rugpijn en ochtendpijn verlichten.
Wanneer je vaak last hebt van je spieren nadat je wakker wordt, kan het dus enorm helpen om een zijslaapkussen aan te schaffen. Hiermee verlicht je de druk op je spieren waardoor de spieren 's ochtends ook uitgerust zijn en geen pijn meer doen. Een stabiele zijligging voorkomt hoofd-, rug- en nekpijn.
Is een voedingskussen nodig en handig? Daar kunnen we kort over zijn: ja! Dankzij de vorm, buigzaamheid en soepelheid kun je een voedingskussen prima gebruiken in de zwangerschapsperiode om het lichaam tot rust te laten komen.
Op je zij slapen is veruit de beste slaappositie als je zwanger bent. Op je zij slapen zorgt er namelijk voor dat de bloedtoevoer naar de placenta toeneemt zodat meer voedingsstoffen en zuurstof je baby kunnen bereiken. De beste kant is je linkerzij, maar ook op je rechterzij zit je helemaal op safe.
Net als bij voeding biedt het voedingskussen tijdens het slapen ondersteuning en helpt het jou met een natuurlijke houding aannemen.
Als je op je rechterzij slaapt, zet je druk op je lever en verhinder je zo een optimale werking van het orgaan. Zeker als je buik dikker wordt. Ben je een rugslaper? Dan duwt de baby tegen je aorta, vena cava en belangrijke organen.
Zwangere vrouwen krijgen advies om na 28 weken niet op de rug in te slapen. Vrouwen kunnen in de laatste drie maanden van hun zwangerschap maar beter vermijden om op hun rug in te slapen, om de kans op een doodgeboren kindje zo klein mogelijk te houden.
Linkerzij beste slaaphouding in zwangerschap
Er is geen echt bezwaar tegen slapen op je rechterzij, maar slapen op je linkerzij is nog iets beter voor jezelf en voor de baby. Als je op je linkerzij ligt wordt de doorstroming van bloed naar de placenta verbeterd.
Nieuw: doomoo sleepy
Het kussen is ontwikkeld met zwangerschapsexperts en kan op 2 manieren gebruikt worden: tussen de knieën en enkels voor een ontspannen bekken of hoger tussen de knieën voor ontspanning van buik, bekken en arm. Het kussen is gevuld met vezels en hoeft niet opgeschud te worden.
Doomoo Buddy
Dit Buddy kussen is het grotere broertje van de Softy. Met 180 centimeter is hij lekker lang, en daardoor ook heel geschikt als zwangerschapskussen, bijvoorbeeld tijdens het slapen of het relaxen. Het fijne aan de Doomoo voedingskussens vinden wij toch wel de elastische kussenhoezen.
Naast EPS parels heb je ook microparels. Hier maakt bijvoorbeeld Doomoo gebruik van. Het grote verschil met EPS parels is de grote van de parel. Microparels zijn veel kleiner en voelen zachter aan dan eps parels.
Risico's van zwanger tillen en bukken
Je groeiende baarmoeder zorgt ervoor dat de buikspieren worden uitgerekt waardoor deze spieren minder sterk zijn, en er meer last op de rugspieren komt. Als je hier ook nog eens veel bij gaat bukken of tillen, kan het risico op vervelende rugklachten toenemen.
Slapen op je buik tijdens de zwangerschap
Voor zover en zolang dat mogelijk is, ja. In de eerste maanden van je zwangerschap zal dit ook nog prima gaan. Later zit je buik in de weg en is het bijna onmogelijk om op je buik te liggen. Je kunt het best zo snel mogelijk wennen aan op je zij slapen.
Deze ader, ook wel vena cava genoemd, is één van 2 grootste aders in je lijf. Daardoor wordt bloed vervoerd naar je hart. Naarmate je verder komt in je zwangerschap kan, door het extra gewicht van je baarmoeder op deze ader, de toevoer bekneld raken. Eigenlijk dus tussen je baarmoeder en je ruggenwervel.
De doomoo Sleepy is bruikbaar in combinatie met de doomoo Belly. De hoes is machinewasbaar op 30°C. Het binnenste kussen mag uitzonderlijk gewassen worden op 30°. Stop het kussen hiervoor in een waszak om het te beschermen tijdens het wassen en laat het aan de lucht drogen.
Een zwangerschapskussen is een kussen in de vorm van een C, een soort van langwerpige ''slurf''. Je kunt hem tussen je benen leggen, onder je buik, en exemplaren ook achter je rug. Zo wordt je buik veel beter ondersteund en zal je minder last krijgen van je bekken.
Een positioneringskussen biedt extra ondersteuning bij het zitten of liggen. Ook voorkomt dit kussen uit bed vallen. Vaak hebben ze een drukverlagende eigenschap en hierdoor een gunstig effect op doorliggen (antidecubitus).
Kussen voor zijslapers tussen benen
Een kussen zijslapers tussen benen zorgt voor een stabiele zijligging van de benen en de knieën. Zo wordt de spanning op de heupen voorkomen. Je kunt het kussen zijslaper benen zeer goed gebruiken na een heupoperatie of als je daar klachten aan hebt.
Je kan de Baby Sleep veilig gebruiken tot een leeftijd van 6 maanden. Als je baby zichzelf om gaat draaien raden wij het gebruik af. Je kan het kussen dan wel gebruiken als je baby slaapt terwijl jij er zicht op hebt, zoals bijvoorbeeld in de kinderwagen.
Een goed hoofdkussen voor een zijslaper is een ergonomisch hoofdkussen dat nek en hoofd gepaste steun biedt. Zo een type hoofdkussen is vaak voorgevormd in latex, traagschuim of koudschuim. Een leuk voordeel van die materialen is de constante ondersteuning doorheen de tijd.