Woont u in Nederland en heeft u een zorgverzekering?Dan kost de behandeling u niets. Uw zorgverzekeraar vergoedt een abortus in een ziekenhuis.
Een abortuspil en een zuigcurettage werken allebei even goed om een zwangerschap af te breken en zijn allebei veilig. Bij beide behandelingen is er een kleine kans dat je toch zwanger blijft.
De baarmoedermond wordt plaatselijk verdoofd en wijder gemaakt. Een plaatselijke verdoving betekent dat je een prikje krijgt bij je baarmoedermond. Daardoor zal je op die plek geen pijn voelen. De binnenkant van je baarmoeder is echter niet verdoofd, waardoor de behandeling niet volledig pijnloos is.
De operatie duurt 10 tot 15 minuten. Bij problemen kan de operatie langer duren.
Voelt u zich goed, dan kunt u na 1 tot 3 dagen uw werk weer hervatten. Houd er rekening mee, dat een deel van de vrouwen na een curettage korte tijd wat vermoeider kan zijn. Autorijden en fietsen zijn geen probleem als uw conditie dit toelaat.
Het nadeel is dat het wel een ingreep is. Mogelijk heb je een iets verhoogde kans op een vroeggeboorte bij een volgende zwangerschap. Een enkele keer gaat het slangetje door de wand van de baarmoeder (1 op 100). Meestal heeft dit geen gevolgen.
Soms zelfs blijkt dat na curettage om zwangerschap af te breken de zwangerschap blijft bestaan. Uit de geraadpleegde internationale literatuur blijkt dat dit bij 0-2,8 van de abortus provocati lege artis voorkomt.
Biologisch gezien kan iemand weer zwanger worden nadat de menstruatie weer op gang is gekomen of nog op gang is. Het is verstandig om met zwanger worden te wachten tot er na de curettage een normale menstruatie is opgetreden, omdat anders de zwangerschapsduur onduidelijk is.
Na een curettage kun je meteen weer zwanger worden. Daarom adviseren we je om direct met voorbehoedsmiddelen te beginnen. Gebruik je de pil, dan kun je hier het beste op de dag van de curettage of 1 dag daarna mee starten. Na 4 tot 6 weken word je voor het eerst weer ongesteld.
De eerste dagen na de curettage kunt u last hebben van pijnlijke buikkrampen. U kunt hiervoor pijnstillers innemen. Tien tot veertien dagen na de ingreep kunt u nog enig bloedverlies hebben.
Hoe lang een zwangerschapstest positief blijft na een miskraam hangt af van de hoogte van de hCG-waarde in het serum ten tijde van de miskraam. De halfwaardetijd van hCG is circa 3-4 dagen. Daarom duurt het na een abortus provocatus 30-40 dagen voor hCG niet meer aantoonbaar is.
Kan een abortus anoniem? Bij een abortuskliniek kan je anoniem worden behandeld. In een ziekenhuis gelden andere regels. Zo heb je voor behandeling in een ziekenhuis bijvoorbeeld een verwijzing nodig en worden de kosten vergoed door je zorgverzekeraar.
Een curettage kan nodig zijn bij een miskraam, als er redenen zijn om het natuurlijk verloop van de miskraam niet langer af te wachten. Een miskraam wordt veroorzaakt door een stoornis in de aanleg van de embryo of door het afsterven van de vrucht. Behandeling is daarom niet mogelijk.
Meestal komt de eerste menstruatie weer normaal op gang na vier tot zes weken.
Meestal verloopt het lichamelijke herstel na een spontane of opgewekte miskraam of een curettage vrij snel. In de 1 of 2 weken die volgen is er vaak nog wat bloedverlies en bruinige afscheiding. De volgende menstruatie krijgt u normaal gesproken na ongeveer 6 weken, soms een paar weken eerder of later.
Leefregels na een curettage
Geslachtsverkeer mag nadat het bloedverlies is gestopt. Douchen mag, baden als het bloedverlies is gestopt. Zwemmen en sauna mag na één week. De eerste veertien dagen na de ingreep kan nog licht vaginaal bloedverlies optreden, handel dan als bij een gewone menstruatie.
Curettage is effectief maar brengt risico's met zich mee op complicaties, zoals een verhoogde kans op vroeggeboorte tijdens een volgende zwangerschap en verklevingen in de baarmoeder die tot verminderde vruchtbaarheid kunnen leiden.
Als u een miskraam of abortus kreeg in de eerste 24 weken, dan houdt u deze uitkering.Uw Ziektewet-uitkering wordt verhoogd naar 100%. Is de zwangerschap beëindigd door een vroeggeboorte na 24 weken of is de baby overleden? Dan heeft u recht op een bevallingsuitkering van 16 weken.
Met een curretage wordt je baarmoederholte leeggezogen via een buisje. Wat gebeurt er met het vruchtje? In het abortuscentrum of ziekenhuis wordt het vruchtje in een aparte kleine container opgevangen en later verbrand als medisch afval. Of je het vruchtje mee wil nemen naar huis wordt niet standaard bevraagd.
De zwangerschapsverschijnselen verdwijnen gewoonlijk na 4 tot 14 dagen. Na de behandeling is er wat kortdurend bloedverlies. Na de 3e dag neemt het bloedverlies weer toe en duurt dan meestal een week.
Je kunt het vruchtje in een potje met water doen.Begraven kan ook als je dat wilt. Je hoeft het vruchtje niet mee te nemen naar de verloskundige, huisarts of het ziekenhuis. Het hoeft niet onderzocht te worden.
Dat kan na een week, maar ook na een paar weken, met of zonder partner. Bespreek het ook als je last hebt van somberheid of angst. Het verschilt van vrouw tot vrouw wanneer je weer kunt beginnen met werken. Je kunt met de bedrijfsarts contact opnemen als de miskraam invloed heeft op je werk.
Myomen komen in alle maten voor: zeer klein (als een speldenknop) tot wel twintig centimeter groot. Ze groeien onder invloed van het hormoon oestrogeen. Grotere myomen kunnen klachten geven, zoals een opgezette buik, buikpijn en hevige of langdurige menstruaties.
Veel vrouwen kiezen voor deze optie omdat ze niet weken willen rondlopen met een miskraam en omdat ze snel weer zwanger willen raken. Uit het onderzoek van het AMC blijkt dat een vijfde van de vrouwen die een curettage heeft ondergaan last krijgt van verklevingen.